20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Παρθενική πτήση για την πιο προηγμένη έκδοση του μαχητικού F-15

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιτυχώς πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η πρώτη πτήση του F-15QA, της πιο προηγμένης έκδοσης του γνωστού βαρέος μαχητικού που έχει κατασκευαστεί μέχρι τώρα.

Το μαχητικό, που έχει αναπτυχθεί για την πολεμική αεροπορία του Κατάρ (QEAF- Qatar Emiri Air Force) επέδειξε τις δυνατότητες επόμενης γενιάς του κατά την διάρκειας 90 λεπτών αποστολή του, στο πλαίσιο της οποίας απογειώθηκε και προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάμπερτ στο Σεντ Λούις.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Boeing, η ομάδα δοκιμών πτήσης της, υπό τον επικεφαλής πιλότο δοκιμών Ματ Γκιζ, πραγματοποίησε μια σειρά επιδείξεων με στόχο να δοκιμαστούν οι δυνατότητες του πολλαπλών ρόλων αεροσκάφους: Το μαχητικό επέδειξε την ευελιξία του κατά την κάθετη «Viking» απογείωσή του και «τραβώντας» 9 G (εννιά φορές τη δύναμη της βαρύτητας της Γης) κατά τους ελιγμούς του. Επιτυχείς ήταν επίσης οι δοκιμές των avionics και του ραντάρ του.

«Αυτή η επιτυχής πτήση αποτελεί σημαντικό βήμα στο να αποκτήσει η QEAF ένα αεροπλάνο με κορυφαία εμβέλεια και εξοπλισμό» είπε ο Πρατ Κουμάρ, αντιπρόεδρος της Boeing και program manager για το F-15. «Το προηγμένο F-15QA δεν παρέχει απλά game changing δυνατότητες, αλλά έχει επίσης κατασκευαστεί μέσω προηγμένων κατασκευαστικών διαδικασιών, που κάνουν πιο αποδοτική την κατασκευή του. Στο πεδίο το F-15 έχει το μισό κόστος ανά ώρα πτήσης συγκριτικά με παρόμοια μαχητικά και φέρει μεγαλύτερο εξοπλισμό σε μεγαλύτερες αποστάσεις».

Το F-15QA διαθέτει τεχνολογίες νέας γενιάς όπως συστήματα ελέγχου fly-by-wire, ψηφιακό κόκπιτ, εκσυγχρονισμένους αισθητήρες, ραντάρ και δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και, σύμφωνα με τη Boeing, τον ταχύτερο υπολογιστή αποστολής στον κόσμο.

Η Boeing τώρα ετοιμάζεται να κατασκευάσει μια νέα έκδοση του μαχητικού για την αμερικανική αεροπορία, το F-15EX.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό