24.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Στεγαστικά δάνεια: Ο ρόλος του διαμεσολαβητή

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Γιώτας Δούκα, συμβούλου έκδοσης στεγαστικών δανείων, Lisis Stegis

ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ έχουμε έντονη επιθυμία για ιδιοκατοίκηση και στόχος ζωής για τους περισσότερους είναι η απόκτηση κατοικίας -το ελληνικό όνειρο για απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες, γι’ αυτό και το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς ακινήτων είναι η υψηλή ιδιοκατοίκηση. Όμως διαπιστώνουμε ότι σε μια τέτοια επενδυτική απόφαση για αγορά ακινήτου, που είναι τόσο σημαντική για τον Έλληνα και κυρίως με τραπεζικό δανεισμό, μόνο ένα μικρό ποσοστό των αγοραστών συμβουλεύεται κάποιον εξειδικευμένο οικονομικό σύμβουλο για το δάνειό του, γεγονός που αποτυπώθηκε έντονα τα προηγούμενα χρόνια όταν ένα μεγάλο ποσοστό των δανειοληπτών βρέθηκε να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην πληρωμή των δόσεων του στεγαστικού του δανείου.

Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ στεγαστικών δανείων είναι δημοφιλής και διαδεδομένη στο εξωτερικό. Το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς των διαμεσολαβητών στεγαστικών δανείων ειδικά στην Αγγλία (>70%) αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ιρλανδία (>60%), Ολλανδία (45%) και Γερμανία (33%), αυξάνεται διαρκώς, είναι ενδεικτικό της αξίας της εν λόγω υπηρεσίας.

Στην Αμερική, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ρόλος του διαμεσολαβητή, το 1980, ήταν ασήμαντος, ενώ σήμερα είναι κυρίαρχος στη στεγαστική πίστη.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ το ποσοστό ανέρχεται σε περίπου 10%, αλλά καθώς ο τραπεζικός τομέας είναι πλέον ενισχυμένος και ανταγωνιστικός με έντονη δραστηριότητα, η χρήση ενός διαμεσολαβητικού μοντέλου αποτελεί ισχυρή δυναμική για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του δικτύου των τραπεζών.

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι στην παρούσα φάση ο πληθωρισμός λειτουργεί αποτρεπτικά στην αγορά κατοικίας, κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων, γεγονός το οποίο και συνεπάγεται μείωση στις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων. Κι ενώ η αγορά έκλεισε σε 1,2 δισ. ευρώ νέες χρηματοδοτήσεις το 2022, φαίνεται ότι το 2023 θα υπάρξει μείωση, αλλά ενδεχομένως όχι τόσο σημαντική, και αυτό γιατί οι τράπεζες δημιούργησαν ελκυστικά στεγαστικά προϊόντα σταθερού επιτοκίου έως 5 έτη και χαμηλού spread κυμαινόμενου, αναμένοντας την επόμενη περίοδο την εξομάλυνση των επιτοκίων. Έτσι, ο αγοραστής διασφαλίζει σταθερές δόσεις για τα επόμενα τρία ή πέντε χρόνια, καθώς και χαμηλό spread μετά την περίοδο σταθερού επιτοκίου.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, η υπηρεσία διαμεσολάβησης στεγαστικού δανείου είναι ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο για τον εν δυνάμει δανειολήπτη γιατί κάνει τη διαδικασία υποβολής αιτήματος, αλλά και εκταμίευσης του δανείου λιγότερο χρονοβόρα και πιο απλή για τον τελικό καταναλωτή.

Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ διαμεσολαβητής πρέπει να διαθέτει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και παρέχει δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαμεσολάβησης, από την υποβολή της αίτησης, την προέγκριση και την τελική εκταμίευση του δανείου. Προσφέρει ποικιλία επιλογών στον δανειολήπτη, καθώς συνεργάζεται με πολλές τράπεζες. Πρέπει να κατέχει ειδικές σπουδές, γνώσεις και δεξιότητες και οφείλει να είναι αμερόληπτος.

ΜΕ ΠΟΛΥ απλά λόγια, είναι ο σύμβουλος ο οποίος αρχικά θα αναλάβει να εκτιμήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης. Ουσιαστικά θα υπολογίσει το ποσό του δανείου το οποίο μπορεί κάποιος να ζητήσει σύμφωνα με τα δεδομένα του. Σας διασφαλίζει τη γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση σε χρηματοδότηση με την ορθότερη επιλογή στεγαστικού προγράμματος και μια βιώσιμη δόση. Άρα, ο βασικότερος στόχος του συμβούλου είναι η άρτια υποβολή της αίτησης στην τράπεζα προς το συμφέρον του πελάτη.

ΣΤΟΧΟΣ και αποστολή του συμβούλου είναι να υποστηρίζει τους πελάτες από την αρχή έως το τέλος της διαδικασίας έκδοσης του στεγαστικού τους δανείου και να λειτουργεί αμερόληπτα προς όφελός τους.

ΟΜΩΣ, εκτός από την απλούστευση της διαδικασίας, η διαμεσολάβηση συμβάλλει καθοριστικά στην ορθή επιλογή στεγαστικού δανείου. Όταν εφαρμόζεται σωστά, από εξειδικευμένο προσωπικό και σύμφωνα με τη νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο, προστατεύει τους καταναλωτές, εξασφαλίζοντας ότι θα λάβουν δάνεια τα οποία ταιριάζουν απόλυτα με τις ανάγκες τους και όχι επιλέγοντας τυχαία ή on line χωρίς να γνωρίζουν τα επιμέρους χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ δάνεια είναι μια δέσμευση μεγάλης διάρκειας και πιθανόν να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσό που θα δανειστεί ποτέ ένας ιδιώτης. Η αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς από τον διαμεσολαβητή, με τους καλύτερους όρους μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων. Ο εξειδικευμένος σύμβουλος θα βρει ποια λύση είναι η καλύτερη για τον δανειολήπτη, ώστε να ταιριάζει με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του. Γι’ αυτό και η προσωπική επαφή μαζί του είναι απαραίτητη και αναντικατάστατη. Δεν πρόκειται για μια διαδικαστική εξυπηρέτηση. Χρειάζεται συνέπεια και αξιοπιστία. Και η αξιοπιστία έρχεται μέσα από τη σωστή εξυπηρέτηση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό