15.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στην Ε.Ε. προς έγκριση η επιδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια από τις τελευταίες (αν όχι και η τελευταία…) πρωτοβουλία του τέως πλέον Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Κώστα Σκρέκα, προτού παραδώσει τα ηνία στον υπηρεσιακό υπουργό ΠΕΝ Παντελή Κάπρο ήταν να κοινοποιήσει στις Βρυξέλλες την ελληνική πρόταση για επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Πρόκειται για σχήμα στήριξης, μέγιστου ύψους 100 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», το οποίο εντάσσεται στο Temporary Crisis and Transition Framework, δηλαδή το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη κλάδων της οικονομίας των χωρών της από τις ΕΕ έναντι των προκλήσεων που γεννά ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η ενεργειακή μετάβαση.

Από 1ης Απριλίου

Το μέτρο αφορά σε επιδότηση ύψους 50 ευρώ/MWh στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος των επιλέξιμων βιομηχανιών, από την 1η Απριλίου έως το τέλος του έτους. Η επιδότηση θα προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα δοθεί μέσω του ΔΑΠΕΕΠ (όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών), αναδρομικά μόλις το σχήμα εγκριθεί από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το «ταβάνι» για την επιδότηση είναι -όπως προαναφέρθηκε- τα 50 ευρώ/MWh, ωστόσο δεν αποκλείεται η επιδότηση να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, ανάλογα με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο αλλά και την εξέλιξη των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος που βρίσκονται σε τροχιά αποκλιμάκωσης, με τη μέση τιμή για τον Μάιο να διαμορφώνεται στα 105,55 ευρώ/MWh (από 120 ευρώ/MWh τον Απρίλιο, 190 ευρώ/MWh στις αρχές του έτους και 436,53 ευρώ/MWh στο ζενίθ της ενεργειακής κρίσης, τον περασμένο Αύγουστο).

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του TCTF, η ενίσχυση που θα δοθεί σε κάθε βιομηχανία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% των επιλέξιμων δαπανών για την κατανάλωση ηλεκτρισμού ρεύματος. Η «περίμετρος» του ελληνικού σχήματος καταλαμβάνει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις με δραστηριότητες που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω ενεργειακής κρίσης (ενδεικτικά, χαλυβουργίες, βιομηχανίες αλουμινίου, χαρτοποιίες, υαλουργίες κλπ.). Προϋπόθεση για την χορήγηση της επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να έχει οδηγήσει σε μείωση των EBITDA κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για τις δραστηριότητες αυτές, σε σύγκριση με το 2021 που είναι το έτος αναφοράς. H δε κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που επιδοτείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% της κατανάλωσης ρεύματος της ωφελούμενης επιχείρησης το 2021.

Η αξιοποίηση των προβλέψεων του TCTF για την στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας στην Ελλάδα ήταν πάγιο αίτημα των εκπροσώπων του κλάδου και συζητούνταν από την αρχή του έτους οπότε και σταμάτησαν οι οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών. Με πρόσφατες δηλώσεις του στη «Ν», ο επικεφαλής της ΕΒΙΚΕΝ Κ. Αντώνης Κοντολέων είχε επισημάνει ότι «Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν λάβει μέτρα στήριξης για αυτές τις βιομηχανίες έως το τέλος του 2023 στη βάση του TCTF και για αυτό προτεραιότητα για τις ελληνικές βιομηχανίες είναι να θεσπιστούν αντίστοιχοι μηχανισμοί στήριξης με την υπόλοιπη Ευρώπη για το τρέχον έτος για να αποκατασταθεί η ισορροπία και ο άνισος ανταγωνισμός που έχει δημιουργηθεί». Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει η κοινοποίηση της Παρασκευής που έρχεται σε συνέχεια των νομοθετικών ρυθμίσεων για άρση του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά για τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος (PPA) φυσικής παράδοσης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Αθήνα προσδοκά σε ταχεία έγκριση του αιτήματος στήριξης από τις Βρυξέλλες, ελπίδα που υποστηρίζεται και από το ότι η Κομισιόν εμφανίζεται θετικά διακείμενη στην στοχευμένη στήριξη των ελληνικών βιομηχανιών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή της για την ελληνική οικονομία που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Και τούτο διότι, όπως ανέφερε, ενώ «από το ξέσπασμα της κρίσης οι τιμές ρεύματος για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν μεν αλλά διατηρήθηκαν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, για τις βιομηχανίες παρατηρήθηκε αύξηση τιμών πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό