16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στις 1.425,16 μονάδες διαμορφώθηκε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης με εβδομαδιαία μεταβολή 0,22%

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ήπιες διακυμάνσεις και μικρές μεταβολές είχε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Ελλάδα ανάμεσα στις δύο αργίες (Καθαρά Δευτέρα και 25η Μαρτίου). Ουσιαστικά το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν παρατηρητής των εξελίξεων και με μεικτές τάσεις τόσο στα τραπεζικά όσο και στα μη τραπεζικά blue chips. Για μία ακόμη εβδομάδα, τα εταιρικά αποτελέσματα και οι μερισματικές αποδόσεις φαίνεται ότι διαδραμάτισαν τον βασικό συντελεστή μεταβολής στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Στις τραπεζικές μετοχές είχαμε ήπιες μεταβλητότητες σε ότι αφορά την πορεία τους αφού σε κάθε διόρθωση ακολουθούσαν αγοραστές. Στα μη τραπεζικά blue chips, είχαμε διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε μετοχές ενέργειας (ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή), κατασκευαστικές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ιντρακάτ), διυλιστήρια (ΕΛΠΕ, Motor Oil), προσωπικά-οικιακά προϊόντα (Jumbo, ΟΠΑΠ), βιομηχανικές (Mυτιληναίος, Cenergy), τεχνολογικές (Intralot, Εpsilon Net, Quest, Profile), υποδομές (ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) ενώ ανέκαμψαν ο ΟΤΕ και η Coca Cola HBC και συνέχισε ανοδικά και ο Titan.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η εβδομαδιαία μεταβολή δεν ήταν πολύ μεγάλη (0,22%) αλλά διαμορφώθηκε έτσι κυρίως από τις αντίρροπες τάσεις ανάμεσα στα blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης, είχε μία έντονη διόρθωση την Τρίτη προς τις 1.403 μονάδες -μετά και την μη αναβάθμιση από την Moody’s την προηγούμενη Παρασκευή – αλλά κράτησαν οι στηρίξεις των 1.400 μονάδων και σταδιακά επέστρεψε προς τις 1.430 μονάδες (υψηλά εβδομάδας) την Πέμπτη. Την Παρασκευή είχαμε μικρές διορθωτικές κινήσεις με τον Γ.Δ να υποχωρεί κάτω από τις 1.430 μονάδες. Η σωρευτική εβδομαδιαία μεταβολή ήταν 0,22%.

Συνεδρίαση της Παρασκευής

Κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης με χαμηλή μεταβλητότητα διαμορφώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης στις 1425,16 μονάδες με υποχώρηση (-0,36%). Η ημερήσια αξία συναλλαγών ήταν χαμηλότερη των προηγούμενων συνεδριάσεων και διαμορφώθηκε στα 95 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 52 έκλεισαν ανοδικά και οι 58 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά (-0,57%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap (-0,51%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ανοδικά κινήθηκαν Πρώτες ύλες (1,63%), Τρόφιμα Ποτά (1,01%) και υποχώρησαν οι Τράπεζες (-0,95%), Τηλεπικοινωνίες (-0,75%), Οικιακά Αγαθά (-0,56%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών την Παρασκευή ήταν σε Τράπεζα Πειραιώς, ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή.

Η επόμενη εβδομάδα των 3 συνεδριάσεων

Μόλις τρεις συνεδριάσεις έχει η ερχόμενη εβδομάδα καθώς την Δευτέρα είναι Εθνική Εορτή ενώ η ερχόμενη Παρασκευή είναι αργία λόγω του Καθολικού Πάσχα. Το κλείσιμο του μήνα παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς μαζί με τον Μάρτιο κλείνει ημερολογιακά και το α’ τρίμηνο για τους διαχειριστές κεφαλαίων. Στα προγραμματισμένα γεγονότα της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζουν τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ (27 Μαρτίου) των Trastor, Γεν. Εμπορίου & Βιομηχανίας, Premia Properties και Briq Properties (28 Μαρτίου), και Εβροφάρμα, ΟΛΠ Επίλεκτος, Νάκας και CPI (29 Μαρτίου). Σε άλλα γεγονότα, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη των αναλυτών με την Autohellas, την ίδια μέρα η Τράπεζα της Ελλάδος, θα δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία καταθέσεων και χορηγήσεων για το μήνα Φεβρουάριο ενώ από την προσεχή Τρίτη οι μετοχές των Αστικών Ακινήτων θα διαπραγματεύονται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 2,20 ευρώ ανά μετοχή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό