17.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Σεισμός στην Κρήτη: Απελπισία στα χαλάσματα

Ειδήσεις Ελλάδα

Συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες και ανησυχία ενόψει του χειμώνα που πλησιάζει. Οι σεισμοί στην Κρήτη συνεχίζονται και οι σεισμολόγοι δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους…

Πολλές εκατοντάδες οικήματα, κατοικίες, καταστήματα αλλά και δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα σχολικές μονάδες, αναμένεται να κηρυχθούν ακατάλληλα λόγω σοβαρών ζημιών από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Δευτέρας και τις δονήσεις που ακολούθησαν.

Ήδη έχουν κηρυχθεί ακατάλληλα πάνω από 930 κτίσματα σε σύνολο 1.199 που ελέγχθηκαν και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν έως ότου καλυφθούν όλα τα κτήρια που έχουν δηλωθεί ότι έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό. Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 1.199 κτίρια:

Από αυτές 995 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 772 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 45 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 36. Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, “κίτρινα” έχουν χαρακτηριστεί τα 46 από τις 85 αυτοψίες, ενώ σε 74 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 71 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες. Επίσης, έγινε αυτοψία και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.

Ο Μανόλης Φραγκάκης, δήμαρχος Μινώα τόνισε στο neakriti.gr: «Τα προβλήματα είναι προβλήματα. Δε λύνονται ούτε σε μια μέρα, εγώ πιστεύω, ούτε σε μήνες. Η αυριανή μέρα είναι πάντα δύσκολη και πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Το θέμα είναι ότι ψάχνουμε τώρα πώς θα εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Λένε στις σκηνές… Στις σκηνές ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει πολύ. Οι σκηνές δεν είναι για καιρό κρύο, για βροχές κ.τ.λ. Άρα, θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα τους στεγάσουμε αυτούς τους ανθρώπους.»

Η ανησυχία των σεισμολόγων

Όπως επισήμανε στην ΕΡΤ ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών: «μετά από την ισχυρή δόνηση, θα μας δείξει μια σχετική ύφεση η οποία μέρα με την ημέρα, σταδιακά, θα μειώνονται οι αριθμοί των σεισμών. Που και που θα κάνει κανένα σεισμό 4 και 5 βαθμών Ρίχτερ. Ωστόσο το πρόβλημα είναι τα κτίρια. Οι μικρές δονήσεις θα τα καταπονούν και εκεί είναι το τεράστιο πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόβλημα της αποκατάστασης των σπιτιών στο Αρκαλοχώρι είναι πολύ μεγάλο γιατί δεν μπορούν οι μηχανικοί να επέμβουν λόγω της έντονης σεισμικής ακολουθίας. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει επισκευές και να μπει μέσα στα σπίτια. Για ένα τουλάχιστον μήνα θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να βρεθεί άμεσα εναλλακτική λύση γιατί έρχεται χειμώνας και αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν μέσα στα σπίτια τους»

Γολγοθάς για τους σεισμόπληκτους

Σοκάρει η ιστορία μίας κατοίκου που είδε τους κόπους μίας ζωής να χάνονται σε δευτερόλεπτα. Τίποτα για την κυρία Αλεξάνδρα και τον σύζυγό της δεν είναι ίδιο. Το σπίτι που έκαναν οικογένεια και ζούσαν για 50 ολόκληρα χρόνια είναι ένα από αυτά που ήδη κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Ορισμένοι από τους τοίχους έπεσαν και όσοι άντεξαν είναι πια ετοιμόρροποι.

Από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας κοιμούνται μέσα σε αυτό το βανάκι που μας ανοίγουν, λίγα μόνο μέτρα από τις σκηνές που στήθηκαν στο κέντρο του χωριού που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Στο χωριό Σαμπάς του Αρκαλοχωρίου οι ελλείψεις προκαλούν εκνευρισμό. Τα πρωινά μέσα σε ό,τι απέμεινε από τα σπίτια τους και τα βράδια στις σκηνές και κάποιοι μέσα στα αυτοκίνητά τους, με το κρύο να γίνεται κατά διαστήματα ενοχλητικό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό