16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σκύλος στη θάλασσα – Τι επιτρέπεται βάσει νόμου

Ειδήσεις Ελλάδα

Το καλοκαιρί έχει μπει για τα καλά και ένα από τα ζητήματα που απασχολεί πολλούς κηδεμόνες σκύλων, είναι αν επιτρέπεται η παρουσία του μικρού τους φίλου στις παραλίες, καθώς κι εάν έχει το δικαίωμα να βουτήξει στη θάλασσα.

Στον νόμο 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 169/18-9-2021), το άρθρο 19 «Πρόσβαση στις παραλίες» αναφέρει ότι τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα.

Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

Τι ισχύει στις οργανωμένες παραλίες

Στις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

Επιπλέον, με την επιφύλαξη του άρθρου 21, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 21, οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.

Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου πρέπει να φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας, ή ζώο θεραπείας, και να τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς.

Σε όλες τις περιπτωσεις οι συνοδοί υα πρέπει να έχουν μαζί τους και το βιβλιάριο τοτ σκύλου, όπου θα πιστοποιείται πως είναι εμβολιασμένος και αποπαρασιτωμένος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό