18.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Συνέλθετε, σταματήστε τον εξοπλισμό των νησιών

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου επανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του από τη Σμύρνη, όπου παρακολούθησε μαζί με τον εταίρο του- και αρχηγό του Εθνικιστικού Κινήματος – Ντεβλέτ Μπαχτσελί την άσκηση «EFES 2022». 

Ο Ερντογάν κάλεσε την Αθήνα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς συμφωνίες. Κατηγόρησε επίσης τη χώρα μας, σύμφωνα με το Anadolu, ότι «συμπεριφέρεται σαν να κάνει τουριστικές αποβάσεις σε νησιά του Αιγαίου» και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν μπορείς να φτάσεις πουθενά με αυτό».

«Προειδοποιώ την Ελλάδα να αποφεύγει τα όνειρα,τις πράξεις και τις δηλώσεις που θα καταλήξει να μετανοιώσει. Συνέλθετε», είπε. «Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και τους νόμους κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και των νόμων της», τόνισε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι η χώρα του «δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα σταματήσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που καθορίζονται από διεθνείς συμφωνίες όσον αφορά τον εξοπλισμό των νησιών».

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι η χώρα του θα συνεχίσει την εξερεύνηση πόρων υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο.

Νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιχείρησε να εκθέσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό δημοσιεύοντας 16 χάρτες που, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, απεικονίζουν «με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις».

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό