16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τέξας: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε την άμβλωση σε γυναίκα με επικίνδυνη κύηση

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας εμπόδισε μια έγκυο να προχωρήσει σε άμβλωση.

Η πολιτεία του Τέξας απαγορεύει την άμβλωση εκτός από πολύ σπάνιες εξαιρέσεις, καθώς έχει μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες στις ΗΠΑ για το συγκεκριμένο θέμα.

Δικαστική απόφαση είχε επιτρέψει την Πέμπτη στην 31χρονη Κέιτ Κοξ να διακόψει την κύησή της, η οποία απειλεί τη γονιμότητά της και τη ζωή της. Να σημειωθεί πως η ίδια αν συνεχίσει την κύηση, θα χρειαστεί να υποβληθεί στην τρίτη καισαρική επέμβασή της και αυτό είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά της να αποκτήσει και άλλα παιδιά, κάτι που, όπως είπε, το θέλει μαζί με τον σύζυγό της.

Ωστόσο ο γενικός εισαγγελέας Κεν Πάξτον, ένας υπερσυντηρητικός ρεπουμπλικανός, είχε καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας για να ακυρώσει την εν λόγω απόφαση. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η δικαστής του επαρχιακού δικαστηρίου «καταχράσθηκε την εξουσία της» χωρίς «καμιά απόδειξη» ενώ «ο ιατρικός εμπειρογνώμονας του Τέξας είχε εκτιμήσει ότι η Κέιτ Κοξ δεν εκπλήρωνε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να τύχει ιατρικής εξαίρεσης». Παράλληλα όμως, το δικαστήριο αναφέρει πως το αίτημα της Κέιτ Κοξ παραμένει ενώπιόν του για να εξετασθεί.

Από την πλευρά του το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα (CRR) που εκπροσωπεί την Κοξ ενώπιον της δικαιοσύνης δήλωσε: «Χωρίς να εξετάσει την ουσία, το Δικαστήριο αναστέλλει διοικητικά την απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου» που επέτρεψε στην Κοξ να προχωρήσει σε άμβλωση. «Αν και εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι το Δικαστήριο θα απορρίψει τελικά το αίτημα της πολιτείας και ότι θα το πράξει γρήγορα», εξηγεί η Μόλι Ντιουέιν, η οποία είναι η κύρια δικηγόρος του CRR, προσθέτει πως φοβάται ότι η αναβολή της απόφασης της δικαιοσύνης ισοδυναμεί εν τέλει με άρνηση.

«Πρόκειται για επείγουσα ιατρική φροντίδα. Η Κέιτ είναι ήδη έγκυος 20 εβδομάδες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να ικετεύουν ενώπιον ενός δικαστηρίου για να λάβουν ιατρική φροντίδα», δήλωσε.

Να σημειωθεί πως στη διάρκεια της κατεπείγουσας ακροαματικής συνεδρίασης προχθές, η δικαστίνα Μάγια Γκέρα Γκέιμπλ της είχε δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε άμβλωση καθώς η Κέιτ Κόξ έλαβε την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωση ότι το έμβρυό της έχει προσβληθεί από τρισωμία 18 (σύνδρομο Edwards). Πρόκειται για μια χρωμοσωμική ανωμαλία η οποία συνδέεται με σοβαρές δυσπλασίες.

Ωστόσο, σε ανακοίνωση, την οποία περιέλαβε σε επιστολή που απηύθυνε σε νοσοκομεία του Τέξας, ο Κεν Πάξτον είχε ήδη προειδοποιήσει την Πέμπτη για «μακροπρόθεσμες εν δυνάμει συνέπειες», σε περίπτωση που τα ιδρύματα αυτά επέτρεπαν την άμβλωση. Είχε υποστηρίξει πως η απόφαση της δικαστίνας υπέρ της Κοξ δεν προστατεύει ούτε αυτά τα νοσοκομεία «ούτε κανένα άλλο πρόσωπο από το να θεωρηθούν αστικά και ποινικά υπεύθυνα για παραβίαση των νόμων του Τέξας περί αμβλώσεων».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό