16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Στο τραπέζι η απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Γιάννη Καμπουράκη[email protected]

Ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμα στα μέτρα περιορισμού και το πιο σημαντικό είναι η ατομική αλλά και η συλλογική στάση όλων μας απέναντι στον ιό. Ωστόσο, η απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων είναι μέτρο που εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες της Ε.Ε. (Ιταλία, Γαλλία κλπ), βρίσκεται στο τραπέζι και μάλιστα στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας.

Η κυβέρνηση πορεύεται με γνώμονα ότι οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το αν η κατάσταση θα παραμείνει υπό έλεγχο ή η Ελλάδα θα προστεθεί στον κατάλογο των χωρών που βρίσκονται στο έλεος της πανδημίας, όπως η γειτονική Ιταλία.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να εφαρμόσει όλες τις πολιτικές για την ανάσχεση του φονικού ιού και εξηγώντας το χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η εικόνα του Σαββατοκύριακου είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην απαγόρευση της (άσκοπης) κυκλοφορίας. Αν επικρατήσει και πάλι συνωστισμός σε πάρκα και παραλίες ή τα πλοία παρουσιάσουν «εικόνα Δεκαπενταύγουστου» όπως ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Τσιόδρας, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας διευκρινίζεται ότι το μοντέλο που εξετάζεται δεν αφορά καθολική απαγόρευση, αλλά απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων. Όπως έχει ήδη εφαρμοστεί σε  άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν το μέτρο αποφασιστεί, θα επιτρέπονται μετακινήσεις για συγκεκριμένους λόγους που θα ανακοινωθούν (π.χ. εργασία, προμήθεια φαρμάκων ή τροφίμων, ιατρική βοήθεια). Δεν είναι ακόμα γνωστό αν οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους και αποδεικτικό για τη μετακίνησή τους (π.χ. συνταγή γιατρού γα το φαρμακείο) ή αν θα τεθούν απαγορεύσεις όπως οι πολίτες να μπορούν να πάνε στο κοντινότερο σούπερ μάρκετ και όχι σε αυτό της αρεσκείας τους, σε σχέση με το που είναι το σπίτι τους. 

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση πτήσεων από και προς την Ελλάδα, πέραν της απόφασης που ήδη ισχύει για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ το σενάριο είχε φτάσει ένα βήμα πριν την υλοποίησή του και μάλιστα κυβερνητικές πηγές ενημέρωναν ότι θα ετίθετο σε εφαρμογή από την ερχόμενη Κυριακή ώστε να δοθεί χρόνος σε επιβάτες και εταιρείες να προετοιμαστούν, τελικώς εγκαταλείφθηκε. Επικράτησε η άποψη εντός της κυβέρνησης ότι ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε – πέραν της αναστάτωσης – μετακινήσεις χιλιάδων Ελλήνων από το εξωτερικό προς την Ελλάδα αλλά και τουριστών από την Ελλάδα προς το εξωτερικό μέσα σε ένα διάστημα τριών ημερών, άρα θα προκαλούσε μέσα σε ένα τριήμερο αυτό που προοριζόταν ως μέτρο να αποτρέψει για το επόμενο διάστημα. «Κρίθηκε τελικώς ότι δεν θα είχε νόημα» επιβεβαίωσε στην «Ν» αρμόδια κυβερνητική πηγή. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό