21.7 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Συνταγή για γιαουρτίνη Πελοποννήσου – Συνταγές και γκουρμέ γεύσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Γιαουρτινη, παραδοσιακό γλυκό Πελοποννήσου. Είναι η τέλεια, γλυκιά, σιροπιαστή γιουρτόπιτα με σιμιγδάλι, χωρίς βούτυρο. Εύκολη παραδοσιακή συνταγή αποκριάς με απίστευτη γεύση. Ενίοτε σερβίρεται και στο πασχαλινό τραπέζι η ζουμερή αφράτη γλυκιά γιαουρτόπιτα. Γλυκιά γιαουρτίνη συναντούμε επίσης στην Αιτωλοακαρνανία, στην Στερεά Ελλάδα αλλά και στα νησιά ανατολικού Αιγαίου.

Υλικά Συνταγής

2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (400 γραµ.)3 αυγά χωρισμένα250 γραµ. ζάχαρη1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής2 βανίλιες300 γραµ. ψιλό σιμιγδάλι1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι1/4 φλ. ούζο (ή έξτρα χυμό πορτοκαλιού)Για το σιρόπι2 φλ. ζάχαρη1¾ φλ. νερόφλούδα λεμονιούχυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση

Η γιαουρτίνη Πελοποννήσου είναι μία συγκλονιστική σιροπιαστή γιαουρτόπιτα.Για την παραδοσιακή γιαουρτίνη Πελοποννήσου με σιμιγδάλι, χωρίς βούτυρο, τη σιροπιαστή γιαουρτόπιτα Πελοποννήσου, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε μαρέγκα μέχρι να κάνει απαλές κορυφές.Σε άλλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, τις βανίλιες και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι  να αφρατέψουν καλά.Προσθέτουμε το γιαούρτι, το μπέικιν και το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα.Διαλύουμε τη σόδα μας στο χυμό πορτοκαλιού και περιχύνουμε τα υλικά. Προσθέτουμε το ούζο και συνεχίζουμε το χτύπημα  μέχρι να ομογενοποιηθούν.Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα κι απαλά αναδιπλώνουμε τη γιαουρτίνη με σπάτουλα ούτως ώστε να χαθεί η μαρέγκα στο μείγμα.Αδειάζουμε τη γιαουρτίνη σε καλά βουτυρωμένο ταψί 30 εκατοστών.Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε την γιαουρτίνη Πελοποννήσου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C, στον αέρα, για περίπου 40΄μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνεια.Αφού κρυώσει η γιαουρτίνη, την κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε σιγά σιγά με το ζεστό σιρόπι.Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να ρουφήξει όλο το σιρόπι.Μπορείτε να αλείψετε τη γιαουρτίνη με μια ελαφριά κρέμα λεμονιού.  Παγώστε τη γιαουρτίνη στο ψυγείο.

Για το σιρόπιΒάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα σε κατσαρόλα να βράσουν.Ανακατεύουμε το σιρόπι μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού και βράζουμε για 2-3΄.Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού στο τέλος.Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και η γιαουρτίνη κρύα, σε θερμοκρασία δωματίου.

:argiro.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό