17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Περίπου 50,4% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπωματικής λοίμωξης το εμβόλιο της Sinopharm

Ειδήσεις Ελλάδα

Το εμβόλιο δύο δόσεων της κινεζικής Sinopharm για τον κορωνοϊό είναι περίπου 50,4% αποτελεσματικό στην πρόληψη λοιμώξεων σε εργαζόμενους υγειονομικούς στο Περού, όταν παρατηρήθηκε έξαρση των κρουσμάτων λόγω των παραλλαγών του ιού, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η μελέτη που περιελάμβανε το εμβόλιο της Sinopharm, η οποία εξέτασε τα δεδομένα από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, σε μια εποχή που το Περού προσπαθούσε να αναχαιτίσει ένα επιθετικό δεύτερο κύμα λοιμώξεων που τροφοδοτούνταν από τις παραλλαγές Λάμδα και Γάμα του κορωνοϊού, διεξήχθη σε σχεδόν 400.000 εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή υγείας.

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου.

«Η αποτελεσματικότητα για την πρόληψη της μόλυνσης δεν είναι υψηλή και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν ένα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού λάβει τις δύο δόσεις του, τη στιγμή που οι ενισχυτικές δόσεις μπορούν να θεωρηθούν ότι βελτιστοποιούν την προστασία των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή», ανέφερε η μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Περού και δύο άλλων ερευνητικών ινστιτούτων.

Το εμβόλιο, ωστόσο, ήταν 94% αποτελεσματικό στην πρόληψη των θανάτων μετά από δύο δόσεις, πρόσθεσε.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Καμπότζης και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν προσφέρει εμβόλια κατασκευασμένα από την AstraZeneca Plc ή την Pfizer ως ενισχυτικά σε όσους έλαβαν δόσεις που αναπτύχθηκαν από την κινεζική Sinopharm.

«Το πιο πιθανό είναι ότι κάποια στιγμή θα χρειαστείτε πράγματι, το ερώτημα είναι πότε είναι η καλύτερη στιγμή και με τι είδους εμβόλιο», δήλωσε στο Reuters η Λέλι Σολάρι, εκ των συγγραφέων της μελέτης. Είπε ότι ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου του Sinopharm κατά των λοιμώξεων ήταν χαμηλή, ήταν ακόμα αποδεκτή από τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το εμβόλιο είχε δείξει ποσοστό αποτελεσματικότητας 78,1% έναντι συμπτωματικών περιπτώσεων COVID-19 σε κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ, όπως έδειξαν τα δεδομένα του ΠΟΥ. Μια ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας του Περού ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό κατά 98% κατά των θανάτων.

Το Περού έχει τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό θανάτων από πανδημία στον κόσμο, κάτι που οι επιστήμονες λένε ότι προκλήθηκε από την παραλλαγή Λάμδα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους και επιδεινώθηκε από το εύθραυστο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Η παραλλαγή Λάμδα έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο εξαιτίας της εξάπλωσής της στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα έθνη της Λατινικής Αμερικής, αν και αρκετοί ειδικοί μολυσματικών ασθενειών είπαν ότι η εξάπλωσή της μπορεί να υποχωρήσει.

Οι περουβιανοί υγειονομικοί εμβολιάστηκαν αποκλειστικά με το εμβόλιο της Sinopharm επειδή ήταν το πρώτο που έφτασε στο Περού και η ομάδα τους ήταν η πρώτη που εμβολιάστηκε. Η χώρα έχει επίσης εμβολιάσει πολίτες με εμβόλια από την Pfizer και την AstraZeneca.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό