21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στον βηματοδότη του… ΒΗΜΑτοδότη – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Σήμερα ο ΒΗΜΑτοδότης δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει διαφορετικά ή μη μόνον από τον δημοσιογράφο που του «έδωσε», πριν από τα 40 και πλέον χρόνια… βήμα. Ο Σταύρος Ψυχάρης ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός της στήλης. Έγραφε ο ίδιος στη στήλη, σχολίαζε, αποκάλυπτε γεγονότα. Μας έλεγε ότι η στήλη αυτή «πρέπει να δαγκώνει», να δίνει ειδήσεις, να αποκαλύπτει, να αιφνιδιάζει τον αναγνώστη. Έλεγε επίσης ότι πρέπει να μην χαρίζεται σε κανέναν και κυρίως να μην χαρίζεται στην εξουσία. Κανείς δεν πρέπει να θέλει το όνομά του να αναφερθεί σε αυτήν την στήλη, γιατί «δεν θα είναι για καλό». Τότε που κυριαρχούσε η άποψη ότι «δεν έχει σημασία τι γράφουν για σένα, φτάνει να γράφεται το όνομά σου σωστά». Το γεγονός ότι ύστερα από 40 χρόνια η στήλη αυτή στέκεται όρθια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα θεμέλια που έθεσε ο Ψυχάρης.

***Η Πρόεδρος, οι λογογράφοι και η κριτική Το ελληνικό παράδοξο ΙΙΙ

Η πρώτη πολίτης της χώρας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συχνά κάνει δηλώσεις, ομιλίες, χαιρετισμούς. Προσφάτως στην ομιλία της για την 48η επέτειο της Δημοκρατίας η Πρόεδρος έστειλε πολλά μηνύματα. Τις ομιλίες της επιμελείται κατά κύριο λόγο η ίδια, βάζει, αυτό που λέμε, την τελευταία πινελιά. Ωστόσο πολλές φορές στέλνουν στην Προεδρία κείμενα ομιλιών, δηλώσεων κτλ. η Κατερίνα Σχινά, κριτικός, μεταφράστρια και συγγραφέας ( σας λέω ότι το τελευταίο της βιβλίο «Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια» βραβεύτηκε), ο καθηγητής της Νομικής στο ΑΠΘ Γιώργος Καραβοκύρης, ο συγγραφέας Νίκος Δαβέτας, αλλά και άλλοι. Σε μια από τις συνεντεύξεις της η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρεται στην κριτική. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το λάθος συγχωρείται πιο δύσκολα στις γυναίκες. Πρέπει πάντα να είναι πιο δυνατές. Είναι μια πρόκληση. Και σε μια θέση ισχύος θα δεχθείς και τη μεγαλύτερη κριτική…»

***Στην Παναγία της Εκατονταπυλιανής

Η Πρόεδρος συνεχίζει τις διακοπές της στη Νάξο από την Αμοργό όπου βρισκόταν και στις 15 Αυγούστου ανήμερα της Παναγίας θα είναι στην Πάρο στον ιστορικό ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Βρίσκεται στην Παροικία, πρωτεύουσα του νησιού, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της. Είναι ένας από τους αρχαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς.

***Λεφτά υπάρχουν και είναι πολλά

Αυτό που αποκρύπτουν οι Τούρκοι στις συνομιλίες που έχουν κατά καιρούς με ξένους ηγέτες (όπως τον Μπάιντεν, τον Μακρόν και έως πρόσφατα τον Ντράγκι) είναι ότι προσπαθούν και αυτοί να πείσουν τους συνομιλητές τους να μην μας πωλήσουν οπλικά συστήματα, αφού είμαστε, όπως λένε, μια μικρή και καταχρεωμένη χώρα και δεν έχουμε λεφτά να τα πληρώσουμε. Αυτό άραγε το «παραμυθάκι» των Τούρκων (και κυρίως του Ερντογάν), έχει μήπως βάση; Η μόνη πηγή για να μάθεις τι ακριβώς συμβαίνει είναι να απευθυνθείς στον θησαυροφύλακα του κράτους, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Και ιδού τι απάντησε:

«Ταμειακά είμαστε σαν χώρα πολύ ισχυροί. Αυτή τη στιγμή έχουμε λεφτά». Και επειδή τέτοιες δηλώσεις και μάλιστα από το στόμα του υπουργού Οικονομικών δεν έχουν ποτέ ακουστεί από τη μεταπολίτευση (δηλώσεις που αν μη τι άλλο εντυπωσιάζουν) θέλησε να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες. Μου είπε λοιπόν πως έχει 39 δισ. στην άκρη (σ.σ. ναι, έτσι ακριβώς το είπε) και το ετήσιο κονδύλι για τους εξοπλισμούς είναι περίπου 2 δισ. ευρώ. Συνεπώς, λέει ο υπουργός Οικονομικών δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Και ας τους Τούρκους να λένε πως δεν έχουμε λεφτά, θα πρόσθετα μετά από όλα αυτά που άκουσα από τον κ. Σταϊκούρα.

***Σε ακατοίκητο νησί θέλει να πάει ο Σταϊκούρας

Ένας από τους υπουργούς που δεν έχει ακόμα αποδράσει προς τα νησιά είναι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Δεν σημαίνει βεβαίως ότι θα μείνει όλο το καλοκαίρι στο γραφείο του στην οδό Νίκης αναχαιτίζοντας αιτήματα δήμων και περιφερειών για παραχώρηση εκτάσεων; Οχι βεβαίως. Μαθαίνω ότι ο υπουργός έχει προγραμματίσει τέσσερις ημέρες διακοπές από τις 16 έως τις 20 Αυγούστου, σε ένα… ακατοίκητο νησί. Με παρακάλεσε να μην γράψω το νησί, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά για να μην τον βρίσκουν και του ζητούν ρουσφέτια. Θέλει να ξεκουραστεί ο άνθρωπος. Βεβαίως το νησί δεν είναι εντελώς ακατοίκητο, όπως λέει, αλλά έψαξα και βρήκα ότι σε αυτό να υπάρχουν 20 σπίτια. Συνεπώς για να τον διορθώσω, το νησί που θα πάει διακοπές είναι μερικώς ακατοίκητο. Εάν ήθελε να πάει σε πραγματικό ακατοίκητο νησί ας πήγαινε στην βραχονησίδα Αλιμιά, κοντά στην Χάλκη.

***Πρόσκληση στον Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Ουκρανία

Να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουκρανία κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα. Η πρόσκληση Κουλέμπα έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών στην ΕΡΤ κατά την οποία μίλησε για τα θέματα της ενέργειας και της επισιτιστικής κρίσης. Όπως είπε οι σχέσεις των δύο κρατών είναι άριστες παρά το γεγονός ότι -όπως υποστήριξε- εντός της Ελλάδας υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις που επιχειρούν να τις υπονομεύσουν: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να δει ιδίοις όμμασι τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής» είπε ο Κουλέμπα.

***Φτερό με φτερό με τα Eurofighters της RAF

Το αίτημα για συνεκπαίδευση με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη ήρθε στο ΓΕΕΘΑ από την RAF. Έτσι λοιπόν μετά από αίτημα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου (RAF), διεξήχθη στο FIR Βουκουρεστίου εκπαίδευση μάχης διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT) μεταξύ 2 Μαχητικών Αεροσκαφών F-16 BLOCK 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας με 2 Μαχητικά Αεροσκάφη Eurofighter της RAF. Τα ελληνικά F-16 πέταξαν φτερό με φτερό με τα βρετανικά Eurofighter. Θα πρέπει να ξέρετε, όπως ανακοινώνει το ΓΕΕΘΑ ότι η εν λόγω δραστηριότητα συμβάλλει στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ, προάγοντας το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

***Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας μας έστειλε πυροσβεστικό ελικόπτερο

Όπως πρώτοι διαβάσατε από την στήλη αυτή ένα (σοβιετικής κατασκευής) ελικόπτερο Mi-26, έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία, για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Το πυροσβεστικό ελικόπτερο, που στάλθηκε με πρωτοβουλία του βασιλιά της Ιορδανίας και της κυβέρνησης της Ιορδανίας και βρίσκεται στη χώρα μας από τις 29 Ιουλίου, αποτελείται από 16μελές πλήρωμα και θα παραμείνει για λίγες ακόμη ημέρες στην Ελλάδα, ώστε να επιχειρήσει άμεσα εφόσον χρειαστεί. Είχε σταλεί για να βοηθήσει στην οριοθέτηση της φωτιάς στη Δαδιά, τη στιγμή που μπορεί να μεταφέρει δέκα τόνους νερό, αλλά τότε δεν χρειάστηκε να επέμβει. Η φωτιά τελικά περιορίστηκε με τα υπάρχοντα εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης.

***Ρεκόρ τουριστών τον Ιούνιο και χωρίς τους… Ρώσους

Σε 3.481.000 ανήλθαν τον Ιούνιο οι αφίξεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και στα αεροδρόμια της Fraport, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1. Κάτι που αποτελεί νέο ρεκόρ. Το 2019 είχαμε και τους Ρώσους καθώς και τους Ουκρανούς τουρίστες που δεν ήλθαν φέτος λόγω του πολέμου.Πιο συγκεκριμένα, οι αφίξεις φέτος τον Ιούνιο κατέγραψαν πολύ μεγάλη αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (1.198.000 αφίξεις), ενώ είναι οριακά αυξημένες και συγκριτικά με τον Ιούνιο του «ανέφελου» 2019 (3.477.900 αφίξεις).

***Οι 16.000 καθημερινοί επισκέπτες της Ακρόπολης

Να σκεφτείτε ότι την Ακρόπολη επισκέπτονται καθημερινά 16.000 τουρίστες. Το απόλυτο come back αυτή την περίοδο γίνεται στην Αθήνα και στην Αττική, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο κ. Κικίλιας. Και κάτι ακόμα. Όταν γίνεται αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, οι τουρίστες που την παρακολουθούν είναι τόσοι πολλοί που δημιουργείται κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα στους γύρω δρόμους.

***Η επιστροφή του Τσίπρα

Επιστρέφει απόψε (ή το πολύ) την Πέμπτη το πρωί από την Πορτογαλία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Είχε πάει, μαζί με την οικογένειά του στη Λισαβώνα διακοπές όταν του ζήτησε ο γιος του Φοίβος μετά από επιτυχείς εξετάσεις στο Γυμνάσιο. Δεν ξέρω εάν σκοπεύει να πάει και κάπου αλλού αυτό το καλοκαίρι ο κ. Τσίπρας (ίσως, μου λένε από την Κουμουνδούρου να υπάρξει κάποια μικρή απόδραση στο τριήμερο της Παναγίας). Το κόμμα του βρίσκεται ακόμα σε εκλογική ετοιμότητα και πρόκειται να καταθέσει για τρίτη φορά την πρόταση νόμου για την γυναικοκτονία.

***Στο λιμάνι Tasucu το τουρκικό γεωτρύπανο

Καμία ανησυχία δεν εμπνέει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, η ρότα που έχει χαράξει το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han, καθώς συνεχίζει να κάνει κύκλους έως και 15 ναυτικά μίλια έξω από το λιμάνι Tasucu, στα παράλια απέναντι από τη βόρεια Κύπρο. Μάλιστα, το μεσημέρι της Τρίτης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το πλοίο βρίσκεται και πάλι εντός του λιμένα. Εν αναμονή της 9ης Αυγούστου, ημερομηνίας που έχει ανακοινωθεί ότι το γεωτρύπανο θα αρχίσει να επιχειρεί. Τότε θα δούμε τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό