16.5 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Σε έξαρση ο Η5Ν1 και στα φλαμίνγκο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα ξέσπασμα γρίπης των πτηνών προκάλεσε τον θάνατο σε 220 φλαμίνγκο στη βορειοδυτική Αργεντινή σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι αρχές της χώρας. Τα νεκρά πουλιά ανήκει στο είδος φλαμίνγκο James που ζει σε μεγάλα υψόμετρα στην Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Χιλή και το Περού.

Το στέλεχος H5N1 του ιού της γρίπης των πτηνών που εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στη Νότια Αμερική μπορεί να μολύνει ένα ολόκληρο σμήνος εντός ημερών. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί σε ανθρώπους και άλλα θηλαστικά μέσω περιττωμάτων και σάλιου.

Τι είναι η γρίπη των πτηνών και τι κρύβεται από πίσω;

Τα κοτόπουλα με γονιδιακή επεξεργασία αντιστέκονται εν μέρει στη γρίπη των πτηνών. Τον Αύγουστο, περισσότερα από 50 θαλάσσια λιοντάρια πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών στις ακτές του Ατλαντικού της Αργεντινής και νωρίτερα φέτος χιλιάδες από αυτά βρέθηκαν νεκρά στη Χιλή και το Περού.

Ορισμένες από τις δοκιμές που έγιναν σε φλαμίνγκο που βρέθηκαν νεκρά στη βορειοδυτική επαρχία Καταμάρκα ανέφεραν ότι ήταν θετικά στη γρίπη των πτηνών όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της βιοποικιλότητας Anabella Ahumada στα τοπικά ΜΜΕ.

Οι λιμνοθάλασσες της περιοχής φιλοξενούν επίσης δύο άλλα είδη φλαμίνγκο, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν μολυνθεί μόνο τα φλαμίνγκο James. Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι είχαν λάβει μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού Προειδοποίησαν επίσης τους ντόπιους να μην αγγίζουν κανένα νεκρό ζώο.

Το φλαμίνγκο James έχει χαρακτηριστεί ως «σχεδόν απειλούμενο» από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο;

Το στέλεχος Η5Ν1 δεν είναι άγνωστο καθώς πρωτοεμφανίστηκε το 1997. Από το 2003 έχει μολύνει περί τα 850 άτομα παγκοσμίως. Παρότι αυτός ο αριθμός είναι πολύ μικρός, υπάρχει μια παράμετρος που φοβίζει: το ποσοστό θνητότητας είναι της τάξεως του 50%-60%.

Το 2020 αναδύθηκε ένα στέλεχος Η5Ν1 υψηλής παθογονικότητας το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει «σαρώσει» τους πληθυσμούς άγριων και μη πτηνών – έχει μάλιστα οδηγήσει σε θανάτωση εκατομμυρίων πουλερικών – αλλά έχει μεταπηδήσει και σε είδη θηλαστικών όπως τα μινκ, οι αρκούδες, τα δελφίνια, οι ασβοί, οι ενυδρίδες, τα θαλάσσια λιοντάρια.

Μέχρι σήμερα, η γρίπη των πουλερικών μεταδίδεται δύσκολα από τα πτηνά στον άνθρωπο και μέχρι σήμερα τα κρούσματα σε ανθρώπους είναι σπάνια. Οι περισσότερες περιπτώσεις μετάδοσης συνέβησαν σε αγροτικές περιοχές και στην πλειονότητά τους (ιδιαίτερα στην Τουρκία) αποδόθηκαν σε επαφή με νεκρά πουλερικά κατά τη διάρκεια της σφαγής, αποπτέρωσης ή προετοιμασίας φαγητού. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα σε εργάτες πτηνοτροφείων ή επεξεργασίας πούπουλων. Επίσης, καμία περίπτωση δεν έχει συνδεθεί με κατανάλωση επαρκώς μαγειρεμένου κρέατος ή αυγών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό