16.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Πώς θα κινηθούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη[email protected]  

Το πρώτο «ραντεβού» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δίνεται σήμερα στη Βουλή, καθώς το μεσημέρι συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων. Εκεί θα καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων συνεδριάσεων και θα δοθεί μία πρόγευση της στρατηγικής, που θα ακολουθήσουν οι «μονομάχοι» το επόμενο διάστημα.

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν πυροδοτήσει μια σφοδρή πολιτική σύγκρουση, με την αντιπολίτευση να θέτει τρία βασικά ερωτήματα. Πρώτον : για ποιο λόγο αποφασίστηκε η παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Δεύτερον: αν παρακολουθούνται άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Τρίτον : αν χρησιμοποιείται το κακόβουλο λογισμικό predator.

Στο τέλος της εβδομάδας-  Πέμπτη ή Παρασκευή  –  πρόκειται να πραγματοποιηθεί προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση του Θεμιστοκλή Δεμίρη, ώστε να αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντά του ως νέος διοικητής της ΕΥΠ.

Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα των παρακολουθήσεων, ενώ θα έχει ενδιαφέρον και το ποια πρόσωπα θα κληθούν.  Να σημειωθεί επίσης πως στις 30 Αυγούστου η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ερευνά τις παρακολουθήσεις μέσω του Predator, κάλεσε σε ακρόαση τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, του οποίου το κινητό παγιδεύτηκε με το κακόβουλο λογισμικό.

 

 

Τι θα γίνει με την εξεταστική επιτροπή

 

Για το θέμα των παρακολουθήσεων θα υπάρξει και συνέχεια καθώς το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ετοιμάζεται να καταθέσει- ακόμα και σήμερα – αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Υπενθυμίζεται εδώ ότι μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση δίνεται η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να ζητήσει και να πετύχει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.  Αυτό που χρειάζεται είναι ένα έγγραφο αίτημα από τουλάχιστον 10 βουλευτές και στη συνέχεια η θετική ψήφος τουλάχιστον 120 βουλευτών. 

Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να εξεταστούν τα όσα είδαν το φως  σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και το θέμα του κακόβουλου λογισμικού Predator. 

Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής έχει ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που  κάνει λόγο για «αμείλικτα ερωτήματα » που ζητούν καθαρές απαντήσεις. Και  μεταξύ άλλων επισημαίνει : «ισχύει ότι η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator για να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις; Πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν;». Σήμερα θα συνεδριάσει το εκτελεστικό γραφείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συζητήσει και τις επόμενες πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση λέει «ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο πρόκειται να προτείνει την επέκταση  του χρονικού διάστημα διερεύνησης, πιθανότατα σε βάθος δεκαετίας. Το επιχείρημα που προβάλλεται από το γαλάζιο στρατόπεδο είναι πως πρέπει να συζητηθούν  ευρύτερα οι παθογένειες του συστήματος. Ωστόσο από την  αντιπολίτευση αυτό που τονίζεται είναι πως πρέπει να εξεταστούν συγκεκριμένα γεγονότα και να μην υπάρξει απλά μία θεωρητική συζήτηση που δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστικά συμπεράσματα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό