16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στο δρόμο της… τεχνολογίας με το Hyundai Kona

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεν θα σου περιγράψω τη διαδρομή με κάποια… χρονομηχανή, αλλά καθημερινές μετακινήσεις που κάνεις με ένα B-SUV.

Αν μπερδεύτηκες, με τον χαρακτηρισμό B-SUV, σου εξηγώ πως είναι η κατηγορία των μικρομεσαίων (σε διαστάσεις) SUV. Είναι αυτή που όλοι οι κατασκευαστές θέλουν να κατακτήσουν και τα αυτοκίνητά τους για να πετύχουν πρέπει να τα έχουν όλα: Να έχουν χώρους, ξεχωριστή εμφάνιση, να αποπνέουν prestige και φυσικά να έχουν χαμηλή τιμή αγοράς/συντήρησης, πολλές επιλογές κινητήρων και εξοπλισμού. Με αυτά τα χαρακτηριστικά νομίζω πως σου έδωσα την εικόνα του Kona, ένα SUV με εντελώς αντισυμβατική εμφάνιση και χαρακτήρα.

Επιλογές μοντέλων KONA 1.0T 120ps 48v 23.990€.KONA 1.6T 198ps 6MT DISTINCTIVE 30.290 €KONA 1.6T 198ps 7DCT DISTINCTIVE 33.290KONA 1.6T 198ps 7DCT N LINE 35.090KONA 1.6T 198ps 7DCT 4X4 N LINE 38.490 €KONA Hybrid 1.6 141ps 6-DCT PREMIUM 31.890 €KONA Hybrid 1.6 141ps 6-DCT N LINE 35.590 €KONA electric Distinctive 48kwh156ps 37.990€.

Καταλαβαίνεις λοιπόν πως με το Kona έχεις πολλές επιλογές. Εγώ θα σου παρουσιάσω την κορυφαία ηλεκτρική για να κάνω την εμπειρία σου περισσότερο ολοκληρωμένη.

Το μέγεθος μετράει;

Αν μιλάμε για τις διαστάσεις ενός SUV, φυσικά και μετράει. Το μήκος του αμαξώματος πλέον φτάνει τα 4.355 χιλιοστά, με το μεταξόνιο στα 2.660 χλστ. Το πλάτος του είναι στα 1.825 χλστ. και το ύψος φτάνει τα 1.575 χλστ..Ένα ακόμη μέγεθος που μετρά είναι αυτό της μπαταρίας. Εδώ η Hyundai πέτυχε να σου διώξει το άγχος αυτονομίας. Με την έκδοση Long Range (μπαταρία 65,4 kWh με ηλεκτροκινητήρα 160 kW) να έχει έως τα 514 χιλιόμετρα.

Η ασφάλεια σίγουρα μετράει

Το Kona διαθέτει το προηγμένο πακέτο υποβοήθησης του οδηγού SmartSense (ADAS) της Hyundai, συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 2, της υποβοήθησης αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης (FCA), της οθόνης προβολής τυφλού σημείου (BVM), της απομακρυσμένης έξυπνης υποβοήθησης στάθμευσης (RSPA) και της παρακολούθησης κατάστασης οδηγού (DSM).

Εξωτερική σχεδίαση με δυναμικό στιλ

Στην αρχή του κειμένου σου μίλησα αντισυμβατική εμφάνιση. Η Hyundai δίνει την εξήγηση για την οποία προτίμησε να δουλέψει με αυτή τη λογική στο Kona. Η Hyundai Motor, πήρε μία γενναία απόφαση. Απομακρύνθηκε από τη συμβατική διαδικασία εξέλιξης που έχει ως προτεραιότητα τις εκδόσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE) και ξεκίνησε από το ηλεκτροκίνητο (EV) μοντέλο.

Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ένα φουτουριστικό αμάξωμα που τονίζει το καθαρό σχήμα ενός SUV με πιο στιβαρή και δυναμική εμφάνιση. Με συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,27, το Kona υπερέχει στην αεροδυναμική απόδοση και προσδίδει περισσότερο στιλ με το παραμετρικό μοτίβο των φωτιστικών σωμάτων και την πίσω λωρίδα Pixelated Seamless Horizon Lamp. Oι εκδόσεις N Line διαθέτουν μαύρους καθρέπτες, πίσω αεροτομή και προαιρετικά μαύρη οροφή, πιο επιθετικούς σχεδιαστικά προφυλακτήρες, διπλές εξατμίσεις και τονισμένα σπόιλερ.

Ευρύχωρο και ευέλικτο εσωτερικό

Χάρη στις μεγαλύτερες διαστάσεις του μοντέλου και τη καινοτόμο αρχιτεκτονική, η Hyundai, κατάφερε να σχεδιάσει έναν μεγαλύτερο «χώρο διαβίωσης». Το οδηγοκεντρικό ταμπλό τονίζεται από ένα αιωρούμενο οριζόντιο C-Pad με ενσωματωμένες τις διπλές οθόνες 12,3 ιντσών που τονίζουν τον high-tech χαρακτήρα του. Ως μέρος της νέας διάταξης του νέου ηλεκτροκίνητου Kona, ο επιλογέας ταχυτήτων shift-by-wire έχει μεταφερθεί από την κεντρική κονσόλα στην κολόνα του τιμονιού, γεγονός που επιτρέπει περισσότερο χώρο αποθήκευσης στην κονσόλα.

Ο φωτισμός καμπίνας υποστηρίζεται επίσης από ενημερώσεις OTA (αυτόματη ενημέρωση πολύ απλά) για συντήρηση και νέες δυνατότητες. Τα μπροστινά καθίσματα παρέχουν βελτιωμένη άνεση στην κατανομή της πίεσης του σώματος βοηθώντας στην ανακούφιση της κόπωσης μετά την οδήγηση. Το Curveless Bench Seat στη πίσω σειρά καθισμάτων μεγιστοποιεί την πρακτικότητα και διαθέτει μοχλό δύο σταδίων για εύκολη ανάκληση.

Ο χώρος αποσκευών προσφέρει έως και 466 λίτρα (με βάση το πρότυπο VDA) με βελτιωμένη ευκολία φόρτωσης. Η φόρτωση, από αποσκευές έως σακούλες με ψώνια, γίνεται ευκολότερη από ποτέ χάρη στη ηλεκτροκίνητη πόρτα του χώρου αποσκευών (θα την εκτιμήσεις όταν είσαι φορτωμένος στο parkinhg του Super Market).

Ποικιλία χαρακτηριστικών

Το ηλεκτρικό Kona προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες για βελτιωμένη εμπειρία πελάτη. Το HUD (head up display) εμφανίζει απαραίτητες πληροφορίες σε μια περιοχή προβολής 12 ιντσών στο παρμπρίζ. Το e-ASD δημιουργεί έναν εικονικό ήχο που κάνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ακόμη πιο ελκυστικά για τον οδηγό. Ένας σχεδόν ευχάριστος ήχος προστίθεται στην καμπίνα, λαμβάνοντας υπόψη μεταβλητές, όπως η ταχύτητα οδήγησης, η ροπή, η κατάσταση του κινητήρα και η επιτάχυνση. Εσύ ως οδηγός του  μπορείς να ελέγξεις και να προσαρμόσεις την ένταση του.

Δεν παίρνεις μόνο ρεύμα… δίνεις κιόλας

Ταυτόχρονα, η λειτουργία Vehicle-to-Load (V2L) μπορεί να τροφοδοτήσει οποιαδήποτε συσκευή ή να φορτίσει ηλεκτρικό εξοπλισμό, με εσωτερικές και εξωτερικές πρίζες. Στο εσωτερικό, οι συσκευές μπορούν να συνδεθούν σε μια τυπική πρίζα στην πίσω κεντρική κονσόλα. Εξωτερικά, οι συσκευές και οι οικιακές συσκευές μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας έναν προσαρμογέα V2L.

Οδήγηση με ένα πεντάλ

Το νέο i-PEDAL μέσω της λειτουργίας του, επιτρέπει στους οδηγούς να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ του γκαζιού. Το έξυπνο σύστημα ανάκτησης ενέργειας προσαρμόζει αυτόματα την ένταση πέδησης.

Συνδεσιμότητα με ενημερώσεις Over-the-Air

Το ολοκαίνουργο Kona ανεβάζει τη συνδεσιμότητα σε επόμενο επίπεδο με έκδοση Long Range με την μπαταρία 65,4 kWh με ηλεκτροκινητήρα 160 kW. συνεχείς ενημερώσεις λογισμικού Over-the-Air (OTA), επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων να εξοικονομήσουν κόστος και να συντηρήσουν τα αυτοκίνητά τους με το πιο πρόσφατο λογισμικό.

Το Kona μπορείς να το κλειδώσεις, να ξεκλειδώσεις και να εκκινήσεις τον κινητήρα μέσω του Digital Key 2 Touch,- χρησιμοποιώντας επικοινωνία κοντινού πεδίου (NFC). Tην είδαμε σε έξυπνα τηλέφωνα ή έξυπνα ρολόγια και εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Το σύστημα ήχου Bose Premium και το subwoofer οκτώ ηχείων έχει ρυθμιστεί από τους μηχανικούς της Bose για να προσφέρει μια πλούσια και καθηλωτική εμπειρία ψυχαγωγίας. Τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες έχουν πρόσβαση σε δύο θύρες USB-C, καθώς και σε ακόμη δύο φορτιστές USB-C στο πίσω μέρος του οχήματος.

Συστήματα υποβοήθησης ADAS

Το Kona δεύτερης γενιάς είναι εξοπλισμένο με το προηγμένο σύνολο συστημάτων υποβοήθησης Hyundai SmartSense ADAS – που δεν είναι διαθέσιμα στα περισσότερα B-SUV της κατηγορίας- εξασφαλίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και άνεσης.

Το Driver Status Monitor (DSM) χρησιμοποιεί την εσωτερική κάμερα για να αναλύσει το πρόσωπο του οδηγού και, σε περίπτωση υπνηλίας ή απροσεξίας, να τον ειδοποιήσει ή να παρέμβει, εάν είναι απαραίτητο. Το Έξυπνο Σύστημα Υποβοήθησης Στάθμευσης (RSPA) βοηθά από απόσταση τους οδηγούς να εισέρχονται και να εξέρχονται από τις θέσεις στάθμευσης. Με το πάτημα του κουμπιού smart key το αυτοκίνητο μετακινείται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω.Όταν ο οδηγός αποφασίσει να κάνει μια αλλαγή λωρίδας, το Blind-spot View Monitor (BVM) μπορεί να τον προειδοποιήσει για πιθανό κίνδυνο σύγκρουσης με άλλα οχήματα στην τυφλή γωνία.

Πως είναι η κίνηση;

Μέσα στην πόλη η μέση κατανάλωση μπορεί πολύ εύκολα να κυμανθεί κάτω από τις 16 kWh/100 km, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερα από 400 km αυτονομίας με μία φόρτιση. Αντίστοιχα σε μία εξόρμηση πάνω από 100 χλμ, ταξιδεύοντας με το Cruise Control στα 120 km/h και με σβέλτη οδήγηση (με τον κλιματισμό σε λειτουργία), η μέση κατανάλωση ανέβηκε στα 19,6 kWh/100 km, περίπου 330 km αυτονομίας.

Η παραπάνω ισορροπία στην κατανάλωση συνδυάζεται με ένα αντίστοιχα ισορροπημένο οδηγικό προφίλ. Η αίσθηση και η γραμμικότητα του πεντάλ του φρένου είναι από τις καλύτερες στην κατηγορία των ηλεκτρικών μοντέλων. Η υποβοήθηση του τιμονιού είναι έντονη, κάτι που βοηθά στην κίνηση στην πόλη. Το Kona δεν είναι από τα αυτοκίνητα που θα σε προκαλέσουν να το πιέσεις, αν όμως το κάνεις, ανακαλύπτεις πως οι τεχνικοί της Hyundai έχουν δουλέψει πολύ στην αίσθηση ασφάλειας που θα σου δώσει το ηλεκτρικό SUV. Οι αντιδράσεις είναι αρμονικές, ενώ η ανάρτηση είναι όσο σφιχτή χρειάζεται για να περιορίζει τις κλίσεις και να δίνει σαφήνεια στον έλεγχο του αμαξώματος, χωρίς να κουράζει.Αυτό κάνει το Kona άνετο μέσα στην πόλη, ξεκούραστο στο ταξίδι, αλλά και αποτελεσματικό σε κάθε διαδρομή.

Σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι οδηγοί επιλέγουν ένα ηλεκτροκίνητο (EV) όχημα, τα πληθωρικά χαρακτηριστικά του KONA Electric έρχονται να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις κινητικότητας και παράλληλα διαφορετικά προφίλ lifestyle.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό