19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Σκιές» νοθείας πάνω από τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου

Ειδήσεις Ελλάδα

Για στημένες εκλογές έχει ξεκινήσει να μιλά η αντιπολίτευση στην Τουρκία, με το πολιτικό κλίμα να πολώνεται στη γείτονα χώρα όλο και περισσότερο, όσο πλησιάζει η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 14ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση, κατηγορεί τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ότι έχει αποπειραθεί να στήσει, παράλληλο εκλογικό μηχανισμό με απώτερο σκοπό φυσικά, την νοθεία στις κάλπες.

Μάλιστα, αυτό το σχέδιο, όπως διαδίδει η αντιπολίτευση, αφορά στην συγκέντρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα σε πίνακες υπολογιστικών φύλλων (excel) από την αστυνομία και τη χωροφυλακή, για να υπάρχει ταχύτερη λήψη αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, το προηγούμενο διάστημα, είχε προσφύγει τις προηγούμενες ημέρες στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, ζητώντας στοιχεία κάλπης, επαρχιών, περιφερειών, σχολείων που θα τοποθετηθούν κάλπες, τους αριθμούς κάθε κάλπης και τον αριθμό των ψηφοφόρων. Το ίδιο έκανε και για τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή απέρριψε το αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών με το σκεπτικό ότι «οι εκλογές είναι δουλειά των εκλογικών επιτροπών», ενώ ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μουχαρέμ Ερκέκ, κατήγγειλε πώς «Εντοπίσαμε μία παράλληλη εκλογική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Παρασκευή, συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή στελεχών από τους 81 νομούς και τις εκλογικές περιφέρειες και έγινε γνωστό ότι το υπουργείο αποφάσισε να λάβει τα αποτελέσματα από τις κάλπες με τη βοήθεια της αστυνομίας και της χωροφυλακής, και να τα συγκεντρώσει σε πίνακες excel που θα αποσταλούν στο συντονιστικό κέντρο των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

Έντονες αντιδράσεις για το σχέδιο Σοϊλού

Για μια διαδικασία η οποία αποσκοπεί στο καλό της εκλογικής διαδικασίας μίλησε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, τονίζοντας ότι η διαδικασία είναι διαφανής και δεν παρεμβάλλεται από κανένα παράγοντα πέρα από την εφορευτική επιτροπή και τους παρατηρητές που καταμετρούν τις ψήφους.

Ο υπουργός του Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Haberturk , «κάνουμε κάτι καλό, κάτι σωστό. Κάνουμε κάτι που μπορεί να κάνει τις εκλογές πιο ασφαλείς. Άλλωστε όταν ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών δεν υπάρχει κανένας άλλος έκτος από την εφορευτική επιτροπή και τους παρατηρητές, δεν υπάρχει αστυνομία ή φύλακας ασφαλείας, ούτε χωροφύλακας. Μόνο αν καλέσει ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, μπορεί να έρθει κάποιος εκεί. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, τα αποτελέσματα είναι ήδη ανηρτημένα σε πίνακες».

Seçim YSK ve siyasi partilerin sorumluluğundadır!Yap(a)madığın işine bak sen!

Hepimizin can güvenliğini korumakla sorumlu polisi ve jandarmayı da sorumluluk alanlarının dışındaki işlerle meşgul etme, suç işleme!

Yine de sen bilirsin bitanesi:) 🫶 https://t.co/ebHOpTl3ya

— Canan Kaftancıoğlu (@Canan_Kaftanci) May 9, 2023

«Οι εκλογές είναι ευθύνη της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής και των πολιτικών κομμάτων! Εσύ ασχολήσου με τη δουλειά σου (που δεν κάνεις)! Μην εμπλέκεις την αστυνομία και τη χωροφυλακή, που είναι υπεύθυνες για την προστασία της ασφάλειας όλων μας, σε πράγματα εκτός του πεδίου ευθύνης τους. Μην διαπράττεις έγκλημα!» έγραψε, από την πλευρά της, στο Twitter η επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη, Τζανάν Καφταντζίογλου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό