23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ποια blue chips πλήγωσε η διόρθωση

Ειδήσεις Ελλάδα

Ομοβροντία νέων επιθετικών αυξήσεων στα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου συνδυαστικά με την απουσία ορατού ορίζοντα επιβράδυνσης της σχετικής διαδικασίας με συνέπεια την ισχυρή διόρθωση εχθές βράδυ στην Wall Street.

Μίνι sell off, που πέρασε στις ένθεν του Ατλαντικού αγορές, δίνοντας ξεκάθαρο πλεονέκτημα σε πωλητές και short traders προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Με απώλειες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών (κυρίως ) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες δεν είχαν και πολλές επιλογές πέραν από την-καλύτερη δυνατή- διαχείριση των εισαγόμενων πιέσεων.

Με πτωτικό χάσμα το “άνοιγμα” της συνεδρίασης, για τον Γενικό Δείκτη από τις 865,91 μονάδες με διόρθωση έως τις 857,90 και τελικό “κλείσιμο” στις 861,76 μονάδες.

Με μειονέκτημα οι αγοραστές-ούτως ή άλλως- καθώς στη μετοχή της Coca Cola HBC από νωρίς δόθηκαν εντολές χαμηλότερα για να ακολουθήσουν σχεδόν άμεσα ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των τραπεζικών χαρτιών και των blue chips-μετοχών σηματωρών.

Ενθαρρυντικό στοιχείο η προσεκτική κίνηση από την πλευρά των πωλητών με εντολές που απορροφήθηκαν σχετικά άνετα στα πρώτα 30′-45′ της συνεδρίασης, χωρίς να διευρυνθεί η προσφορά.

Στα συνήθη επίπεδα των ημερών συναλλαγές και τζίρος, ένδειξη πως δεν υπήρξε πιεστική προσφορά με αποτέλεσμα προς το τέλος να περιοριστούν κάπως οι απώλειες.

‘Κλείσιμο” για τον FTSE25 στις 2.092,64 (-1,39%) και για τον Δείκτη Τραπεζών στις 596,59 (-1,49%).

Από την τεχνική πλευρά ενθαρρυντικό το γεγονός, πως και για τους 3 κύριους δείκτες η “τελική τιμή” διαμορφώθηκε πάνω από την πρώτη/κοντινή στήριξη.

Το ενδιαφέρον ήταν προς το τέλος-μετά τις 17.00′- όταν παρά την αρνητική εικόνα στην Wall Street στο ΧΑ ενεργοποιήθηκαν περισσότεροι αγοραστές, με αποτέλεσμα μετοχές των Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ και Sarantis να “κλείσουν” με θετικό πρόσημο.

Μετοχή ημέρας η Motor Oil, καθώς στα πρώτα 5′ πέρασαν 2 πακέτα συνολικής αξίας 1,1 εκατ. σε τιμές με σημαντικό premium έναντι της spot αγοράς. Στα 18,38 και 18,37 ευρώ όταν το εύρος διακύμανσης στην υποκείμενη διαμορφώθηκε μεταξύ 17,20-17,70 ευρώ.

Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης η τακτική μερίδας επενδυτών να “κλειδώσουν” μέρος των θέσεων τους-ειδικότερα αυτών που υπεραπέδωσαν τον Οκτώβριο. Ενδεικτική η περίπτωση των ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Mytilineos ενώ ανάλογες εντολές δόθηκαν και στα τραπεζικά χαρτιά.

Σημειωτέον, πως ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο προσκήνιο και λόγω της επικείμενης ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Αυλαία την προσεχή Τρίτη με την Alpha Bank.

Στα επίσης χαρακτηριστικά της ημέρας η ισχυρή αντίδραση των 2 mezz Galaxy Cosmos και Sunrise, που…ελέω ελεύθερου ορίου διαπραγμάτευσης τις πρώτες τρεις συνεδριάσεις διόρθωσαν σωρευτικά έως 60% και 50% αντίστοιχα. Αμφότερα “μαζεύτηκαν” στην χθεσινή συνεδρίαση για να “γυρίσουν” σήμερα στα 0,1173 (7,03%) και 0,0736 (6,67%).

Στις 33/78 η σχέση ανοδικών/πτωτικών εμφανώς βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική, ειδικότερα προς το τελευταίο 15′ της συνεδρίασης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό