23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

«Πράσινο» από τις ΗΠΑ για πώληση προηγμένων πυραύλων στην Πολωνία

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την Τρίτη (12/3) την πώληση προηγμένων πυραύλων στην Πολωνία έναντι 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα συμβόλαιο που ανακοινώθηκε λίγο πριν από τη συνάντηση του πρόέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ στον Λευκό Οίκο.

Η σύμβαση, η οποία κοινοποιήθηκε στο Κογκρέσο όπως απαιτεί η αμερικανική νομοθεσία, προβλέπει την πώληση έως και 128 πυραύλων εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς αντί 1,77 δισεκατομμυρίων και πυραύλων αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς έναντι 1,69 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε επίσης την πιθανή πώληση στην Πολωνία πυραύλων Sidewinder έναντι περίπου 219,1 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Διαβεβαίωση Μπάιντεν για στήριξη στην Πολωνία

O Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε την Τρίτη τους ηγέτες της Πολωνίας ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Πολωνία είναι ακλόνητη εν μέσω ανησυχιών στην Ευρώπη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική του επιθετικότητα στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο Μπάιντεν και ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο για να κάνουν έναν απολογισμό της κατάστασης ασφαλείας και τι μπορεί να σημαίνουν τα πρόσφατα ρωσικά εδαφικά κέρδη στην Ουκρανία για την τεταμένη περιοχή.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα ανέφερε στον Μπάιντεν την εκστρατεία του για την αύξηση των αμυντικών δαπανών των συμμάχων του ΝΑΤΟ από το 2% του ΑΕΠ στο 3% ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε «πόλεμο πλήρους κλίμακας που ξεκίνησε η Ρωσία ακριβώς πέρα από τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ».

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έδειξε ξεκάθαρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και πρέπει να παραμείνουν ο ηγέτης της ασφάλειας», είπε. «Αλλά και άλλοι σύμμαχοι πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της συμμαχίας στο σύνολό της».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό