17.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ποιος είναι ο πρίγκιπας Χάακον που κόντεψε να «γκρεμίσει» το νορβηγικό στέμμα;

Ειδήσεις Ελλάδα

O διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας, Χάακον έχει αναλάβει ένα σημαντικό καθήκον καθώς ο πατέρας του, ο βασιλιάς Χάραλντ, επέστρεψε στη χώρα μετά την περιπέτεια υγείας που τον ταλαιπώρησε κατά τη διάρκεια διακοπών του στη Μαλαισία.

Πλέον, ο διάδοχος πρίγκιπας εκτελεί χρέη αντιβασιλέα καθώς μετά τη σοβαρή λοίμωξη του πατέρα του αναγκάστηκε να αναλάβει πιο ενεργά καθήκοντα και να τον εκπροσωπεί σε δημόσιες εμφανίσεις και εκδηλώσεις.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Χάακον ως αντιβασιλέας πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες όταν υποδέχθηκε στη χώρα του τον Προέδρου της Φινλανδίας.

Ποιος είναι ο διάδοχος του νορβηγικού στέμματος;

Ο πρίγκιπας Χάακον της Νορβηγίας είναι ο μοναδικός γιος του βασιλιά Χάραλντ Ε’ και της βασίλισσας Σόνιας και διάδοχος του θρόνου. Έχει μια μεγαλύτερη αδελφή, την Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα.

Ο Χάακον παντρεύτηκε μια κοινή θνητή και ανύπαντρη μητέρα, την Μέτε-Μάριτ Τίεσεμ Χόιμπι τον Αύγουστο του 2001 στον Καθεδρικό Ναό στο Όσλο.

Η μέλλουσα βασίλισσα, Μέτε-Μάριτ, ήταν μια ανύπαντρη μητέρα, πρώην εθισμένη στα ναρκωτικά, συμμετείχε σε πολλά κακόφημα ρέιβ πάρτυ που διοργανώνονταν στο Όσλο ενώ ο πατέρας του παιδιού της καταδικάστηκε για βία, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και κατοχή κοκαΐνης.

Ο Χάακον και η Μέτε-Μάριτ απέκτησαν μια κόρη και ένα γιο, την Πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα (2004-) και τον Πρίγκιπα Σβέρε Μάγκνους (2005-).

Ο Χάακον υιοθέτησε τον γιο της Μέτε-Μάριτ, Μάριους Μπόργκ Χόιμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νονά του είναι η τέως βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα Β’ ενώ ο βασιλιάς της Δανίας, Φρειδερίκος, είναι κουμπάρος του.

Οι αντιδράσεις των πολιτών

Η βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας αποτελεί μια από τις πιο αγαπητές γαλαζοαίματες οικογένειες στην Ευρώπη. Στην ανακοίνωση όμως των αρραβώνων του Χάακον με τη Μέτε-Μάριτ, οι πολίτες δυσαρεστήθηκαν καθώς θεωρήθηκε ότι η μέλλουσα βασίλισσά τους ήταν ακατάλληλη λόγω της σκοτεινής προσωπικής της ζωής.

Αυτό πυροδότησε μια σειρά από γεγονότα τα οποία εκμεταλλεύτηκε το νεοσύστατο, τότε, ρεπουμπλικανικό κόμμα που έψαχνε τρόπους να αναρριχηθεί στην εξουσία.

Μάλιστα, σε δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί από το νορβηγικό Ινστιτούτο ΜΜΙ, αποκάλυψε ότι το 23% των Νορβηγών μόνο το 23% συμφωνούσαν με την απόφαση του πρίγκιπά τους. Σημειώνεται δε ότι σε ερώτηση σχετικά με τη γνώμη για τη μοναρχία στη χώρα, το στέμμα φάνηκε να χάνει έδαφος έως και 10 μονάδες κάτι που προκάλεσε σεισμό ακόμη και μέσα στη βασιλική οικογένεια με πολλά μέλη να εναντιώνονται στην απόφαση του Χάακον. Υπέρ της μοναρχίας τάχθηκε το 64% του πληθυσμού συγκριτικά με το 75% που είχε αποσπάσει πριν από έναν χρόνο.

Η αδελφή του Χάακον, πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα, έχει απασχολήσει και εκείνη τα Μέσα με ζητήματα που αφορούν στην προσωπική της ζωή. Σημειώνεται ότι πολύς λόγος είχε γίνει για φημολογούμενο γάμο με τον πρίγκιπα Εδουάρδο της Αγγλίας, γιο της πριγκίπισσας Άννας και εγγονό της Βασίλισσας Ελισσάβετ.

Πονοκέφαλος για το στέμμα η υγεία της Μέτε-Μάριτ

Το τελευταίο διάστημα πολλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την εύθραστη υγεία της Πριγκίπισσας Μέτε Μάριτ που πάσχει από πνευμονική ίνωση.

Όταν ανακοινώθηκε η διάγνωση, ο Χάακον ακύρωσε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του προκειμένου να παραμείνει στο πλευρό της. Ο βασιλικός γιατρός, καθηγητής Κρίστιαν Μπγιόρο, ανέφερε ότι η πριγκίπισσα βιώνει σταδιακές μεταβολές στους πνεύμονες επί σειρά ετών. Τηρεί ένα αυστηρό και συντηρητικό πρόγραμμα ενώ παρακολουθείται στενά από ειδικούς στο εξωτερικό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό