21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στην Ευρωβουλή τον Απρίλιο οι ρυθμίσεις της ΚΑΠ για τους αγρότες – Οι κύριες αλλαγές

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο γήπεδο του κοινοβουλίου περνά η έγκριση της στοχευμένης αναθεώρησης ορισμένων βασικών πράξεων της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το πράσινο φως της ειδικής επιτροπής γεωργίας με τον προεδρεύοντα της βελγικής προεδρίας, αναπληρωτή πρωθυπουργό Νταβίντ Κλαρινβάλ να επισημαίνει ότι αναμένει μία γρήγορη απάντηση από την πλευρά του ΕΚ.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στη συνεδρίαση στις 22-25 Απριλίου έτσι ώστε να εγκριθεί επίσημα ο κανονισμός από το Συμβούλιο και να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος της άνοιξης.

Ωστόσο, οι αγρότες ζητούν επιπλέον μέριμνα και βήματα και όπως σημείωσε ο Νταβίντ Κλαρινβάλ «έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά δεν έχουμε ολοκληρώσει» καλώντας την Κομισιόν να συνεχίσει τις προτάσεις.

Μία από τις κύριες αλλαγές στα πρότυπα καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών (GAEC) που ενέκρινε η ειδική επιτροπή γεωργίας είναι ότι εισάγεται μια γενική διάταξη που επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν προσωρινές και στοχευμένες παρεκκλίσεις από ορισμένες απαιτήσεις όρων σε περίπτωση απρόβλεπτων κλιματικών συνθηκών που εμποδίζουν τους αγρότες να συμμορφωθούν με αυτές. Μία φορά ετησίως, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν την Επιτροπή για τέτοιες παρεκκλίσεις.

Σημαντικό κομμάτι αποτελεί επίσης η εξαίρεση των μικρών γεωργικών εκτάσεων, κάτω των 10 εκταρίων (100 στρεμμάτων) από ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις όρων βάσει της ΚΑΠ.

Με το δεδομένο ότι αυτό αφορά το 65% των δικαιούχων της ΚΑΠ, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο το 10% περίπου της γεωργικής γης, θα μειώσει σημαντικά τον διοικητικό φόρτο που σχετίζεται με τους ελέγχους τόσο για τους αγρότες όσο και για τις εθνικές διοικήσεις, διατηρώντας παράλληλα τους περιβαλλοντικούς στόχους.

Παράλληλα, η αναθεώρηση θα διασφαλίσει ότι οι χώρες της ΕΕ μπορούν πλέον να τροποποιούν τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ δύο φορές το χρόνο σε μόνιμη βάση, σε αντίθεση με μία φορά, όπως ισχύει σήμερα.

Επιπροσθέτως, τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να αποφασίσουν ποια εδάφη θα προστατεύσουν και σε ποια εποχή, με βάση τις εθνικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητες, ενώ η αμειψισπορά θα παραμείνει η κύρια πρακτική, αλλά τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών ως εναλλακτική κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες ειδικά σε περιοχές που υπόκεινται σε ξηρασία ή υψηλές βροχοπτώσεις.

Στις αλλαγές συμπεριλαμβάνεται επίσης το γεγονός ότι οι αγρότες θα είναι υποχρεωμένοι μόνο να διατηρούν τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά του πεδίου και στο εξής θα ενθαρρύνονται, σε εθελοντική βάση, να διατηρούν τη γη σε αγρανάπαυση ή να δημιουργούν νέα χαρακτηριστικά πεδίου μέσω οικολογικών συστημάτων.

O υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στο ertnews από τις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι «είχαμε μια πρώτη καλή εξέλιξη, αλλά δεν φτάνει. Έχουμε ένα καλό πρώτο στοιχείο της πίεσης και της συντονισμένης δουλειάς που έγινε από τη χώρα μας και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη που συμμαχήσαμε, συνεργαστήκαμε και πετύχαμε. Δεν φτάνει όμως αυτό. Εμείς επιμένουμε ότι μέχρι το πριν τις ευρωεκλογές οφείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει πέρα από τα 19 αιτήματα που συνολικά έχουμε καταθέσει».

Τον θετικό ρόλο που μπορεί να έχει το «παρατηρητήριο τιμών», το οποίο είχε ανακοινώσει η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιν, υπογράμμισε ο κ. Κλαρινβάλ τονίζοντας ότι «θα βελτιώσει τη θέση των αγροτών».

Αύριο, Τετάρτη (εκτός απροόπτου) αναμένεται να τεθεί και πάλι επί τάπητος το ζήτημα των εξαιρέσεων που αφορά στις εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος για το πώς θα υπολογίζεται ο μέσος όρος των ποσοτήτων συγκεκριμένων προϊόντων έτσι ώστε να ενεργοποιείται «το φρένο έκτακτης ανάγκης» και αν θα αφορά στα δύο τελευταία έτη 2022-2023 ή στα τρία δηλαδή 2024.

Κι ενώ οι υπουργοί διαπραγματεύονταν εντός των τειχών του Συμβουλίου, στο δρόμο έξω από το κτίριο οι αγρότες έκαναν τις δικές τους διαβουλεύσεις. Περίπου 250 τρακτέρ έφτασαν στις Βρυξέλλες με τους διαδηλωτές να ζητούν μεγαλύτερη προστασία και περισσότερα μέτρα. Ωστόσο, ακόμη κι αν ο αριθμός τους ήταν μικρότερος, η ένταση και η οργή τους ήταν μεγάλη. Για ακόμη μία φορά έβαλαν φωτιές σε λάστιχα, έριξαν σανό, κοπριά και πατάτες στην άσφαλτο, ενώ από νωρίς το πρωί έριχναν αδιάκοπα κροτίδες και μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που εσκεμμένα τις πετούσαν στα πόδια των δημοσιογράφων και εικονοληπτών την ώρα των μεταδόσεων. Περίπου στις πέντε το απόγευμα πήραν τον δρόμο της επιστροφής διαμηνύοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να οπισθοχωρήσουν εάν δεν δουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό