17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Αχτσιόγλου: «Δεν είμαστε με τα τζάκια, πρέπει να σπάσουμε τον φόβο»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Έφη Αχτσιόγλου ήταν η πρώτη εκ των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ που στο Διαρκές Συνέδριο ανέπτυξε τις θέσεις για το μέλλον του κόμματος.

Η βουλεύτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης χώρισε το πλάνο της σε τέσσερα πεδία και εξήγησε πώς μπορεί να επέλθει η αλλαγή που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά στην εξουσία.

«Από το 2019 ως το 2023 δεν εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία. Στην πιο κρίσιμη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε ν’ ανοίξει τον βηματισμό του, επικράτησε μια προβληματική εσωστρέφεια, εξασθένησαν οι δεσμοί με την κοινωνία, με τις εργαζόμενες γυναίκες, τους νέους, τους επιστήμονες, εξασθένησε με το αίσθημα της ποιότητας ζωής», υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου και επισήμανε την ανάγκη του επαναπροσδιορισμού της κατεύθυνσης και της στόχευσης του κόμματος.

«Πρέπει να αναδιοργανωθούμε. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει στην κοινωνία, από τον πρόεδρο μέχρι το τελευταίο μέλος. Αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα. Να τους πείσουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα», συμπλήρωσε υποστηρίζοντας ότι «το κράτος είτε απουσιάζει είτε κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του είτε νομιμοποιεί τον εκφασισμό της κοινωνίας και τη βία. Αυτή είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η κοσμογονία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται μια δυστοπία».

«Χρειάζεται πρόγραμμα και κοινωνική διαθεσιμότητα», συνέχισε επιμένοντας ότι «πρέπει να είμαστε εκεί. Η δυστοπία δεν μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα. Η νίκη της δεξιάς εμπέδωσε στην κοινωνία ότι το καλύτερο είναι το επισφαλές. Της εμπέδωσε τον φόβο, ότι όποια αλλαγή θα φέρει την καταστροφή».

Κατόπιν η κ. Αχτσιόγλου κατέθεσε τις προτάσεις της για:

1. Το κράτος της νέας εποχής

«Κράτος υπηρέτης των συμφερόντων ή κράτος στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου;», ήταν το δίλημμα που έθεσε για ν’ απαντήσει πως στόχος είναι ένα «κράτος που λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας. Θέλουμε κράτος – στρατηγό στην υπηρεσία των πολλών. Με δημόσια δωρεάν παιδεία, χωρίς διαχωρισμούς. Ένα κράτος με δομές εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεις που δεν μένουν ημιτελείς λόγω συμφερόντων. Ένα κράτος διαφάνειας, χωρίς ασυλίες για τους τραπεζίτες, με ελεγκτικούς μηχανισμούς»

2. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο

«Συνεχίζουμε στο ίδιο μονοπάτι, εισάγοντας συνεχώς απλώς για να ενισχύσουμε τον τουρισμό ή αλλάζουμε;», ρώτησε η Έφη Αχτσιόγλου και τοποθετήθηκε σχετικώς: «Στην πρώτη περίπτωση θα έρθει ξανά η χρεοκοπία. Είναι σίγουρο ότι θα χαθεί το τρένο. Αλλάζουμε ριζικά το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Διευρύνουμε τη βάση παραγωγής. Δίνουμε προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα, στην τεχνολογία, επιδιώκοντας την εμπλοκή των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αξιοποιούμε και το ταμείο ανάκαμψης. Προτεραιότητας στις ενεργειακές κοινότητες, όχι σε μεγάλους κολοσσούς. διευρύνουμε τα κοινά αγαθά, το νερό, τον αέρα, τις παραλίες. Αυτές είναι οι μάχες. Την ψηφιακή πρόοδο στην υπηρεσία του πολίτη.

3. Η εργασία μπροστά

«Δύο αντιλήψεις συγκρούονται», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου «η οπισθοδρομική και η σύγχρονη». «Η δεξιά κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια, απαξιώνει την εργασία, στερεί την προοπτική. Είναι αποστολή να δώσουμε προοπτική στον κόσμο της εργασίας, να γράψουμε τι σημαίνει να εργάζεσαι στην Ελλάδα, να πείσουμε έναν εργαζόμενο ότι η καθημερινότητα μπορεί να γίνει καλύτερη. Ενιαία δικαιώματα για όλους. Όχι στο κάστρο που θα κρύβεται η ανομία και η ασυδοσία εις βάρος των μισθών, του χρόνου και της ίδιας της ζωής».

4. Η μάχη για τα δικαιώματα

«Το δικαίωμα των ανθρώπων στην ασφάλεια, στον αυτοπροσδιορισμό, στην ίδια τη ζωή» ήταν ο τέταρτος τομέας της ομιλίας της υποψήφιας προέδρου. «Αν οι πολίτες σκιάζονται από την ανασφάλεια, αν υπάρχει ο φόβος ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα, δεν υπάρχει χώρος και χρόνος. Θέλουμε μια κοινωνία ορατή που θα διεκδικεί και θα θεωρεί αυτονόητο πως οι ζωές όλων έχουν αξία. Μόνο μέσα από μια δημοκρατία. Δικαιώματα για όλες, όλους και όλα. Δεν υπάρχει χώρος συμβιβασμού. Όποιος πιστεύει το αντίθετο δεν έχει χώρο στις γραμμές μας. Τα ομοφοβικά παραληρήματα που εκτόξευσαν εναντίον του συνυποψηφίου μας δεν θ’ αντιμετωπίσουν μόνο τη χλεύη μας, θα μας βρουν απέναντι. Εμείς είμαστε το κόμμα του μαχητικού φεμινισμού και των μειονοτήτων, του σεξουαλικού προσανατολισμού. Το κόμμα που δίνει τη μάχη με την άκρα δεξιά. Έτσι θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα με εξωστρέφεια. Δεν είναι φτωχή συγγενής που ακροβατεί σε εθνικιστικές εξάρσεις και υποχωρητικότητα».

«Μαχητική αντιπολίτευση με λόγο ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό μέσα κι έξω από τη Βουλή»

Προτού ολοκληρώσει την ομιλία της η Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «μαχητική αντιπολίτευση με λόγο ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό λόγο μέσα κι έξω από τη Βουλή», συμπληρώνοντας την ανάγκη για «το κόμμα της νέας εποχής». «Θέλουμε ένα κόμμα που όλα τα μέλη θα έχουν ίσο λόγο και οι κανόνες θα ισχύουν για όλους. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ευθύνης που θα δώσει την εναλλακτική λύση στη χώρα απέναντι στη δυστοπία, στο αδιέξοδο, των μηδενικών ευκαιριών. Είμαστε η εγγύηση για τη διαφάνεια, εμείς σηκώνουμε ανάστημα στη διαπλοκή και στα συμφέροντα».

Επί προσωπικού, τέλους, ξεκαθάρισε ότι «καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία θλιβερή προσπάθεια να με παρουσιάσουν ως κέντρο διαπλοκής μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ διάφορα μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα που έχουν πρόσβαση και μέσα στο κόμμα μας δεν μ’ έκαναν να ξανασκεφτώ την απόφασή μου».

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να περάσει το νέο κύμα. Ανήκω οργανικά στη γενικά της κρίσης. Ανέλαβα το Υπουργείο εργασίας και καταφέραμε πολλά. Πιστεύω στη δημιουργικότητα, πιστεύω στους ανθρώπους της γενιάς μου, είναι άνθρωποι που ενηλικιώθηκαν στην κρίση», κατέληξε προτού ζητήσει από τους πάντες «να είμαστε προσεκτικοί, γιατί δεν παίζουμε με την πολιτική, κάνουμε πολιτική»

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό