21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πώς θα λειτουργήσει το νέο πρόγραμμα για φθηνό ρεύμα στους αγρότες

Ειδήσεις Ελλάδα

Προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο θα έχουν φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής ισχύος περίπου 1.000 MW ώστε να λειτουργήσουν άμεσα, προκειμένου αφενός να στηριχθεί το πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων (PPAs) και αφετέρου να υλοποιηθούν τα PPAs της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τα 560 MW φωτοβολταϊκών θα αφορούν τη βιομηχανία και τα υπόλοιπα τους αγρότες. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα έργα δεν θα έχουν την υποχρέωση τοποθέτησης μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας.

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, το κύριο βάρος για την υποστήριξη του κυβερνητικού σχεδιασμού για φθηνότερο ρεύμα στους αγρότες μέσω του προγράμματος διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων θα πέσει στη ΔΕΗ, η οποία άλλωστε εξυπηρετεί και την πλειονότητα των αγροτικών παροχών ρεύματος της χώρας, δίχως ωστόσο να αποκλείεται και η εμπλοκή άλλων προμηθευτών ρεύματος.Πώς θα λειτουργεί το πρόγραμμα για τους αγρότες;

Στο πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών συμβάσεων θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι αγροτικών παροχών ηλεκτρικής ενέργειας, γι΄ αυτό και υπολογίζεται ότι το διαχειριστικό κόστος για τη ΔΕΗ, ή όποιον άλλον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας εμπλακεί, θα είναι υψηλό.

Οι τιμές

Κάθε αγρότης, ή ομάδες αγρότες που μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή παραγωγοί που ασκούν συμβολαιακή γεωργία θα συνάπτουν δεκαετής συμβάσεις προμήθειας ρεύματος. Για την πρώτη διετία (με αρχή τιμολόγησης από την 1η Απριλίου), οι τιμές θα είναι σταθερές για το σύνολο της κατανάλωσης και θα κινούνται από 9,3 – 11 λεπτά/KWh (κιλοβατώρα). Ειδικότερα, οι τιμές για δύο χρόνια θα διαμορφώνονται σε:

9,3 λεπτά/KWh για τους αγρότες που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.9,8 λεπτά/KWh για τους υπόλοιπους αγρότες που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.10,5 λεπτά/KWh για όσους αγρότες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία και11 λεπτά/KWh για τους μεμονωμένους αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Για τα υπόλοιπα 8 χρόνια της διμερούς συμφωνίας, μέσω των PPAs, οι αγρότες θα προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά που θα έχει εντός της πρώτης διετίας κατασκευάσει η ΔΕΗ (ή όποιος άλλος προμηθευτής) με σταθερή τιμή 9 λεπτά/KWh για το 1/3 της κατανάλωσής τους. Για την υπόλοιπη κατανάλωση οι αγρότες θα προμηθεύονται ελεύθερα ρεύμα από την αγορά (από τον ίδιο ή άλλον πάροχο). Τα δεκαετή αγροτικά PPAs θα έχουν ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η αγροτική κατανάλωση υπολογίζεται στις 1,9 TWh (τεραβατώρες) η οποία αντιστοιχεί στο 4% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος.

82 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα

Όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών, τις οποίες θα μπορούν να ρυθμίσουν στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε βάθος δεκαετίας και μηδενικό επιτόκιο, υπολογίζονται σε περίπου 82 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση της ρύθμισης θα προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), θα είναι ισοκατανεμημένη στη διάρκεια της δεκαετίας και υπολογίζεται σε 6 με 8 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό