17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Προ των πυλών τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ – Τι ισχύει για δόσεις, εκπτώσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Το επόμενο Σαββατοκύριακο πιθανότατα θα γίνει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο myAADE για περίπου επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η ΑΑΔΕ προσπαθεί να ολοκληρώσει εντός χρονοδιαγράμματος τη διαδικασία εκκαθάρισης του φόρου ακίνητης περιουσίας για το 2024.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η εκκαθάριση θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, δηλαδή την Κυριακή 31 Μαρτίου, ωστόσο, η πρόταση δυσπιστίας που μεσολάβησε στα μέσα της εβδομάδας έφερε καθυστερήσεις.

Έτσι, σε περίπτωση καθυστέρησης της ψήφισης στη Βουλή της τροπολογίας που προβλέπει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τους σεισμούς το 2021, τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, και πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου.

Σε 11 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι φέτος η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 11 δόσεις, με την προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης να λήγει στο τέλος Απριλίου και της τελευταίας στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Από το 2025 αλλάζει το πλάνο πληρωμής, με τις δόσεις να αυξάνονται σε 12.

Από το επόμενο έτος, η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα έχει σταλεί στους ιδιοκτήτες από τον Φεβρουάριο και αυτό το μοντέλο αναμένεται να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

Έτσι, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτου πληρώνει συνολικό ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, με το καθεστώς των 10 δόσεων τον μήνα κατέβαλλε μέχρι πέρυσι 50 ευρώ. Φέτος θα πληρώσει, λόγω των 11 δόσεων, 45,45 ευρώ και από το 2025 η δόση υποχωρεί στα 41,66 ευρώ κάθε μήνα.

Πού προβλέπεται έκπτωση έως 10%

Παράλληλα, φέτος, για πρώτη φορά, προβλέπεται επίσης και μια έκπτωση της τάξεως έως 10% στον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί κατά το προηγούμενο έτος από φυσικές καταστροφές, σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά.

Φορολογικές δηλώσεις: Τι θα ισχύει με την έκπτωση 3% αν δοθεί παράταση

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, με τη νέα ρύθμιση σε περίπτωση που δοθεί παράταση στην ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η έκπτωση του 3% θα παρέχεται στους φορολογούμενους που θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εντός της νέας προθεσμίας. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης των δύο πρώτων δόσεων χωρίς προσαυξήσεις έως τις 30 Αυγούστου αλλά μόνο όσοι είχαν εξοφλήσει εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου δικαιούνταν έκπτωση 3%.

Ειδικότερα για την αποπληρωμή του φόρου η ρύθμιση προβλέπει τα εξής:

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024Όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%.Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό