23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά

Ειδήσεις Ελλάδα

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και βρισκόμαστε και επίσημα στη Σαρακοστή. Δεν είναι όμως μόνο το Πάσχα που πλησιάζει καθώς σε λίγες ημέρες έρχεται η ώρα για να αλλάξουμε την… ώρα και να γυρίσουμε τα ρολόγια μας 60 λεπτά μπροστά.

Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο, τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου, αλλάζουμε την ώρα μετακινώντας τους δείκτες μια ώρα μπροστά. Έτσι από τις 03:00 τα ξημερώματα μεταφερόμαστε απευθείας στις 04:00. Φέτος, η τελευταία Κυριακή του Μαρτίου είναι η 31η του μηνός.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρεται:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..»

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Τι συμβαίνει με την κατάργηση της αλλαγής ώρας

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι φωνές που ζητούν να σταματήσει η εφαρμογή αυτού του μέτρου. Την αρχή είχε κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που το 2018 ζήτησε τη διακοπή της εφαρμογής αυτού του μέτρου καταθέτοντας πορίσματα μελετών που υποστήριζαν ότι η εν λόγω πρακτική έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων. Μάλιστα, πολίτες πολλών κρατών-μελών δεν συμφωνούσαν με το εν λόγω μέτρο ζητώντας να σταματήσει και να σταθεροποιηθεί μια ενιαία ζώνη.

Επιπρόσθετα, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τις επιπτώσεις που μπορεί να δημιουργηθούν στην Κοινή Εσωτερική Αγορά της Ένωσης με μια ενδεχόμενη παγίωση της αλλαγής ώρας.

Έτσι, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αποφάσισε την κατάργηση της αλλαγής ώρας σε θερινή και χειμερινή από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021. Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε εγκρίνει, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού («TRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Σώματος σημαίνει ότι η αλλαγή ώρας θα έπρεπε να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Η πρόταση – απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για κατάργηση της αλλαγής ώρας, δεν έχει ωστόσο αποκτήσει νομική ισχύ, διότι δεν οριστικοποιήθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Η καθυστέρηση οφείλεται στις έντονες διαφωνίες μεταξύ των κρατών, για τη διατήρηση της χειμερινής ή της θερινής ώρας, οι οποίες (διαφωνίες) παρακωλύουν τη διαδικασία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό