14.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στην ατζέντα των αναλυτών ο χρόνος των εκλογών

Ειδήσεις Ελλάδα

Τέσσερα σημαντικά road shows λαμβάνουν χώρα τον Νοέμβριο και στις αρχές Δεκεμβρίου, με πολύ διαφορετική ατζέντα από τα προηγούμενα.

Οι τράπεζες αποτελούν επενδυτικό στόχο των αναλυτών και αυτός είναι και λόγος που οι τελευταίοι βιάζονται για την απόκτηση από τη χώρα μας της επενδυτικής βαθμίδας. Η επενδυτική αυτή βαθμίδα αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις αξίες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και ιδιαίτερα τις αξίες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Κύκλοι της αγοράς σημείωναν πως η χώρα μας θα είχε ήδη την επενδυτική βαθμίδα, καθώς η πορεία της αλλά και τα μεγέθη της είναι ανώτερα από εκείνα της Ιταλίας.

Έτσι λοιπόν ο χρόνος των εκλογών, που μέχρι πρότινος δεν αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης, ξαφνικά μπαίνει στο τραπέζι των αναλυτών, καθώς η εκτίμηση είναι πως όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο ευκολότερα η οικονομία της χώρας θα μπορέσει να «παίξει» σε άλλη πίστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες.

Η ατζέντα των αναλυτών

– Στην ατζέντα, λοιπόν, σε κυρίαρχο θέμα αναδεικνύεται, όπως προαναφέρθηκε, ο χρόνος των εκλογών σε σύνδεση με την επενδυτική βαθμίδα.

– Η πορεία του πληθωρισμού αποτελεί καίριο θέμα συζήτησης, μολονότι οι ξένοι επενδυτές αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της χώρας, που σχετίζονται με την ιδιαίτερα θετική πορεία του τουρισμού και τη λιγότερη εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Άλλωστε, όπως αναφέρεται στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται, τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού έναντι του μέσου όρου της Ε.Ε. είναι ήδη φανερά και η διαφορά ίσως μεγαλώσει στο προσεχές χρονικό διάστημα.

– Οι φόβοι για νέα κόκκινα δάνεια παραμένουν στην ατζέντα των επενδυτών, μολονότι και εδώ οι διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι τράπεζες ως προς τις χορηγήσεις φανερώνει σωφροσύνη, ενώ ήδη φαίνεται πως οι συνέπειες δεν θα είναι μεγάλες.

– Πότε τα πιστωτικά ιδρύματα θα αρχίσουν να δίνουν αποδόσεις στις καταθέσεις. Τόσο οι προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια όσο και οι αποδόσεις καταθέσεων είναι θέματα που μπορούν να περιορίσουν την κερδοφορία των τραπεζών, η οποία πάντως προβλέπεται εξαιρετικά ισχυρή και γι’ αυτήν και για την επόμενη χρονιά.

– Τέλος, ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα αναλυτών και επενδυτών δεν είναι άλλο από τα μερίσματα τα οποία προσδοκούν όσοι στην παρούσα φάση επενδύουν στον κλάδο, καθώς εκτιμούν πως η άνοδος των επιτοκίων θα σηκώσει την κερδοφορία υψηλά.

Από την έντυπη έκδοση

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό