21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα είδη, οι χρήσεις τους και μια συνταγή

Ειδήσεις Ελλάδα

Ρίχνοντας μια ματιά στην αγορά, να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η μεγάλη κίτρινη κολοκύθα πωλείται από 0,80€ το κιλό και η πιο μικρή butternut από 0,90€ μέχρι 1,10€ το κιλό. Η καθαρισμένη και συσκευασμένη κολοκύθα πωλείται από 4,90€ το κιλό και η συσκευασμένη, βρασμένη στον ατμό, κοστίζει από 5,60€ το κιλό.

Συντήρηση

Μια ολόκληρη κολοκύθα μπορεί να αποθηκευτεί για μερικές εβδομάδες σε σκοτεινό μέρος, στους 10 έως 15°C. Κομμένη σε φέτες, χωρίς σπόρους και τυλιγμένη σε μεμβράνη, μπορεί να διατηρηθεί 4 με 5 ημέρες στο ψυγείο.

Προετοιμασία

Οι κολοκύθες έχουν πολύ σκληρή φλούδα, είναι αυτό που λέμε «σκληρά καρύδια». Για να τις καθαρίσουμε χρειάζεται επιμονή, δύναμη και κοφτερό μαχαίρι. Θα χρειαστεί να την βάλουμε σε μια πολύ σταθερή επιφάνεια, να την κρατήσουμε δυνατά και να την κόψουμε στη μέση σταδιακά. Όταν την ανοίξουμε, θα καθαρίσουμε με ένα κουτάλι τους σπόρους και όλα τα ινώδη κομμάτια. Για να αφαιρέσουμε τη φλούδα, θα την κόψουμε σε πιο μικρές φέτες και θα χρησιμοποιήσουμε ένα καλό μαχαίρι για το ξεφλούδισμα. Το κόψιμο της κολοκύθας μοιάζει πολύ με το κόψιμο του καρπουζιού.

Μαγειρική

Η σάρκα της κολοκύθας έχει σχετικά γλυκιά γεύση και μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να κοπεί σε κομμάτια και να μαγειρευτεί στην κατσαρόλα, μέσα σε νερό ή σε γάλα, ή να ψηθεί στον φούρνο με τη φλούδα της ή ξεφλουδισμένη. Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες αλμυρές παρασκευές, όπως σούπες, πουρέδες, γκρατέν και πίτες, αλλά και σε γλυκές πίτες, κέικ και τάρτες. Σαν γενικό κανόνα μπορείτε να θυμάστε ότι όσο πιο σκουρόχρωμη είναι η σάρκα της κολοκύθας τόσο πιο γλυκιά γεύση έχει και θεωρείται καταλληλότερη για παρασκευές γλυκισμάτων.

Οι σεφ υποστηρίζουν ότι αν θέλουμε να κάνουμε σούπα βελουτέ ή πουρέ είναι καλύτερα να ψήσουμε την κολοκύθα στο φούρνο με τη φλούδα και να πάρουμε την μαλακή σάρκα της. Το ψήσιμο στο φούρνο της δίνει πιο γλυκιά και μεστή γεύση. Θα χρειαστούν 50 λεπτά περίπου στους 180°C.

Οι σπόροι της κολοκύθας είναι μια κατηγορία από μόνοι τους, καθώς μπορούν να πλυθούν, να στεγνώσουν καλά και να ψηθούν στο φούρνο ή σε τηγάνι και να τους χρησιμοποιήσουμε σε υγιεινές σαλάτες.

Βραστή κολοκύθα

Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλους κύβους και την βάζουμε σε νερό που βράζει με λίγο αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Ψητή κολοκύθα

Αν επιλέξουμε να την ψήσουμε στο φούρνο, μπορούμε να την ψήσουμε με τη φλούδα και στη συνέχεια να αφαιρέσουμε την ψημένη σάρκα της. Μπορούμε επίσης να ψήσουμε την κολοκύθα καθαρισμένη σε μικρά κομμάτια, στρωμένα σε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν, περίπου 30 με 40 λεπτά.

Συνδυασμοί γεύσεων

Οι σεφ προτείνουν να συνδυάζουμε την κολοκύθα με μπέικον ή λαρδί, με κρέμα γάλακτος, με τυρί τσένταρ ή ρικότα. Από λαχανικά ταιριάζει αρμονικά με την πατάτα και το καρότο, ενώ δεν θα λέγαμε όχι στη σελινόριζα. Η κολοκύθα ταιριάζει πολύ, επίσης, με το κάρι, το μοσχοκάρυδο, το κακουλέ (καρδάμωμο) και το κύμινο. Πολλοί σεφ επιλέγουν να προσθέτουν στις παρασκευές με κολοκύθα το μείγμα από 5 μπαχαρικά (πιπέρι Σετσουάν, κανέλα, γαρύφαλο, γλυκάνισο και κόλιανδρο)

Σούπα κολοκύθας με πορτοκάλι και θυμάρι

Υλικά για 4 άτομα900 γραμμάρια κολοκύθας2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο2 μικρά καρότα, ψιλοκομμένα1 λίτρο ζωμός λαχανικών4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο1 πορτοκάλι, τον χυμό και το ξύσμα2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο1 κουτ. σούπας βούτυρολίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένολίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

100 ml κρέμα γάλακτοςλίγοι κολοκυθόσποροιλίγα φυλλαράκια φρέσκου μαϊντανού

Διαδικασία

Ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλους κύβους και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε διαδοχικά τα κομμάτια της κολοκύθας, τα καρότα, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας να μην καεί το σκόρδο και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.

Σβήνουμε με τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε μέχρι να πάρουν βράση. Ξαφρίζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν σε μέτρια προς σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Όταν η σούπα είναι έτοιμη, πολτοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ. Αν θέλουμε καλύτερο αποτέλεσμα, σουρώνουμε σε ένα λεπτό σουρωτήρι ή στο ειδικό σινουά. Αλλάζουμε κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Προσθέτουμε το πορτοκάλι, λίγο βούτυρο που θα δώσει ωραία υφή και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι.

Πριν το σερβίρισμα, προσθέτουμε μια κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος σε κάθε πιάτο και γαρνίρουμε με τους σπόρους κολοκύθας και δυο-τρία φυλλαράκια μαϊντανού. Το φρεσκοτριμμένο πιπέρι θα αναδείξει τη γεύση και τα αρώματα του πιάτου.

:olivemagazine 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό