20.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Τέθηκε σε εφαρμογή το Digital Services Act – Σφίγγει ο κλοιός για τις Big Tech εταιρείες

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Digital Services Act (DSA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια νέα αυστηρή κανονιστική ρύθμιση που επιβάλλει νέους κανόνες σχετικά με τον έλεγχο του περιεχομένου και τη διαδικτυακή διαφήμιση, πρόκειται να επεκταθεί και να καλύψει τεράστιες εκτάσεις του διαδικτύου. Από τις 17 Φεβρουαρίου 2024, οι κανόνες ισχύουν για κάθε διαδικτυακή πλατφόρμα με χρήστες στην ΕΕ, εκτός από τις 19 Πολύ Μεγάλες Διαδικτυακές Πλατφόρμες (VLOP) και τις Πολύ Μεγάλες Διαδικτυακές Μηχανές Αναζήτησης (VLOSE) που έπρεπε να συμμορφωθούν με τους κανόνες από τον περασμένο Αύγουστο.

Η διεύρυνση σημαίνει ότι οι υποχρεώσεις του DSA θα επεκταθούν και θα καλύπτουν χιλιάδες διαδικτυακές πλατφόρμες. Το Associated Press σημειώνει ότι σε αυτές θα συμπεριληφθούν οικεία ονόματα όπως το eBay και το OnlyFans, τα οποία δεν έφτασαν το όριο των 45 εκατομμυρίων ενεργών χρηστών μηνιαίως στην ΕΕ για να αποκτήσουν το καθεστώς VLOP. Εξαιρούνται μόνο οι μικρές υπηρεσίες με λιγότερους από 50 υπαλλήλους και ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 10 εκατ. ευρώ.

Οι υποχρεώσεις του DSA περιλαμβάνουν την απαγόρευση της στόχευσης ανηλίκων χρηστών με διαφημίσεις βάσει των προσωπικών τους δεδομένων και της στόχευσης οποιουδήποτε βάσει ευαίσθητων δεδομένων, όπως οι σεξουαλικές προτιμήσεις ή οι θρησκευτικές πεποιθήσεις. Όσον αφορά τον έλεγχο του περιεχομένου, οι ιστοσελίδες θα πρέπει να αιτιολογούν στους χρήστες πότε το περιεχόμενο ή ο λογαριασμός τους έχει ελεγχθεί και να τους προσφέρουν έναν τρόπο διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης της απόφασης. Υπάρχουν επίσης κανόνες σχετικά με την παροχή στους χρήστες της δυνατότητας να επισημαίνουν παράνομα αγαθά και υπηρεσίες που βρίσκονται σε μια πλατφόρμα.

“Από τις 17 Φεβρουαρίου 2024, οι κανόνες του Digital Services Act ισχύουν για όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες στις οποίες έχουν πρόσβαση οι χρήστες στην ΕΕ”, δήλωσε η Margrethe Vestager της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Οι χρήστες, τα κράτη μέλη και οι πλατφόρμες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τα εργαλεία που προβλέπει το DSA για να διαμορφώσουν έναν ασφαλέστερο και πιο διαφανή διαδικτυακό κόσμο.”

Οι 19 υφιστάμενες VLOP και VLOSE που πρέπει επί του παρόντος να συμμορφωθούν με τον κανονισμό περιλαμβάνουν τα Facebook, Instagram, X, Wikipedia, YouTube και Google Search. Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Επιτροπή πρόσθεσε στον κατάλογό της τρεις ακόμη VLOPs (Pornhub, XVideos και Stripchat), οι οποίες θα έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο προκειμένου να συμμορφωθούν με τους αυστηρότερους κανόνες του DSA για τις μεγάλες πλατφόρμες.

Το DSA περιλαμβάνει επίσης κανόνες για υπηρεσίες hosting, όπως οι πάροχοι cloud, οι οποίοι θα πρέπει να προσφέρουν έναν τρόπο ώστε οι χρήστες να τους ειδοποιούν για την παρουσία παράνομου περιεχομένου στην υπηρεσία τους. Ακόμη και οι ενδιάμεσες υπηρεσίες, όπως οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, θα έχουν υποχρεώσεις όπως η παραγωγή εκθέσεων διαφάνειας.

Παρόλο που το DSA είναι ακόμη ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, έχουμε ήδη δει την ΕΕ να το χρησιμοποιεί για να ξεκινήσει επίσημη έρευνα κατά της X, μεταξύ άλλων, για ανησυχίες ότι μπορεί να διευκόλυνε “τη διάδοση παράνομου περιεχομένου στο πλαίσιο των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ”. Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν πρόστιμα σε εταιρείες έως και 6% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών τους για παραβίαση των κανόνων του DSA, ακόμη και να μπλοκάρουν υπηρεσίες ως έσχατη λύση.

Παρόλο που η προθεσμία αυτή άργησε να λήξει, υπάρχουν ανησυχίες ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι έτοιμα να επιβάλουν ευρύτερα τους κανόνες της DSA. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Politico ανέφερε ότι μόνο το ένα τρίτο των χωρών της ΕΕ έχει ορίσει τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές τους (που ονομάζονται Digital Services Coordinators), οι οποίες θα πρέπει να χειρίζονται τις καταγγελίες των χρηστών και γενικά να επιβάλλουν το DSA σε κάθε κράτος μέλος.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό