17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αναρρίχηση της χώρας από το ναδίρ σε μόλις ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα μόνον εύκολη υπόθεση δεν ήταν. Η αλήθεια είναι πως μετά τη χρεοκοπία του 2010 το πολιτικό σύστημα απέτυχε να διαχειριστεί την κρίση. Το πρώτο μνημόνιο ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε, με το δεύτερο κουρεύτηκε το χρέος και εξασφαλίστηκε νέα χρηματοδότηση, αλλά το πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ μετά την κυβερνητική αλλαγή του 2015 και πριν την υπογραφή του τρίτου, η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, μία ανάσα από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Τελικώς, η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέτυχε την πολυπόθητη δημοσιονομική προσαρμογή που συμφώνησε με τους δανειστές και με την ανάδειξη της φιλομεταρρυθμιστικής Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία το 2019, ο πολιτικός κίνδυνος ελαχιστοποιήθηκε. Μετά δε τις τελευταίες εκλογές και την ξεκάθαρη εντολή των ψηφοφόρων για συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών, εκμηδενίστηκε.

Παράλληλα, οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν εξαιρετικά θετικές. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,9% το 2022, που αποτελεί έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης, κάτι που ενδεχομένως να επαναληφθεί και το τρέχον έτος. Βάσει των πρόσφατων προβλέψεων (υπουργείο Οικονομικών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ), η ανάπτυξη θα υπερβεί το 2,2% το 2023, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,4%. Πρόκειται για την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη, μετά την Ιρλανδία και τη Μάλτα.

Την ίδια στιγμή είναι καλύτερες από τις αρχικά αναμενόμενες οι επιδόσεις των δημόσιων οικονομικών. Το 2022 σηματοδότησε την επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα, για πρώτη φορά μετά την πανδημία (0,1% του ΑΕΠ), υπερβαίνοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις για έλλειμμα 1,6%. Κι αυτό παρά τη στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Για το 2023 αναμένεται εκ νέου επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών θα φτάσει στο 1,1% του ΑΕΠ. Η μέχρι σήμερα πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασε τα 2,1 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 415 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό