18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Συνιστά την ενισχυτική δόση του εμβολίου Johnson & Johnson- Πότε να χορηγείται

Ειδήσεις Ελλάδα

Τη χορήγηση σε ενήλικες της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του Co-19 συστήνουν οι ρυθμιστικές αρχές υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν μία επιπλέον δόση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, τουλάχιστον δύο μήνες μετά την αρχική δόση, δήλωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Παράλληλα, η συμβουλευτική επιτροπή του οργανισμού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο J&J μπορεί επίσης να χορηγηθεί ως τρίτη δόση σε εμβολιασμό που έχει προηγηθεί με δύο δόσεις των εμβολίων Moderna ή Pfizer/BioNTech.

Η σύσταση θα μπορούσε να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές χώρες να επιταχύνουν τις προωθητικές τους δράσεις.

Ο EMA δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η μείξη διαφορετικών εμβόλων Co-19 για αρχικό εμβολιασμό με δύο δόσεις και ενισχυτική δόση μπορεί να αυξήσει την ευελιξία των κυβερνήσεων ως προς την ανταπόκρισή τους στη νέα παραλλαγή Όμικρον.

Ο ευρωπαϊκός ρυθμιστικός φορέας είπε ότι ο κίνδυνος θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία ή άλλες πολύ σπάνιες παρενέργειες παρακολουθείται καθώς δεν είναι γνωστός.

Μελέτη στη Νότια Αφρική διαπίστωσε πρόσφατα σε ένα εργαστηριακό πείραμα ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν παρήγαγε ουσιαστικά καμία προστασία αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής Όμικρον, δείχνοντας ότι το στέλεχος μπορεί να περάσει γύρω από έναν πυλώνα της άμυνας του οργανισμού. Ωστόσο, μελέτες έδειξαν επίσης ότι το εμβόλιο προλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τη σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από την Όμικρον. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό