18.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Σχηματίζεται κυβέρνηση στη Γερμανία – Σήμερα η παρουσίαση της συμφωνίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες του SPD, οι Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες του FDP σχεδιάζουν να παρουσιάσουν την συμφωνία τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στις 16.00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με πρόσκληση που διανεμήθηκε από το SPD.

Αν τα τρία κόμματα οριστικοποιήσουν την συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο Ολαφ Σολτς του SPD θα αναλάβει τα καθήκοντα του καγκελαρίου αντικαθιστώντας την Άνγκελα Μέρκελ.

Οι πρώτες τριμερείς διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό πρόκειται να ολοκληρωθούν στο Βερολίνο, καθώς οι Πράσινοι κατάφεραν να επιτύχουν παραχωρήσεις την τελευταία στιγμή, όπως η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.

Το σοσιαλδημοκρατικό SPD, οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο FDP είχαν διαπραγματευτεί, πρώτα σε 22 ομάδες εργασίας, στη συνέχεια σε μια βασική ομάδα 21 διαπραγματευτών, για να επισπεύσουν μια κυβέρνηση «φαναριού» και τον Όλαφ Σολτς Καγκελάριο ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Υπό την Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανία είχε στόχο τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2038. Η συνθήκη συνασπισμού που αναμένεται την Τετάρτη θα κατοχυρώσει μια έξοδο από τον άνθρακα το 2030, όπως οραματίστηκαν οι Πράσινοι.

Επιπλέον, η χρήση ορυκτών αερίων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να τερματιστεί το αργότερο το 2040.

Απροσδόκητα, οι Πράσινοι φαίνεται ότι κατάφεραν επίσης να ορίσουν ένα γρήγορο τέλος για την πώληση και τη χρήση λεβήτων ορυκτών αερίων: στα νεόδμητα σπίτια θα απαγορευτεί η εγκατάσταση λεβήτων ενώ τα υπάρχοντα θα πρέπει να αντικατασταθούν μέχρι τα μέσα του 2030, σύμφωνα με αναφορές. .

Μόλις συναφθεί μια συμφωνία, τα μέλη του κόμματος του SPD, των Πρασίνων και του FDP πρέπει να συμφωνήσουν να την εγκρίνουν.

Ενώ το FDP και το SPD αρκούνται στη διαβούλευση με τους αντιπροσώπους τους στα τακτικά συνέδρια του κόμματος, οι Πράσινοι αναμένεται να συμβουλευτούν όλα τα μέλη τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Euractiv

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό