15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Πολύ πιο φιλόδοξοι» οι στόχοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό

Ειδήσεις Ελλάδα

Για να βγάλει τον χειμώνα χωρίς σημαντικές ελλείψεις φυσικού αερίου, η Γερμανία πρέπει να μειώσει τη χρήση του κατά ένα πέμπτο, σύμφωνα με την κορυφαία ρυθμιστική αρχή για το φυσικό αέριο. 

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής για το φυσικό αέριο Bundesnetzagentur, Κλάους Μίλερ, θα είναι υπεύθυνος για τον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου και τη διανομή του με το δελτίο, εάν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν αποφύγει τα χειρότερα το χειμώνα. «Αν αποτύχουμε να πετύχουμε τον στόχο μας [για εξοικονόμηση φυσικού αερίου 20%] τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην έχουμε αρκετό φυσικό αέριο», είπε στους Financial Times.

Το κλειδί για την ετοιμότητα της Γερμανίας αυτό το χειμώνα είναι η ποσότητα φυσικού αερίου που μπορεί να αποθηκευτεί. Οι χειριστές δεξαμενών υποχρεούνται από το νόμο να ανεβάσουν τα επίπεδα στο 75% έως την 1η Σεπτεμβρίου, στο 85% έως την 1η Οκτωβρίου και στο 95% έως την 1η Νοεμβρίου. Ο Μίλερ είπε ότι ο πρώτος στόχος ήταν εφικτός — τα επίπεδα είναι επί του παρόντος στο 74,4%— αλλά άλλοι δύο ήταν «πολύ πιο φιλόδοξοι». Η μεγαλύτερη υποδομή αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας και η μεγαλύτερη σε ευρωπαικό έδαφος είναι αυτή του Rehden είναι γεμάτη μόνο κατά 52,3%.

Ο Μίλερ προειδοποίησε πάντως ότι ακόμη και αν γεμίσουν όλες οι δεξαμενές, θα υπάρχει αρκετό αέριο μόνο για περίπου δυόμισι μήνες, στην περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει εντελώς τις ροές- και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας.  «Χρειαζόμαστε αρκετό (αέριο) για τουλάχιστον δύο χειμώνες, όχι μόνο έναν», είπε. «Και δεν είναι καλή επιλογή να αδειάσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου σε βάρος του επόμενου έτους».

Σύμφωνα με τον Μίλερ, η Γερμανία θα χρειαστεί επίσης περίπου 10 γιγαβάτ επιπλέον φυσικού αερίου από άλλες πηγές για να αναπληρώσει τις ποσότητες που λείπουν από τη Ρωσία, και σε μεγάλο βαθμό θα είναι υγροποιημένο φυσικό αέριο από χώρες όπως οι ΗΠΑ. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 9% της τρέχουσας κατανάλωσης φυσικού αερίου. Η Γερμανία θα πρέπει επίσης να βασιστεί στις εισαγωγές φυσικού αερίου από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρόσθεσε. 

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το μακροπρόθεσμο κόστος του τερματισμού της εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία θα είναι μια «πολύ υψηλή τιμή φυσικού αερίου» που θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις. «Μέρος της παραγωγής θα μπορούσε να φύγει από τη Γερμανία επειδή το φυσικό αέριο θα έχει γίνει πολύ ακριβό», είπε. «Και αυτό είναι δύσκολο να συμβεί».

Ο Μίλλερ παραδέχτηκε ότι το να είναι υπεύθυνος για μια απόφαση που θα επηρεάσει χιλιάδες επιχειρήσεις είχε μεγάλο βάρος. «Είναι σαν να έχω τις Άλπεις στους ώμους μου», είπε χαρακτηριστικά. «Αλλά όλα έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση μιας κακής κατάστασης», συνέχισε αναφέροντας πως η ρυθμιστική αρχή κάνει «πολλή δουλειά που αρμόζει σε ντετέκτιβ» για να καθορίσει ποιες εταιρείες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα εφόσον επιβληιεί κάποιος περιορισμός.

«Πρέπει να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι επιπτώσεις θα έχει η διακοπή του φυσικού αερίου σε ορισμένες εταιρείες στην αλυσίδα εφοδιασμού για κρίσιμα προϊόντα, ποιες θα είναι οι συνέπειες για τις θέσεις εργασίας, για την παραγωγή, για τις αλυσίδες αξίας», είπε. «Αν σκεφτείς πράγματα όπως η συσκευασία και η εφοδιαστική αλυσίδα, αυτές είναι οι εταιρείες που κατασκευάζουν δοχεία για κρίσιμα αγαθά όπως τα φάρμακα και τα τρόφιμα». Αυτά, επίσης, θα μπορούσαν να θεωρηθούν «συστημικά σχετικά», ανέφερε προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει για τις βιομηχανίες γυαλιού και κεραμικής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό