24.8 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Πετρολούκας Χαλκιάς και Βασίλης Κώστας σε μια μεγάλη μουσική συνάντηση

Ειδήσεις Ελλάδα

Τριάντα δύο διεθνείς μουσικοί συναντούν τον Πετρολούκα Χαλκιά και τον Βασίλη Κώστα με ιδιαίτερο καλεσμένο τον Κώστα Τζίμα στη συναυλία «Από το Πωγώνι στον Κόσμο»
 

Τριάντα δύο νέοι μουσικοί από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Κύπρο και την Ελλάδα θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συναντήσουν επί σκηνής τον ζωντανό θρύλο Πετρολούκα Χαλκιά και τον πρόσφατο υποψήφιο για Grammy/διεθνή λαουτίστα Βασίλη Κώστα την Κυριακή 13 Αυγούστου,  στην Ιερά Μονή Βελλάς στο Πωγώνι.

Οι μουσικοί που θα φτάσουν τον Αύγουστο στην Ήπειρο αποτελούν μέλη των πρωτοποριακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων Epirus Ensemble του Ελληνικού Ινστιτούτου Βοστώνης και του Επίλεκτου Ηπειρωτικού Ensemble της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Στην ξεχωριστή αυτή συναυλία, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Βασίλη Κώστα, ιδιαίτερος καλεσμένος είναι ο σπουδαίος Ηπειρώτης τραγουδιστής Κώστας Τζίμας – η μεγάλη ηπειρώτικη φωνή με σχεδόν 50 χρόνια εμπειρίας.

Ο θρυλικός μουσικός Πετρολούκας Χαλκιάς

«Όσο μπορώ να παίζω, θα παίζω. Μέχρι να πεθάνω», δηλώνει ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ένα όνομα άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ήχο του κλαρίνου. Μετρώντας περίπου 70 χρόνια ζωντανών εμφανίσεων, ο θρύλος της παραδοσιακής μουσικής είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για την επερχόμενη συνεργασία του στις 13 Αυγούστου με την νέα γενιά μουσικών, η οποία «συστηματικά μελετάει σε βάθος τη μουσική του τόπου μας. Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος για να μάθεις αλλά και να εξελίξεις αυτά που λαμβάνεις από τους παλαιότερους μουσικούς».

Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε το 1934 στα Ιωάννινα κι έζησε θυελλώδη παιδικά χρόνια, από την κατοχή μέχρι τον εμφύλιο, φτάνοντας ως την Αμερικανική μουσική σκηνή την δεκαετία του 60’. Το πάθος του για την μουσική ήταν τέτοιο που στα 12 του ξεκίνησε με ένα δικό του όργανο για να μπορέσει να μάθει. Έφτιαξε ένα ξύλο τρυπημένο με πυρωμένο σίδερο, ένα αυτοσχέδιο κλαρίνο με 6 τρύπες. Λίγο πριν το 1960, έρχεται στην Αθήνα και η μεγάλη αναγνώριση που λαμβάνει τον φέρνει αντιμέτωπο με μια αναπάντεχη πρόταση: τον καλούν στην Αμερική για να βγάλει long play, ένα άλμπουμ 12 κομματιών!

Διαβάσε περισσότερα στο monopoli.gr 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό