17.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Στα 2,50 ευρώ τα διόδια, έως και 3,25 ευρώ μετά την πενταετία

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Αττική Οδός θα υπόκειται σε νέα σύμβαση παραχώρησης -η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει μετά από παρατάσεις που έχουν δοθεί στις 17 Ιουλίου- η οποία θα επιφέρει και αλλαγές στην τιμολόγηση.
Με βάση τα νέα δεδομένα λοιπόν η τιμή του διοδίου θα ανέρχεται σε 2,50 ευρώ για τα πρώτα πέντε χρόνια, αντί για τα τρέχοντα 2,80 ευρώ.
Μετά την πένταχρονη περίοδο, η τιμή θα αυξάνεται στα 3,25 ευρώ. Η τιμή αυτή θα ισχύει για τις ώρες αιχμής (07:00 έως 09:00 π.μ. και 16:00 έως 18:00).
Η προσαρμογή του διοδίου θα επιτρέπεται μόνο εάν η μέση αύξηση της κυκλοφορίας κατά τις ώρες αιχμής είναι χαμηλότερη από 45 χλμ./ ώρα για τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα. Η δυνατότητα αυτή θα ισχύει για 30 μέρες και για 6 συνεχόμενους μήνες, εκτός από τους καλοκαιρινούς, σε 4 τμήματα του οδικού δικτύου, επιβάλλοντας την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον 3 από αυτά θα πληρούν τις αναφερόμενες συνθήκες.
Τα τμήματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το τμήμα στον κόμβο Μεταμόρφωσης καθώς και τα τμήματα των σηράγγων Βριλησσίων και Δουκίσσης Πλακεντίας.
Στις υπόλοιπες ώρες μη αιχμής θα πρέπει να υπάρχει αισθητή μείωση της τιμής του διοδίου ώστε ο μέσος όρος όλης της ημέρας να μην ξεπερνά τα 2,50 ευρώ.
Η νέα σύμβαση προβλέπει επίσης ότι θα ισχύουν ακριβότερα διόδια για παλαιότερα φορτηγά με μεγάλες εκπομπές ρύπων και φθηνότερα για νεότερης γενιάς Euro 6. Επίσης προβλέπεται είσπραξη εσόδων ύψους 7,5% των συνολικών εσόδων της Αττικής Οδού προς όφελος του δημοσίου.
Όσον αφορά στις ποινές, η συμφωνία καθορίζει ότι σε περίπτωση που ο λειτουργός του δρόμου αργήσει να παρέμβει για πάνω από μία ώρα, θα επιβληθεί πρόστιμο ύψους 600.000 ευρώ. Επίσης, για την απομάκρυνση των οχημάτων μέσω εταιρείας οδικής βοήθειας, το πρόστιμο θα είναι 500.000 ευρώ ανά οχήμα εάν απαιτείται χρόνος μεταξύ 60 και 90 λεπτών, και θα αυξάνεται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ αν ο χρόνος υπερβαίνει τα 90 λεπτά.
Τέλος, αναφέρεται ότι σε περίπτωση ακραίων καιρικών συμβάντων και εγκλωβισμού οχημάτων μέσα στον αυτοκινητόδρομο, οι ποινές μπορεί να είναι υψηλές. Για παράδειγμα, για οχήματα που παραμένουν εγκλωβισμένα για 6 ώρες έως 24 ώρες, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ ανά οχήμα, ενώ για εγκλωβισμό οχημάτων για πάνω από 24 ώρες, η ποινή διπλασιάζεται και φθάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ ανά περιστατικό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό