16.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Προθεσμίες δηλώσεων, πρόστιμα, παρατάσεις και λοιπές λεπτομέρειες στα κράτη της Ε.Ε.

Ειδήσεις Ελλάδα

❖ Δηλώσεις εισοδήματος

Στο Λουξεμβούργο υπάρχουν δύο τύποι δηλώσεων εισοδήματος:
α) Η δήλωση με προσδιορισμό φόρου (μοντέλο 100)
β) Ετήσια φορολογική δήλωση προσαρμογής (μοντέλο 163 RF)

Η δήλωση με προσδιορισμό φόρου (μοντέλο 100) υποβάλλεται από φορολογούμενους:
-με εισόδημα > 100.000 ευρώ ή σε περίπτωση που το εισόδημα προέρχεται από περισσότερες πηγές > 36.000.
-με εισόδημα το οποίο δεν υπόκειται σε παρακράτηση φόρου στην πηγή (ελ. επαγγελματίες, εισόδημα από ακίνητα).
-Διάφορες άλλες περιπτώσεις.

Η ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος (μοντέλο 163 RF) μπορεί να υποβληθεί (κατόπιν αίτησης) εφόσον ο φορολογούμενος δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις για την υποβολή της κανονικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (υποβολή έως 31 Μαρτίου). Η ετήσια δήλωση αυτή (προσαρμογής) υποβάλλεται έως το τέλος Δεκεμβρίου του επόμενου έτους.
Όταν ο φόρος που προσδιορίζεται με αυτόν τον τύπο δήλωσης είναι μικρότερος από τον φόρο που έχει παρακρατηθεί στην πηγή (εργοδότη ή συνταξιοδοτικό ταμείο) η επιστροφή γίνεται από τις φορολογικές αρχές.
Το αίτημα για την υπαγωγή στην ετήσια δήλωση είναι χρήσιμο για τον φορολογούμενο μόνο όταν μπορεί πραγματικά να ελπίζει σε επιστροφή φόρου (κρατήσεις που γίνονται από τον εργοδότη) ή στις συντάξεις (εκπτώσεις που γίνονται από τη σύνταξη).

Κατ’ αρχήν, κάθε Φεβρουάριο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να λάβουν:
-είτε μια πρόσκληση για λήψη και ηλεκτρονική συμπλήρωση των εντύπων φορολογικών δηλώσεων που παρέχονται στο Guichet.lu ή στον ιστότοπο του Λουξεμβούργου Εσωτερικών Προσόδων (ACD)·
-ή ένα έντυπο ( έντυπο 100 ) μέσω ταχυδρομείου.
Ο δηλών παραδίδει ή αποστέλλει τη συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ.

Ακόμα κι αν οι φορολογούμενοι έχουν λάβει έντυπο έντυπο, μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις και να τις στείλουν στο ACD μέσω του MyGuichet.lu, μαζί με τα διάφορα δικαιολογητικά.

❖ Ετήσια διαδικασία προσαρμογής παρακρατούμενου φόρου

Οι φορολογούμενοι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μπορούν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να υποβάλουν αίτημα αναπροσαρμογής των παρακρατήσεων φόρου μέσω της διαδικασίας ετήσιας αναπροσαρμογής .

❖ Προκαταβολές φόρου
Οι φορολογούμενοι που υποχρεούνται να καταβάλλουν τριμηνιαίες προκαταβολές φόρου πρέπει να συμμορφώνονται με τις ακόλουθες ημερομηνίες πληρωμής:
10 Μαρτίου,
10 Ιουνίου,
10 Σεπτεμβρίου
και 10 Δεκεμβρίου του φορολογικού έτους.
Εάν οι προκαταβολές δεν πραγματοποιηθούν εντός αυτών των προγραμματισμένων ημερομηνιών, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με πρόστιμο καθυστέρησης πληρωμής 0,6 % ανά μήνα, αρχής γενομένης από τον μήνα που ακολουθεί την ημερομηνία πληρωμής.

Τα ποσά της προκαταβολής φόρου καθορίζονται από την αρμόδια εφορία με βάση τον πιο πρόσφατο προσδιορισμό φόρου.
Με τη λήψη αιτιολογημένου αιτήματος από τον φορολογούμενο, τα ποσά της προκαταβολής μπορούν να αναθεωρηθούν.

Σε ό,τι αφορά α νομικά πρόσωπα, η προθεσμία για τις τριμηνιαίες προκαταβολές ορίζεται στις
10 Φεβρουαρίου,
10 Μαΐου,
10 Αυγούστου και
10 Νοεμβρίου του φορολογικού έτους.

❖ Αίτημα παράταση της προθεσμίας πληρωμής μετά την λήψη προσδιορισμού του φόρου

Κατόπιν αιτήματος, οι φορολογούμενοι μπορούν να λάβουν επιπλέον χρόνο για την πληρωμή του οφειλόμενου φόρου.

Για να γίνει δεκτό, το αίτημα για παράταση της προθεσμίας πληρωμής, θα πρέπει να υπάρχει αιτιολόγηση  για τους λόγους που ζητείται η παράταση και το αίτημα να σταλεί στην εφορία στη διεύθυνση που αναγράφεται στην προσαρμογή που ελήφθη πριν από την αρχική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

Κατ’ αρχήν, αιτήματα για παράταση προθεσμίας θα απορρίπτονται από την εφορία εάν υποβληθούν από φορολογούμενους των οποίων η οικονομική κατάσταση θα τους επέτρεπε να πληρώσουν εύκολα τη φορολογική τους οφειλή.

Εάν το αίτημα ενός φορολογούμενου εγκριθεί από την Inland Revenue του Λουξεμβούργου, θα καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμών ώστε ο φορολογούμενος να μπορεί να πληρώσει την οφειλή σε πολλές δόσεις σε μια προκαθορισμένη περίοδο.

Όταν χορηγείται παράταση της προθεσμίας πληρωμής, δεν επιβάλλονται πρόστιμα για καθυστέρηση πληρωμής για τους 4 μήνες μετά την αρχική προθεσμία πληρωμής. Πέραν αυτών των 4 μηνών, το πρόστιμο καθυστερημένης πληρωμής υπολογίζεται ως εξής:

0,1 % ανά μήνα, για ληξιπρόθεσμες πληρωμές μεταξύ 5 μηνών και 1 έτους.
0,2 % μηνιαίως, για ληξιπρόθεσμες πληρωμές μεταξύ 1 και 3 ετών.
0,6 % το μήνα, για πληρωμές με καθυστέρηση άνω των 3 ετών.
Η μη συμμόρφωση με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών καθιστά τις κανονικές ποινές καθυστερημένης πληρωμής που χρεώνονται στο υπόλοιπο 0,6 % ανά μήνα, χωρίς να υπολογίζεται ο μήνας της χαμένης προθεσμίας και ο μήνας πληρωμής που θεωρείται πλήρης μήνας.

Εάν ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος διαφωνεί με τον προσδιορισμό φόρου που εκδίδεται από την αρμόδια εφορία, μπορεί να προσβάλει την απόφαση των φορολογικών αρχών ενώπιον του Διευθυντή Εσωτερικών Προσόδων του Λουξεμβούργου.

❖ Συντελεστές φόρου Φυσικών προσώπων

Ο βασικός συντελεστής φόρου εισοδήματος που εφαρμόζεται στα φυσικά πρόσωπα βασίζεται στην αρχή της φορολογίας σύμφωνα με την ικανότητα συνεισφοράς των φορολογουμένων με την εφαρμογή προοδευτικού συντελεστή.
Ο βασικός συντελεστής που ισχύει από το φορολογικό έτος 2017 έχει ως εξής, σύμφωνα με τις διάφορες κατηγορίες φορολογητέων εισοδημάτων:
0% για το εισοδηματικό κλιμάκιο κάτω των 11.265 ευρώ
8% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 11.265 και 13.137 ευρώ
9% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 13.137 και 15.009 ευρώ
10% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 15.009 και 16.881 ευρώ
11% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 16.881 και 18.753 ευρώ
12% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 18.753 και 20.625 ευρώ
14% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 20.625 και 22.569 ευρώ
16% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 22.569 και 24.513 ευρώ
18% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 24.513 και 26.457 ευρώ
20% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 26.457 και 28.401 ευρώ
22% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 28.401 και 30.345 ευρώ
24% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 30.345 και 32.289 ευρώ
26% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 32.289 και 34.233 ευρώ
28% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 34.233 και 36.177 ευρώ
30% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 36.177 και 38.121 ευρώ
32% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 38.121 και 40.065 ευρώ
34% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 40.065 και 42.009 ευρώ
36% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 42.009 και 43.953 ευρώ
38% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 43.953 και 45.897 ευρώ
39% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 45.897 και 100.002 ευρώ
40% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 100.002 και 150.000 ευρώ
41% για το εισοδηματικό κλιμάκιο μεταξύ 150.000 και 200.004 ευρώ
42% για το εισοδηματικό κλιμάκιο άνω των 200.004 ευρώ.

❖ Νομικά πρόσωπα

Εταιρικός φόρος εισοδήματος( imôt sur le revenu des collectivités – IRC) είναι ένας ειδικός αναλογικός φόρος που επιβάλλεται στα κέρδη ορισμένων εταιρειών (συμπεριλαμβανομένων κεφαλαιουχικών εταιρειών) κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους.

Συντελεστές φόρου νομικών προσώπων
Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων για εταιρείες κατοίκους και μη κατοίκους έχει καθοριστεί με τους ακόλουθους συντελεστές από το 2019:
-15 % όταν το φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ .
-17 % όταν το φορολογητέο εισόδημα υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ .

Επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση 7 % στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων ως εισφορά στο ταμείο απασχόλησης .

Δήλωση και πληρωμή φόρου νομικού προσώπου
Η εταιρεία πρέπει να δηλώσει το φορολογητέο εισόδημά της στο Λουξεμβούργο Inland Revenue (ACD) που θα υπολογίσει το ποσό του φόρου που οφείλεται από την εταιρεία και θα ορίσει τους όρους πληρωμής.
Οι εταιρικές οντότητες υποχρεούνται καταρχήν να υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση για φόρο εισοδήματος εταιρειών μέσω της εφαρμογής MyGuichet.lu .
Τα διάφορα πεδία στην εφαρμογή μπορούν να συμπληρωθούν αυτόματα με την εισαγωγή ενός δομημένου αρχείου XML .

Οι εταιρείες υποχρεούνται να υποβάλλουν ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνήθως πριν από τις 31 Μαΐου. Αυτή η περίοδος μπορεί να παραταθεί μετά από δεόντως αιτιολογημένο αίτημα.

Προκαταβολή φόρου
Οι εταιρείες που υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος εταιρειών πραγματοποιούν προσωρινές προκαταβολές κάθε τρίμηνο κατά τις ημερομηνίες διακανονισμού που ορίζει ο νόμος (Μάρτιος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος, Δεκέμβριος). Το ποσό των προκαταβολών αυτών έχει καθοριστεί προσωρινά με βάση την τελευταία φορολογική δήλωση (από το προηγούμενο οικονομικό έτος) και αναπροσαρμόζεται αυτόματα κατόπιν αιτήματος της εταιρείας, όπου ισχύει.

Η εταιρεία λαμβάνει πίσω τη φορολογική δήλωση στην οποία αναγράφεται ο πληρωτέος φόρος για το τρέχον οικονομικό έτος. Η φορολογική δήλωση εμφανίζει το υπόλοιπο οφειλόμενο λαμβάνοντας υπόψη τις προσωρινές πληρωμές και την προθεσμία πληρωμής (συνήθως ένα μήνα μετά την παραλαβή της φορολογικής δήλωσης).

❖ Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης και καταβολής φόρου

Σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών για την υποβολή των διαφόρων φορολογικών δηλώσεων, η εφορία μπορεί να χρεώσει στον φορολογούμενο ή στον φορολογικό οφειλέτη ένα συμπλήρωμα φόρου που μπορεί να ανέρχεται έως και στο 10 % του φορολογικού συντελεστή.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης ή ανακριβούς δήλωσης 1.000 ευρώ και άνω ως προς την παρακράτηση φόρου στην πηγή επί των εσόδων από αποταμιεύσεις με τη μορφή τόκων (οδηγία αποταμίευσης), ο φορέας πληρωμής επιβαρύνεται πλήρως με πρόστιμο 0,5% της ανεπάρκειας.

Η χρηματική ποινή

Σε περίπτωση μη υποβολής των διαφόρων δηλώσεων εντός της ταχθείσας προθεσμίας, η εφορία μπορεί να επιβάλει στον φορολογούμενο ή τον φορολογούμενο χρηματική κύρωση, το ύψος του οποίου εξαρτάται από τη σοβαρότητα της καθυστέρησης και αυτό σύμφωνα με την τα ακόλουθα έντυπα:
η εφορία δίνει τελική προθεσμία στον φορολογούμενο ή τον φορολογούμενο και τον ενημερώνει για την πρόθεσή της να καθορίσει, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αντίδραση εντός της νέας αυτής προθεσμίας, χρηματική ποινή του οποίου το ακριβές ύψος καθορίζεται εκ των προτέρων (κλήτευση-κύρωση).
στο τέλος της περιόδου και ελλείψει αντίδρασης του φορολογούμενου ή του οφειλέτη του φόρου, η εφορία καθορίζει το χρηματικό πρόστιμο όπως ανακοινώθηκε και κοινοποιεί την απόφασή της εγγράφως στον φορολογούμενο ή στον φορολογικό οφειλέτη.
Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αρνηθεί να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση, η εφορία υποχρεούται να καθορίσει την αντίστοιχη φορολογική οφειλή προβαίνοντας στην αυτεπάγγελτη φορολογία με εκτίμηση.

Τόκοι καθυστερημένης πληρωμής
Τόκοι υπερημερίας με το συνολικό κατ’ αποκοπή επιτόκιο 0,1% ή 0,2% μηνιαίως χρεώνονται στον φορολογούμενο όταν επωφελείται από προθεσμία πληρωμής .

Τόκοι υπερημερίας στο πλήρες επιτόκιο
Τόκοι υπερημερίας με πλήρες επιτόκιο 0,6% μηνιαίως επιβαρύνουν τον φορολογούμενο σε περίπτωση μη καταβολής της φορολογικής οφειλής κατά την ημερομηνία λήξης της, δηλαδή στο τέλος του επόμενου μήνα.
-είτε ελλείψει προθεσμίας πληρωμής,
-είτε παρουσία αιτήματος για λήψη προθεσμίας πληρωμής που υποβλήθηκε μετά την ημερομηνία λήξης,
-ή παρουσία συμφωνημένης περιόδου πληρωμής που υπερβαίνει τα 3 έτη.

Σε περίπτωση μη καταβολής της φορολογικής οφειλής κατά την ημερομηνία λήξης της, υπολογίζονται τόκοι υπερημερίας όχι μόνο επί του πάγιου φόρου, αλλά και επί της προσαύξησης που ορίζεται για την εκπρόθεσμη υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

❖ Αφορολόγητο φυσικών προσώπων

Για τους σκοπούς της του αφορολογήτου, οι φορολογούμενοι χωρίζονται στις ακόλουθες 3 κατηγορίες:
Η κατηγορία 1 περιλαμβάνει άτομα που δεν ανήκουν ούτε στην κατηγορία 1α ούτε στην τάξη 2·
Η κατηγορία 1α περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμενων  εφόσον δεν ανήκουν στην κατηγορία 2:
α) χήρες ,
β) πρόσωπα που επωφελούνται από μείωση φόρου για παιδιά με οποιαδήποτε μορφή,
γ) άτομα που έχουν συμπληρώσει το 64ο έτος της ηλικίας τους στο αρχή του φορολογικού έτους·

στην κατηγορία 2 περιλαμβάνονται:
α) οι σύζυγοι που φορολογούνται μαζί ,
β) οι χήρες των οποίων ο γάμος έχει λυθεί λόγω θανάτου κατά τα 3 χρόνια που προηγούνται του φορολογικού έτους,
γ) τα άτομα που έχουν διαζευχθεί, νόμιμα χωρισμένα ή έχουν χωρίσει βάση νόμου ή δικαστικής απαλλαγής αρχής,  κατά τα 3 έτη που προηγούνται του φορολογικού έτους.

Τα αφορολόγητa όριο ανα κατηγορία είναι :
-11.265 € για φορολογούμενους της κατηγορίας 1 και
-22.530 ευρώ για φορολογούμενους στις φορολογικές κατηγορίες 1α και 2.

Πηγές
https://guichet.public.lu/en/entreprises/fiscalite/impots-benefices/benefices-soc-capitaux/impot-revenu-collectivites.html
https://guichet.public.lu/en/citoyens/impots-taxes/activite-salariee-resident/declaration-resident/obligation-fiscale.html
https://impotsdirects.public.lu/fr/legislation/circulaires.html https://impotsdirects.public.lu/fr/az/c/calendrierfiscal.html
https://impotsdirects.public.lu/fr/az/p/prelev.html#sup
https://guichet.public.lu/en/entreprises/fiscalite/impots-benefices/benefices-soc-capitaux/calcul-resultat-imposable.html
https://impotsdirects.public.lu/fr/az/a/avan_impo.html

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό