16.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Πολυμέτωπη μάχη με τον «αόρατο εχθρό»

Ειδήσεις Ελλάδα

Στα πολλαπλά μέτωπα που έχει δημιουργήσει η επέλαση του κορωνοϊού και στη χώρα μας προσπαθεί να ανταποκριθεί η ελληνική κυβέρνηση, ρίχνοντας καθημερινά νέα «όπλα» στη «μάχη» κατά των πληγών που άνοιξε η πανδημία.

Παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας και τις «ενέσεις» στο εθνικό σύστημα υγείας, αλλά και τιςανακοινώσεις μέτρων για την στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού, η κυβέρνηση σφίγγει των κλοιό των περιοριστικών μέτρων με στόχο να ανακόψει την εξάπλωση του ιού. Χθες τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, ενώ ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως τέλος Απριλίου.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η εκστρατεία να πειστούν οι πολίτες για τη σοβαρότητα της κατάστασης και να πειθαρχήσουν στα έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση του «αόρατου εχθρού», όπως τον χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός. Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ενότητας, πειθαρχίας και υπευθυνότητας. «Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες δραστικά μέτρα για να μειώσουμε τη διάδοση του ιού, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές.

«Είναι στο χέρι μας να αποδειχθούν σκληρές και περίπλοκες αλλά όχι εφιαλτικές. Σας ζητώ, λοιπόν, να μη γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε το τελευταίο διάστημα» συνέχισε απευθυνόμενος στους πολίτες, θυμίζοντας την τραγική κατάσταση στη γειτονική Ιταλία όπου -όπως είπε- «δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους».

Αφού επισήμανε ότι «το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί» προειδοποίησε ότι από τη συμπεριφορά των πολιτών θα εξαρτηθεί αν η κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

«Το κακό θέλει έναν κρίκο δίπλα του για να απλωθεί. Και αυτή την αλυσίδα του τρόμου μπορούμε να τη σπάσουμε αν κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αν μείνουμε σπίτι, αποφεύγοντας όλες τις περιττές επαφές» σημείωσε, προσθέτοντας εν όψει του Σαββατοκύριακου πως «είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη» και να μείνουμε σπίτι.

«Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες για την οικονομία»

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και για την οικονομία αλλά σημείωσε πως πλέον «έχουμε περισσότερα όπλα στη φαρέτρα μας για να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής» παραπέμποντας στη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ που εντάσσει και τη χώρα μας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ανακοίνωσε παράλληλα την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του κράτους και τη διάθεση 10 δισ. για την τόνωση της οικονομίας. «Πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ» είπε.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, των οποίων το κράτος θα καλύψει και τις ασφαλιστικές εισφορές. Σημείωσε ακόμη πως την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες.

Σε ό,τι αφορά το δώρο του Πάσχα ξεκαθάρισε πως «θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται» προσθέτοντας όμως πως «ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία».

Ανήγγειλε επίσης πως το δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας «που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς».

Δεν παρέλειψε τέλος να διαβεβαιώσει πως «η κυβέρνηση θα κρατήσει ζωντανό τον σπόρο της ανάπτυξης που είχε ήδη αρχίσει να καρποφορεί».

Επιμέλεια: Αλεξία Σωτηρίου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό