16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ – Μπορέλ: «Ωρα να ενισχυθεί η Ουκρανία – Τι είπε για Μέσανατολικό

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Συμβούλιο «Εξωτερικών Υποθέσεων» της ΕΕ για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ αργότερα σήμερα το βράδυ θα ακολουθήσει συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Ουκρανία, Μόλδοβα, Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν).

Σχετικά με την Ουκρανία, το Συμβούλιο θα συζητήσει για τη 12η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τη Διευκόλυνση για την Ουκρανία (Ukraine Facility), ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και για τη μακροπρόθεσμη στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης (European Peace Facility).

Παρών θα είναι και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του στην ΕΕ για την κατάσταση και τις ανάγκες της χώρας του. Παράλληλα, θα συζητηθεί η πρόταση της Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Ουκρανία. Όμως οι σθεναρές αντιρρήσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βικτόρ Όρμπαν, μπλοκάρουν όχι μόνο την πολιτική στήριξη προς την Ουκρανία, αλλά και τη στρατιωτική και την οικονομική.

Τι ανέφερε ο Μπορέλ

Προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι οι αντιρρήσεις του Βίκτορ Όρμπαν και το πώς θα ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, άρα καμία απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί σήμερα.

«Ελπίζω ότι η ευρωπαϊκή ενότητα δεν θα διαρραγεί. Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε τη βοήθειά μας προς την Ουκρανία και όχι να τη μειώσουμε», είπε ο Ζ. Μπορέλ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι προτιμότερο να συνεχίσει να παρέχεται συντονισμένα σε επίπεδο ΕΕ και όχι διμερώς.

Τι θα πουν για το Μεσανατολικό

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις για το αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για ανθρωπιστική εκεχειρία, καθώς και για την πρόταση της Ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στη Χαμάς και μεμονωμένες κυρώσεις σε εξτρεμιστές εποίκους που ασκούν βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Θα συζητήσουν επίσης για την «επόμενη μέρα», μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε σήμερα ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στήριξαν την πρόταση του Αντόνιο Γκουτέρες για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, όμως καταψήφισαν οι ΗΠΑ. Πρόσθεσε, θα πρέπει να συμφωνηθεί τουλάχιστον μια σειρά από παύσεις των εχθροπραξιών, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση είναι άθλια, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. «Δεν υπάρχουν άλλα καταφύγια στη Γάζα», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ.

: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό