17.8 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Πόσα θα μπουν στα ταμεία από την αρχική δημόσια εγγραφή

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε 56,9 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθούν τα καθαρά έσοδα της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis, βάσει της ανώτατης τιμής διάθεσης της μετοχής που ορίστηκε σε 2,13 ευρώ.

Η ΑΕΕΑΠ έχει επενδυτικό πλάνο ύψους 292 εκατ. ευρώ έως το 2027 με στόχευση στα εμπορικά πάρκα και τα κέντρα Logistics.

Το σύνολο των καθαρών εσόδων από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα διατεθεί για την αποπληρωμή μέρους του τιμήματος για την συμφωνηθείσα εξαγορά του Smart Park από την Reds (όμιλος Ελλάκτωρ).

Η δημόσια εγγραφή θα διαρκέσει από 1 έως 3 Νοεμβρίου και οι μετοχές της εταιρείας θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στο ΧΑΑ από τις 8 Νοεμβρίου. Το εύρος τιμής θα ανακοινωθεί στις 31 Οκτωβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε, προβλέπεται η διάθεση έως 28.169.015 νέων, κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 1,60 εκάστης, οι οποίες θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ κατά ποσό των 46,572 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών, κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

Ταυτόχρονα με τη Δημόσια Προσφορά, 938.968 νέες μετοχές που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αύξησης θα διατεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στον υφιστάμενο μέτοχο Autohellas.

Η Fourlis σήμερα κατέχει άμεσα ποσοστό 28,72% στην Trade Estates και έμμεσα, μέσω των θυγατρικών της, 55,21%  83,93% συνολικό ποσοστό συμμετοχής). Μετά την Αύξηση και τη διάθεση Δωρεάν Μετοχών η Autohellas και η Latsco Hellenic Holdings εκτιμάται ότι θα κατέχουν 9,73% και 3,12%, αντίστοιχα, ο όμιλος Fourlis 21,57%, ενώ περίπου επιπλέον 41% θα ελέγχουν εταιρείες του γκρουπ. Η διασπορά των μετοχών της Trade Estates υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται μετά την αύξηση σε 26,49%, υπό την παραδοχή μη άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης που παρέχουν οι πωλητές μέτοχοι.

Σημειώνεται επίσης ότι οι μέτοχοι Trade Logistics και Housemarket   προς τον σκοπό διευκόλυνσης πράξεων σταθεροποίησης επί των μετοχών της εταιρείας, έχουν συνομολογήσει με τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους ρήτρα επιπρόσθετης κατανομής μετοχών (overallotment facility) και τους έχουν παραχωρήσει δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (Greenshoe option) έως 2.816.901 πρόσθετων μετοχών, ώστε να δύνανται να τις διαθέσουν σε τελικούς επενδυτές για την κάλυψη τυχόν αυξημένης ζήτησης κατά την Δημόσια Προσφορά.

Στις 30.06.2023 το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ αποτελείτο από 13 ακίνητα που αφορούν σε εμπορικά πάρκα, εμπορικά καταστήματα μεγάλης επιφάνειας (big boxes) και Logistics νέας γενιάς, συνολικής Μεικτής Εκμισθώσιμης Επιφάνειας («Μ.Ε.Ε.») 292 χιλ. τ.μ., 11 από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και ένα στη Βουλγαρία. Η εύλογη αξία τους την 30.06.2023 ανερχόταν σε 330 εκατ. σύμφωνα με σχετική εκτίμηση των Ανεξάρτητων Εκτιμητών. Επιπλέον, η ΑΕΕΑΠ συμμετέχει με ποσοστό 50% σε τρεις εταιρείες των οποίων τα ακίνητα αποτιμώνται κατά την 30.06.2023 σε 10,7 εκατ. (κατά το ποσοστό που αναλογεί στην Εταιρεία).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό