21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πού το χάνει ο Μητσοτάκης με το brain drain, τι παίζει με τα «στασινόχαρτα», τι απομένει για το deal ΔΕΗ – Κωτσόβολος και θα κοντύνουν ή δεν θα κοντύνουν οι πολυκατοικίες…; – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Εφυγαν

Θα θυμάστε φυσικά, στα χρόνια της κρίσης, την μαζική φυγή νέων επιστημόνων, από την χώρα. Νέοι άνθρωποι «φορτωμένοι» προσόντα και όρεξη για δουλειά, που αναζητούσαν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, κυρίως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ιδιαίτερα μάλιστα η μαζική φυγή γιατρών ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή!

Επέστρεψαν(;)

Αρκετοί βέβαια έχουν επιστρέψει. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ωστόσο όμως περί τους 250.000 – τόσους τους υπολόγισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης – παραμένουν ακόμη μετανάστες. Και δεν φαίνεται ορατή – προς το παρόν τουλάχιστον – η επιστροφή τους….

«Πληρώστε…»

Και θυμήθηκα την πρόσφατη παρότρυνση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου – αλλά νομίζω πως έχει γενικότερη αναφορά στην προκειμένη περίπτωση – «πληρώστε καλύτερα»!

Στάγδην

Και πράγματι θα συνηγορήσω με την παρότρυνση του πρωθυπουργού, δεδομένου ότι σε σχετική έρευνα που παρουσιάστηκε χθες, το θέμα των αμοιβών, αλλά και των εργασιακών συνθηκών από τα βασικά κριτήρια της επιστροφής. Κι όσο αυτά δεν βελτιώνονται τόσο στάγδην θα γίνεται η επιστροφή των προσοντούχων νέων που έχουν διαλέξει την Βόρεια Ευρώπη….

Στις πολυεθνικές

Υπάρχει όμως και μία άλλη παράμετρος, που θεωρώ πως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Για να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι «μετανάστες της οικονομικής κρίσης», θα ήθελαν οι περισσότεροι να εργαστούν σε πολυεθνικές εταιρείες, παρά σε ελληνικές και πόσο μάλλον σε μικρομεσαίες! Είναι γεγονός ότι το εργασιακό περιβάλλον των πολυεθνικών εταιρειών – κατά τεκμήριο – είναι σαφώς καλύτερο των αντίστοιχων ελληνικών. Σε όλα τα επίπεδα! Από το ύψος των αποδοχών ως τις εργασιακές συνθήκες.

Αργότερα

Και θεωρώ πως αν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι – προσωπικού χαρακτήρα – δεν θα παρατηρηθεί, στο επόμενο διάστημα μία μαζική εισροή στην χώρα ελλήνων της Εσπερίας! Μέχρις ότου βελτιωθούν τουλάχιστον τα εργασιακά δεδομένα των ελληνικών επιχειρήσεων!

—-

Τα «στασινόχαρτα»

Τα λεγόμενα «στασινόχαρτα», οι μετοχές δηλαδή των εταιρειών συμφερόντων της οικογένειας Στασινόπουλου, δεν τα πήγαν και το καλά στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ElvalHalcor, η Cenergy Holdings αλλά και η Viohalco έκλεισαν με απώλειες. Τις μεγαλύτερες (-5,83%) τις κατέγραψε η πρώτη εισηγμένη προφανώς λόγω της υποχώρησης των οικονομικών της μεγεθών για το 2023, ενώ η αγορά, όπως λέγεται, αναμένει αντίστοιχα αποτελέσματα και στη Viohalco.

Καμία ερώτηση…

Δεν ξέρω αν η χθεσινή βουτιά των «στασινόχαρτων» επηρρέασε και τους αναλυτές στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του CFO κ. Σπύρου Κοκκόλη.

Η παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων κράτησε περί τη μισή ώρα. Κι όταν έφτασε η ώρα των ερωτήσεων το τηλέφωνο δεν χτυπούσε…

Ο ίδιος βέβαια έδωσε μία εξήγηση λέγοντας πώς μάλλον οι αναλυτές καλύφθηκαν από την παρουσίαση που έκανε…

Πάντως, για να είμαι και δίκαιος οι κλάδοι του αλουμινίου και χαλκού έχουν προοπτικές λόγω και των megatrends στη διεθνή αγορά (κυκλική οικονομία κλπ).

Για να δούμε…

Η Cenergy Holdings

Πάντως, σε αντίθεση, με την ElvalHalcor, η Cenergy το άλλο «στασινόχαρτο» ανακοίνωσε χθες εντυπωσιακές επιδόσεις.

Και όχι μόνο αυτό, οι προοπτικές της είναι ευοίωνες σύμφωνα με τη διοίκηση καθώς διατηρεί το ανεκτέλεστο σε καλώδια και σωλήνες χάλυβα. Οι παραγγελίες ανήλθαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 πάνω από τα 3 δισ. ευρώ.

Όσο για τα νέα έργα και πελάτες… Τι να σας πω ένα βέρτιγκο το έπαθα προσπαθώντας να μετρήσω τα μήκη και τα πλάτη της γης όπου επεκτείνονται οι θυγατρικές «Ελληνικά Καλώδια» και «Σωληνουργεία Καλώδια» αλλά και τα βαριά ονόματα των πελατών…

Τελική ευθεία

Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έγκριση της εξαγοράς της Dixons που έχει την αλυσίδα καταστημάτων Κωτσόβολος, από τη ΔΕΗ εκδόθηκε χθες, όπως θα διαβάσατε από τον ΟΤ.

Και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του deal, το οποίο ήταν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά επιχειρηματικά δεδομένα.

Δεν συνηθίζεται μία ενεργειακή εταιρεία να αγοράζει μία μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Και πολύ περισσότερο μία εταιρεία που έχει το ελληνικό δημόσιο ως κύριο μέτοχο.

Οι λεπτομέρειες

Όπως μαθαίνω, για να κλείσει η συμφωνία χρειάζεται περίπου ένας μήνας.

Γύρω στον Απρίλιο, εκτός απροόπτου θα έχει ολοκληρωθεί.

Απομένουν λεπτομέρειες για την τελική σύμβαση αγοραπωλησίας αλλά και φυσικά και η καταβολή του τιμήματος.

Όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα…

Τα ύψη των κτηρίων

Βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα ύψη των κτηρίων.  Σύμφωνα με πληροφορίες (ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί ούτε η περίληψη της απόφασης) οι δικαστές του Ε΄ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκριναν ότι οι διατάξεις για τα   «μπόνους» δόμησης στα ύψη και στον όγκο των κτιρίων που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ)  σε περιοχές «αποκλειστικής κατοικίας» καθώς και σε εκείνες με ιδιαίτερα και άξια προστασίας πολεοδομικά χαρακτηριστικά,  είναι αντισυνταγματικές.

Ολομέλεια του ΣτΕ

Ωστόσο, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, καθώς δημιουργεί νέα πολεοδομικά δεδομένα στον κατασκευαστικό κλάδο, η υπόθεση  παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ προκειμένου να λάβει οριστική απόφαση για τη συνταγματικότητα των κινήτρων που δίνει ο ΝΟΚ για έξτρα ύψος και δόμηση.  Να θυμίσουμε ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι και ο Δήμος Αλίμου για την ακύρωση οικοδομικής άδειας που είχε εκδοθεί βάσει των διατάξεων του ΝΟΚ και αφορούσε  την ανοικοδόμηση πολυκατοικίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό