18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Πικάσο: Ο εγγονός του λέει ότι καμία από τις συντρόφους του δεν έκανε κάτι που δεν ήθελε

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο εγγονός του υπερασπίζεται την αμφιλεγόμενη συμπεριφορά του διάσημου παππού του απέναντι στις γυναίκες

Ο εγγονός του Πικάσο και της συντρόφου και μούσας του, Marie-Thérèse Walter, υπερασπίζεται τον διάσημο ζωγράφο, 50 χρόνια μετά τον θάνατό του – μία σημαντική επέτειο που έχει εμπνεύσει μια σειρά εκθέσεων σε όλο τον κόσμο.

Ο Πάμπλο Πικάσο ήταν ένας διαβόητος «γυναικάς», γνωστός για το ότι δεν φερόταν σωστά στις ερωμένες του και τις ενθάρρυνε ακόμη και να… παλεύουν μεταξύ τους. Ωστόσο, ο εγγονός του καλλιτέχνη, Olivier Widmaier Picasso, υποστήριξε ότι αυτές οι γυναίκες γνώριζαν σε τι έμπλεκαν και ότι ορισμένες από τις συντρόφους του, συμπεριλαμβανομένης της γιαγιάς του, «απολάμβαναν» την ένταση της σχέσης τους μαζί του.

Η κληρονομιά του Picasso αποτελεί αντικείμενο μελέτης εδώ και χρόνια. Το 2023, που σηματοδοτεί τα 50 χρόνια από τον θάνατο του, έχει γίνει αντικείμενο πολλών αντιπαραθέσεων σχετικά με τον τρόπο που συζητείται το έργο του. Περισσότερες από 40 εκθέσεις διοργανώνονται σε όλη την Ισπανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες στο πλαίσιο του «Picasso Celebration 1973-2023», ενός ετήσιου προγράμματος εκδηλώσεων που διοργανώνεται από τη γαλλική και την ισπανική κυβέρνηση.

Ο Widmaeir Picasso, τηλεοπτικός παραγωγός, δήλωσε στο περιοδικό Observer ότι η γιαγιά του Marie-Thérèse Walter – η οποία εμφανίζεται σε πολλά έργα του Picasso – περιέγραφε τον καλλιτέχνη ως «υπέροχα απαίσιο» και αναπολούσε με αγάπη τον ενθουσιασμό που ένιωθε όταν ήταν μαζί του. Ο Picasso ήταν ακόμα παντρεμένος με την πρώην μπαλαρίνα Olga Khokhlova όταν εντόπισε τη Walter, τότε μόλις 17 ετών, έξω από το Galeries Lafayette στο Παρίσι, το 1927. Ξεμυαλισμένη από τον Πικάσο, που ήταν 28 χρόνια μεγαλύτερός της, το μοντέλο έγινε μούσα αλλά και ερωμένη του, μέχρι που εγκατέλειψε εκείνη (και την κόρη τους, Maya) για τη σουρεαλίστρια φωτογράφο και ζωγράφο Dora Maar.

monopoli.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό