19.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Συμφώνησε να διαγράψει δισεκατομμύρια δεδομένα χρηστών που μάζεψε από το Incognito Mode του Chrome

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Google συμφώνησε να διαγράψει δεδομένα που συλλέχθηκαν από χρήστες που χρησιμοποιούσαν τη λειτουργία Incognito του Chrome browser, διευθετώντας μια ομαδική αγωγή που ξεκίνησε το 2020, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Η αγωγή υποστήριζε ότι η Google παραπλανούσε τους χρήστες σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγονταν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας Incognito ή ιδιωτικής περιήγησης, παρακολουθώντας τη χρήση των ιστοσελίδων τους εν αγνοία τους. Η Google διατηρούσε δεδομένα που περιλάμβαναν τις ιστοσελίδες που είχαν προβληθεί, αλλά η καρτέλα Incognito δεν το καθιστούσε αυτό σαφές.

Η περιήγηση σε λειτουργία Incognito έλεγε ότι η περιήγηση ήταν “ιδιωτική” και ότι οι άνθρωποι δεν θα βλέπουν τη δραστηριότητα περιήγησης και ενώ αναφερόταν ότι οι ιστοσελίδες θα μπορούσαν ακόμα να συλλέγουν δεδομένα, η προειδοποίηση δεν έλεγε τίποτα για τη συλλογή δεδομένων από μέρους της Google. Η Google επικαιροποίησε τη διατύπωση της λειτουργίας Incognito τον Ιανουάριο του 2024 για να διευκρινίσει ότι η Google συλλέγει τα ίδια δεδομένα στη λειτουργία Incognito και στην κανονική λειτουργία περιήγησης.

Η Google σχεδιάζει να καταστρέψει “δισεκατομμύρια στοιχεία δεδομένων” που συλλέχθηκαν με αθέμιτο τρόπο, εκτός από την ενημέρωση της διατύπωσης στη λειτουργία Incognito και την απενεργοποίηση των third-party cookies από προεπιλογή όταν χρησιμοποιείται η λειτουργία (η Google σχεδιάζει να απαλλαγεί εντελώς από τα cookies αργότερα μέσα στο έτος). Ο διακανονισμός δεν περιλαμβάνει αποζημιώσεις για τους χρήστες του Chrome, αλλά οι ιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις δικές τους αγωγές.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε στην εφημερίδα The Wall Street Journal ότι η Google δεν έχει πρόβλημα με τη διαγραφή “παλαιών τεχνικών δεδομένων” που δεν συσχετίστηκαν με άτομα ή δεν χρησιμοποιήθηκαν για εξατομίκευση. Η συμφωνία χρειάζεται ακόμη την τελική έγκριση του δικαστή που επιβλέπει την υπόθεση.

Η Google ολοκληρώνει αρκετές μικρότερες αγωγές, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με τις επιχειρήσεις αναζήτησης και διαφήμισης. Η Google έχει κατηγορηθεί για προνομιακές συμφωνίες που έβλαψαν τη βιομηχανία αναζήτησης και για υπερβολικό έλεγχο των διαφημιστικών εργαλείων. Η μάχη για την αναζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ η αγωγή για τις διαφημίσεις θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο του 2024.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό