24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πώς η ανακατάληψη ενός χωριού στο Μπαχμούτ ενισχύει την αντεπίθεση στη Ζαπορίζια

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν στις 17 Σεπτεμβρίου το χωριό Κλιτσίιφκα (Klishchiivka), νότια του Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, και συνεχίζουν την επίθεσή τους σε άλλες περιοχές προς την κατεύθυνση του Μπαχμούτ.

Την είδηση της ανακατάληψης του στρατηγικής σημασίας χωριού Κλιτσίιφκα έκανε γνωστή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Σήμερα θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαίτερα τους στρατιώτες που, βήμα προς βήμα, επιστρέφουν στην Ουκρανία ό,τι της ανήκει, δηλαδή την περιοχή του Μπαχμούτ», είπε χαρακτηριστικά στο βραδινό του διάγγελμα την Κυριακή.

Επιπλέον, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Χάνα Μαλιάρ, δημοσίευσε βίντεο με τις ουκρανικές δυνάμεις να κρατούν σημαίες της χώρας περνώντας από ερειπωμένα κτίρια στην περιοχή, και τον ήχο των συγκρούσεων στο βάθος.

Ο συνταγματάρχης Ολεξάντρ Σούρσκι, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, επιβεβαίωσε επίσης την ανακατάληψη του χωριού, το οποίο κατέλαβε η Ρωσία τον Ιανουάριο και βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα νότια του Μπαχμούτ, της πόλης που κατέλαβε η Ρωσία τον Μάιο μετά από μήνες σφοδρών μαχών. Η αιματηρή μάχη συνδέθηκε ιδιαίτερη με την δράση της μισθοφορικής ομάδας Wargner στην Ουκρανία.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) ανέφερε: «Η απελευθέρωση του Κλιτσίιφκα, καθώς και τα συνεχιζόμενα ουκρανικά τακτικά κέρδη βορειοδυτικά του Μπαχμούτ, είναι τακτικά κέρδη στρατηγικής σημασίας, επειδή επιτρέπουν στις ουκρανικές δυνάμεις να κρατήσουν στην περιοχή ένα σημαντικό μέρος ρωσικών αερομεταφερόμενων στοιχείων (VDV)».

Παράλληλα, οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι αμυντικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις αντεπίθεσης της Ουκρανίας στην περιοχή Μπαχμούτ από το καλοκαίρι του 2022 είναι ένα επιχειρησιακά αξιόπιστο εγχείρημα που έχει δεσμεύσει μεγάλο μέρος της ρωσικής μαχητικής δύναμης που διαφορετικά θα ήταν διαθέσιμη για την ενίσχυση της ρωσικής άμυνας στη νότια Ουκρανία.

Μέλη από τις δύο εκ των τεσσάρων αερομεταφερόμενων μεραρχιών της Ρωσίας (VDV) και από τις τρεις εκ των τεσσάρων χωριστών ταξιαρχιών VDV της Ρωσίας υπερασπίζονται αυτήν τη στιγμή την περιοχή του Μπαχμούτ.

«Αυτό το σημαντικό ουκρανικό επίτευγμα βοήθησε να αποτραπεί η Ρωσία από τη δημιουργία μιας μεγάλης επιχειρησιακής εφεδρείας κινητής μονάδας VDV που θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει την κύρια ουκρανική αντεπίθεση στην περιφέρεια της Ζαπορίζια» (στη νότια Ουκρανία) εξηγούν οι αναλυτές.

«Οι συνεχείς ευρείας κλίμακας αντεπιθέσεις της Ουκρανίας γύρω από το Μπαχμούτ είναι απαραίτητες για να παραμείνουν οι ρωσικές δυνάμεις σε αυτήν την περιοχή, καθώς η πιθανή πρόσφατη αναδιάταξη ενός αποσπάσματος μιας ξεχωριστής ταξιαρχίας VDV από το Μπαχμούτ στη νότια Ουκρανία δείχνει πόσο πρόθυμοι είναι οι Ρώσοι να μετακινήσουν τη μαχητική δύναμη που η ουκρανική αντεπίθεση προσπαθεί να κρατήσει γύρω από το Μπαχμούτ», καταλήγουν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό