17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέες αποχωρήσεις από την Κουμουνδούρου καθώς με σχετικό κείμενο που υπογράφουν 90 άτομα, ανακοίνωσε η έξοδος από το κόμμα ανθρώπων από τον Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ των αποχωρούντων, ο υπεύθυνος του τομέα Πάνος Λάμπρου και η Βασιλική Κατριβάνου. Σημειώνεται πως την πόρτα της εξόδου πέρασαν και 21 άτομα από τον Πειραιά, 12 μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης αλλά και 18 στελέχη από τη Μαγνησία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Βασιλική Κατριβάνου, πρώην συντονίστρια του Τομέα Δικαιωμάτων, «παύει ουσιαστικά να υπάρχει ο εμβληματικός Τομέας Δικαιωμάτων που τα τελευταία 12 χρόνια είχε σημαντική παρουσία στον χώρο των δικαιωμάτων και της Αριστεράς με εκατοντάδες δράσεις, καμπάνιες αλληλεγγύης, πρωτοβουλίες και ανακοινώσεις.

Τη σημερινή δήλωση αποχώρησης αναμένεται να ακολουθήσει κύμα νέων αποχωρήσεων από όλη τη χώρα, ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, Ρομά, ΛΟΑΤΚΙ+κοινότητας, Αναπήρων, κρατουμένων, καθώς και σε πλήθος πρωτοβουλίες του αντιρατσιστικού και του αντιφασιστικού κινήματος.

Μια μεγάλη διαδρομή έφτασε στο τέλος της. Ωστόσο, το ταξίδι και ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ελευθερίας ποτέ δεν σταματά, αλλά συνεχίζεται σε νέα μονοπάτια».

Αναλυτικά, στη δήλωση αποχώρησης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται:

«Μια μεγάλη διαδρομή έφτασε στο τέλος της. Ωστόσο το ταξίδι για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ελευθερίας ποτέ δεν σταματά. Κάθε τέλος σηματοδοτεί και μια νέα αρχή. Αυτός είναι ο απερίσπαστος αγώνας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, με μάχες πολλές φορές άνισες, που όμως φανερώνει τους δύο διαφορετικούς κόσμους, αυτόν στον οποίο βρισκόμαστε και αυτόν τον οποίο θέλουμε να φτιάξουμε.

Όσες, όσοι και όσα υπογράφουμε αυτό το κείμενο, μέλη του Τομέα Δικαιωμάτων, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Το κόμμα αυτό δεν είναι πλέον το κοινό μας σπίτι, δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας ενταγμένο σε έναν σχηματισμό που κάθε μέρα μετατοπίζεται όλο και πιο δεξιά, όλο και πιο συντηρητικά και απομακρύνεται από το όραμα του κόσμου που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Αποχωρούμε με αξιοπρέπεια για να περιφρουρήσουμε την ιστορία μας και με μοναδική ατζέντα να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο. Αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γιατί δεν θέλουμε να αποχωρήσουμε από τους αγώνες, από τα κοινωνικά κινήματα και την υποχρέωση μας να βρισκόμαστε μαζί με τον «αθέατο κόσμο», αυτόν τον κόσμο που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αυτές που εμφανίζονται σαν τη μοναδική αλήθεια, τον περιθωριοποιούν, τον κακοποιούν και τον εξαθλιώνουν καθημερινά.

Μαζί μας παίρνουμε ως παρακαταθήκη κόπους και προσπάθειες που αφιερώσαμε στην υπόθεση των δικαιωμάτων και της Αριστεράς και τα χιλιάδες πολιτικά και πραγματικά χιλιόμετρα που διανύσαμε. Μια διαδρομή που πολλές φορές ήταν κόντρα στο ρεύμα και την εκάστοτε κυρίαρχη αντίληψη και κυρίως απέναντι σε όσους, όσες και όσα αναζητούσαν «ενδιάμεσες» ή «ουδέτερες» λύσεις και επιχειρούσαν να επιβάλλουν σιωπή νεκροταφείου.

Ακόμη, παίρνουμε μαζί μας τις μεγάλες και ιστορικές στιγμές, αλλά και τις μικρές, τις άβολες. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με οργανώσεις του πεδίου και της άλλης Αριστεράς, ο Τομέας Δικαιωμάτων προέταξε τη λειτουργία του ως δέκτη των διεκδικήσεων «από τα κάτω» επιδιώκοντας διαρκώς να γειώνεται με τις ιδέες και τα προτάγματα των κινημάτων, διατηρώντας παράλληλα διαύλους επικοινωνίας με τις ευρύτερες δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς.

Παίρνουμε μαζί μας τις νίκες και τις ήττες, όσα μας πίκραναν και όσα μας έκαναν να νιώσουμε υπερηφάνεια. Όμως, πάνω απ’ όλα, παίρνουμε μαζί μας τις μνήμες μας, με την υπόσχεση να τις κρατήσουμε ζωντανές.

Μνήμες που ξεκινούν από την υποδοχή των προσφυγισσών και προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά και τη διαρκή αλληλεγγύη στον κόσμο της προσφυγιάς και φτάνουν μέχρι τις μεγαλειώδεις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στη βαρβαρότητα της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α.

Κρατάμε όλες τις στιγμές που βρεθήκαμε αντιμέτωπες/οι με βαθιά εμπεδωμένες κοινωνικές αντιλήψεις και έμφυλα στερεότυπα που παράγουν γυναικοκτονίες. Παίρνουμε μαζί μας τις μνήμες που φωνάζουν «ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ» ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία, τις μνήμες που γκρεμίζουν τείχη, φράχτες και φυλακές κι αυτές που βάζουν λουκέτο σε ιδρύματα – κολαστήρια ανάπηρων ανθρώπων.

Μνήμες γεμάτες γκλίτερ από τις κινητοποιήσεις για τον Ζακ/Zackie και τις γιορτές υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Μνήμες γεμάτες ανθρωπιά, αλληλεγγύη, συνυπευθυνότητα και συντροφικότητα.

Η διαδρομή που τελειώνει με αυτό το κείμενο ήταν συναρπαστική, αλλά δεν ήταν ανώδυνη. Ίσως ο μεγαλύτερός της πόνος να είναι ακριβώς αυτή η στιγμή, που το παλιό τρεκλίζει και το νέο ακόμη δεν έχει έρθει. Ίσως πάλι όχι. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε όμως είναι ότι η Αριστερά στις αρχές της οποίας επιμένουμε, υπερασπίζεται πρωτίστως τον άνθρωπο, όλα τα έμβια όντα και το περιβάλλον τους.

Στον κόσμο που βρισκόμαστε όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν προτεραιότητα στην πράξη, στον κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε αποτελούν απαράβατες αρχές. Και για αυτές τις απαράβατες αρχές θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Υπογραφές

Λάμπρου Πάνος-Υπεύθυνος Τομέα εκ μέρους ΠΓ

Κατριβάνου Βασιλική -Συντονίστρια

Εμμανουηλίδης Βασίλης- μέλος γραμματείας

Μανουσάκη Ελέγκω- μέλος γραμματείας

Παρασκευοπούλου Βασιλική -μέλος γραμματείας

Πούλου Ματίνα -μέλος γραμματείας

Ρέλλας Αντώνης -μέλος γραμματείας

Σαρρής Μανώλης -μέλος γραμματείας

Σκούντζου Μάγδα -μέλος γραμματείας

Τσιγώνιας Νίκος -μέλος γραμματείας

Αθανασίου Αθηνά

Αλεξάνδρου Άνδρυ

Ανδρεόπουλος Φώτης

Αρναούτογλου Νικόλαος

Βαφειάδης Σωτήρης

Βουτυράκος Παναγιώτης

Γαλανάκη Άννα

Γαλιατσάτου Λίλη

Γερούκη Έλενα

Γιαννακάκη Μαρία

Γιαννισοπούλου Μαρία

Γιαννουσάς Βαγγέλης

Γκόγκογλου Άγγελος

Γκούφα Λιλή

Γκρίζου Μαρία

Δημητρακοπούλου Πέγκυ

Δυναμίδη Σιμέλα

Εικοσιπεντάρχου Κωνσταντίνα

Ζιάγγα Μαρία

Ζορμπά Ελένη

Θεοδωρίδου Αναστασία

Καββαδία Αννέτα

Κακλαμάνης Νίκος

Καμτσίδου Ιφιγένεια

Καπάτου Χρύσα

Καραγιάννης Μιχάλης

Καρέλης Βαγγέλης

Καστρινάκης Μιχάλης

Κνήτου Κατερίνα

Κομητόπουλος Τάσος

Κουγέα Λένα

Κούκουρα Άλπη

Κουνενάκη Ειρήνη

Κουτσογιαννάκη Κατερίνα

Κοφιάνη Ευγενία

Κρεμμύδας Ανδρέας

Κριωνάς Σωτήρης

Κυριακάκου Γεωργία

Λάμπρου Ιωάννα

Λεωνίδη Εύα

Λιάπη Μαρία

Μακρυγιάννης Κώστας

Μανιτσιούδη Ευαγγελία

Μαντζουράνη Άννα Μαρία Ελευθερία

Μαρίνου Μαρία

Μελά Βάνα

Μεταξά Δέσποινα

Μουρτασάγας Νίκος

Μπαζούκη Κλεοπάτρα

Μπακοπούλου Έφη

Μπαμπάση Αφροδίτη

Μπουφίδης Σταύρος

Μωρίκης Νίκος

Ναυπλιώτης Νικόλας

Νικολόπουλος Κώστας

Οικονόμου Ειρήνη

Οικονόμου Λίτσα

Παναγούλη Μαρία

Παπαδοπούλου Δέσποινα

Παπαδοπούλου Φωτεινή

Παπαμιχαήλ Βαγγέλης

Ράντος Θεόδωρος

Ρεπούση Κορίνα

Ρούνιου Κατερίνα

Σδράλη Ελένη

Σπηλιωτοπούλου Μαρία

Σταμπουλή Αφροδίτη

Συλλιγαρδάκη Σπυριδούλα

Σωφρονά Κωνσταντίνα

Τζανίνη Κατερίνα

Τουτουτζή Βούλα

Τσαβίδης Κώστας

Χατζαράτζε Μέγκι

Χορδάκη Μαρίνα

Χρηστάκης Γιώργος

Χριστοδουλοπούλου Τασία

Χριστούλη Έλενα

Ψαθάς Κώστας

Ψαλιδάκος Πούλος

Ψωμαδάκη Μαρία

21 στελέχη από τον Πειραιά αποχώρησαν με στίχους από… Χατζηφραγκέτα

Παράλληλα, 21 στελέχη από την ΟΜ Β΄ Διαμερίσματος ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράφοντας κοινή δήλωση και… με στίχους των Χατζηφραγκέτα.

«Διαπιστώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε τροχιά εκφυλισμού και διάλυσης, εμείς μέλη της Ο.Μ. Β’ Διαμερίσματος Πειραιά αποχωρούμε και ζητάμε τη διαγραφή μας από τα μητρώα του κόμματος καθώς και την αφαίρεση των διευθύνσεων μας από τις λίστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κόμματος ή/και του iSYRIZA» αναφέρουν στην επιστολή τους, προσθέτοντας ότι:

«Σίγουρα θα επιθυμούσαμε να ήταν διαφορετικά, όμως -όπως λένε και οι Χατζηφραγκέτα- «…και το Κεφάλαιο του Μαρξ που πήρα στη γιορτή σου, εάν του είχες ρίξει μια ματιά, θα ήμουνα μαζί σου».

Αποχώρησαν 12 άτομα από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν και δώδεκα μέλη από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης. Αναλυτικά, στη δήλωσή τους αναφέρουν:

«Η ελληνική κοινωνία ζει τη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Τα λαϊκά στρώματα βιώνουν την εξαθλίωση. Τα κεκτημένα δικαιώματα καταπατώνται σε καθημερινή βάση, από τις εργασιακές συνθήκες, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις δημόσιες παροχές όπως η υγεία και η παιδεία έως τη διάλυση δημοκρατικών λειτουργιών και την ακροδεξιά παλινόρθωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. σε μια οριακή συνθήκη για την ελληνική κοινωνία, κατόρθωσε να γίνει η φωνή των πολλών και να εκπροσωπήσει τη λαϊκή πλειοψηφία. Παρά την παρακαταθήκη αυτή, οδηγηθήκαμε στη διπλή εκλογική ήττα των εθνικών εκλογών του 2023, η οποία ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο τις χρόνιες παθογένειές του χώρου μας. Η έλλειψη ουσιαστικού απολογισμού του κυβερνητικού έργου, η διεύρυνση ως αποτέλεσμα άθροισης μηχανισμών και μεταγραφών στελεχών, η οργανωτική ανεπάρκεια, η αδράνεια των Οργανώσεων Μελών, η απαξίωση της Νεολαίας, η ανεπαρκής ιδεολογική θωράκιση των μελών, η άμβλυνση του ριζοσπαστικού λόγου, η συρρίκνωση του ερείσματος μας στην κοινωνία και ο εκμηδενισμός του πολιτικού διαλόγου μεταξύ συντρόφων και συντροφισσών οδήγησαν στην αποσάθρωση του ίδιου του Κόμματος.

Μετά τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές, η ηγετική ομάδα του κόμματος, με εντολέα το νέο πρόεδρο, επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από θέσεις αρχής και καταστατικές λειτουργίες του ίδιου μας του Κόμματος. Από την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το Παλαιστινιακό ζήτημα και την τοποθέτησή του προέδρου στο ΣΕΒ για τις σχέσεις κεφαλαίου – εργασίας, μέχρι τις «εντολές» για διαγραφές ιστορικών στελεχών και πρώην υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εμπεδώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο ότι το Κόμμα πλέον θα λειτουργεί υπό το δόγμα «ενός ανδρός αρχή» και κάθε κομματική λειτουργία πλέον φαντάζει ανούσια. Η κορύφωση δε, αυτής της πορείας, ήρθε με τη διχαστική, «τραμπικού» ύφους, εισήγησή του προέδρου στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία έρχεται να νομιμοποιήσει με τον πιο επίσημο τρόπο τον κανιβαλισμό και να εισάγει νέα ήθη όσον αφορά τον εσωτερικό διάλογο. Ένας διάλογος ο οποίος, το τελευταίο διάστημα, λαμβάνει χώρα με fake news, δολοφονίες χαρακτήρων και τοξικότητα, την ίδια στιγμή που επικαλείται προσχηματικά η ενότητα του χώρου.

Η βίαιη αυτή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., τον απομακρύνει καθημερινά τόσο από τις δημοκρατικές αξίες που θέλει να εκφράζει όσο και από την ίδια την κοινωνία. Μια κοινωνία που δείχνει καθημερινά να αποδοκιμάζει τη νέα πραγματικότητα στο σύμπαν της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θεωρούμε απαραίτητη τη δημιουργία ενός νέου Αριστερού πόλου που θα μπορεί να μετασχηματίσει την κοινωνία στην οποία ασφυκτιούμε, μια κοινωνία που συμπιέζει όλο και περισσότερα τα όνειρα των νέων ανθρώπων. Ενός Αριστερού πόλου που δε θα ικανοποιεί το δικό μας φαντασιακό, αλλά θα μπορεί να απαντάει στις ανάγκες των πολλών σε χρόνο ενεστώτα. Αυτού που απέναντι στον ατομισμό θα προτάσσει την αλληλεγγύη, που απέναντι στα αποτυχημένα μοντέλα παραγωγής του παρόντος θα παλεύει να δημιουργήσει νέα μοντέλα παραγωγής με επίκεντρο τον εργαζόμενο, που απέναντι στο έλλειμμα δημοκρατίας θα παλεύει για αναδιανομή ισχύος και θα δίνει φωνή στους πολλούς.

Όπως έχει γράψει και ο Τάσος Λειβαδίτης και επισημαίνει η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος που υπηρετήσαμε:

«Ερχόμαστε από πολύ μακριά, πηγαίνουμε πολύ μακριά»

Επιλέγουμε να μην αγωνιζόμαστε πλέον μέσα από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, επιλεγούμε όμως ταυτόχρονα να μην τα παρατήσουμε. Διότι στην Αριστερά όλες και όλοι χρωστάμε, δεν μας χρωστάει.

Συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε από τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, της αλληλεγγύης, της ενότητας και της σύνθεσης για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, έναν κόσμο ελευθερίας και ισότητας για το Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Υπογράφουν:

Δαυίδ Τάνια

Ελευθεροπούλου Ελευθερία

Καρανάτσιου Φανή

Καλιαμπάκας Γιώργος

Λάμπης Κώστας

Μαβίδη Μυρτώ

Μπουναρτζή Ελένη

Μπούρας Αντώνης

Μωυσίδου Μαγδαληνή

Ξανθοπούλου Ραφαέλα

Χαλκιά Αντωνία

Χαλκιάς Θωμάς»

Άλλες 18 αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Λίγο αργότερα, το απόγευμα της Τετάρτης (22/11) έγινε γνωστό πως αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ 18 μέλη του κόμματος στη Μαγνησία, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι ο «ο κ. Κασσελάκης, ως επαγγελλόμενος μεσσίας, δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά».

Οι 18 υπογράφοντες υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να μείνουν «απαθείς στην απαξίωση της πολιτικής. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την συνθήκη πολιτικής ομηρείας ως εν δυνάμει βαρίδια, υπονομευτές και αποστάτες».

Υπογραμμίζουν πως «εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, δεν έχουμε πλέον καμία σχέση με το κόμμα του κυρίου Κασσελάκη» και επισημαίνουν ότι επιθυμία τους είναι να στρατευθούν «στην προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου φορέα με κορμό την Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά».

Μεταξύ των ατόμων που υπογράφουν το κείμενο είναι δύο πρώην υποψήφιοι βουλευτές, οι Γιάννης Αντωνιάδης και Μάνθος Δραμητινός, όπως και πρώην συντονιστές οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δόθηκε στη δημοσιότητα κείμενο με την αποχώρηση 90 μελών του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Οι υπογραφές:

Ανδρίτσου – Χορδάκη Μαρίνα, μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, πρώην υποψήφια βουλεύτρια, Οργάνωση Μελών Νοτιανατολικού Βόλου

Αντωνιάδης Γιάννης πρώην, ΟΜ ΝΑ Βόλου, πρώην υποψ, βουλευτής

Βογιατζής Κώστας, ΟΜ Δυτικού Βόλου πρώην Συντονιστής Ν. Ε. Μαγνησίας

Δραμητινός Μάνθος, ΟΜ ΝΑ Βόλου πρώην Συντονιστής Ν. Ε. Μαγνησίας, μέλος ΝΕ Μαγνησίας, υποψ. βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές

Δρόλια Σμαράγδα μέλος ΟΜ Αλμυρού

Γαντζού Αφροδίτη μέλος ΟΜ Αγριάς, δημοτική σύμβουλος

Καστρινάκης Μιχάλης, ΟΜ Δ. Βόλου, μέλος του Γραφείου Τύπου της ΝΕ

Μητσικώστα Ρίτα, μέλος ΟΜ ΒΑ Βόλου

Μπατζούκη Κλεοπάτρα, μέλος ΟΜ ΝΑ Βόλου

Οικονομίδης Δημήτρης μέλος ΟΜ ΒΑ Βόλου

Οικονόμου Λίτσα μέλος ΟΜ ΝΑ Βόλου

Παλαμιώτης Νικόλαος μέλος ΟΜ ΝΑ Βόλου

Σταμπουλής Γιώργος μέλος ΝΑ Βόλου

Τζινόπουλος Βασίλης μέλος ΝΑ Βόλου

Τοζίδης Γιώργος μέλος ΟΜ Νότιου Πηλίου, μέλος Γραμματείας Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής

Τσέκος Λευτέρης μέλος ΟΜ ΒΑ Βόλου

Τσοκάρας Χρήστος πρώην Συντονιστής ΟΜ Αλμυρού

Χρόνης Κώστας μέλος ΟΜ Δυτικού Βόλου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό