18.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο 7% τα κόκκινα δάνεια της ΕΤΕ το 2022

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Δευτέρα ή Τρίτη  ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το πρόγραμμα Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Αφορά το πακέτο κόκκινων δανείων της τράπεζας ύψους 6 δισ. ευρώ που καταλήγει τελικώς στην κοινοπραξία do Value Στην, Fortress και Bain Capital με την οποία η τράπεζα είχε όλο το προηγούμενο διάστημα αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.

Μαζί με τα δάνεια αυτά θα δοθεί η προαιρετική option σε 130 άτομα της τράπεζας με εμπειρία στα NPEs να οδεύσουν και αυτά στη Do Value για την περαιτέρω διαχείριση.

Tο project Frontier περιλαμβάνει 190.000 δάνεια συνολικού ύψους 6,1 δισ ευρώ. Από αυτά, το 77% (4,7 δισ. ευρώ) είναι στεγαστικά δάνεια, το 18% (1,1 δισ. ευρώ) δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% (300 εκατ. ευρώ) καταναλωτικά δάνεια.

Mετά την πώληση του  Frontier τα NPEs της τράπεζας κατέρχονται δυο 13%.

Ως γνωστόν πάντως η τράπεζα ετοιμάζει νέο project Frontier II που περιλαμβάνει δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Μετά την πώληση και αυτού του πακέτου η Εθνική Τράπεζα θα επιτύχει τον στόχο της να κατεβάσει μέσα στο 2022 τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό.

Στόχος της Εθνικής είναι να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (1,8 δισ. στον όμιλο), ως το τέλος του 2022. Αυτός ο στόχος με την αύξηση των χορηγήσεων, θα οδηγήσει το NPE ratio σε επίπεδα αντίστοιχα του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του Β’ τριμήνου τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν, σε ετήσια βάση, κατά 5%.

Στόχος της τράπεζας είναι τα κόκκινα δάνεια να οδηγηθούν στο 7% το 2022.

Η τράπεζα έχει επιτύχει ικανοποιητικές επιδόσεις σε ότι αφορά το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων.

Αυτό οφείλεται στην συντηρητική της πολιτική σε ότι αφορά τα μορατόρια και  στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των δανείων, που έκαναν χρήση των μορατορίων  είχαν, ήδη, εξοφλήσει  σημαντικό τμήμα της αρχικής οφειλής.

Ρόλο έπαιξαν επίσης τα προγράμματα  Γέφυρα Ι και Γέφυρα ΙΙ, καθώς και το πρόγραμμα διευκόλυνσης της Εθνικής (Εθνογέφυρα), το οποίο παρέχει τη δυνατότητα καταβολής του 50% της δόσης για όσους  βγήκαν από τη φάση της αναστολής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό