18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Παραδοχές και νέα ερωτήματα για τα ελληνικά όπλα που εστάλησαν στην Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου[email protected]

Την αποστολή ελληνικών όπλων στην Ουκρανία με «έξι δρομολόγια» επιβεβαίωσε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προκαλώντας νέα ερωτήματα της αντιπολίτευσης για την ποσότητα αλλά και το είδος τον όπλων που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα. 

Ερωτηθείς σχετικά από βουλευτές ο κ. Παναγιωτόπουλος ουσιαστικά επιβεβαίωσε  δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» που απεκάλυψε ότι εστάλησαν έξι φορές όπλα στην Ουκρανία. Επισήμανε, όμως, ότι επρόκειτο ουσιαστικά για μια αποστολή η οποία έγινε σε έξι δρομολόγια. Εξηγώντας δε το μεγάλο πλήθος των διαδρομών ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «μπορεί 400 καλάζνικοφ να μπαίνουν σε πέντε κιβώτια, αλλά να πάρεις και από άλλες στάσεις ανά την Ευρώπη πολλά και διάφορα, μέχρι να γεμίσει το C-130». «Ξεκινά από την Αθήνα, σταματάει εδώ, εκεί, παρακεί και καταλήγει στον τελικό προορισμό και ξεφορτώνει και έτσι γίνεται η μεταφορά στρατιωτικού υλικού» είπε ο υπουργός Άμυνας. 

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι η αποστολή των συγκεκριμένων όπλων δεν αποδυνάμωσε την άμυνα της χώρας καθώς δεν έγινε από ήδη αναπτυγμένα συστήματα της αμυντικής διάταξης της χώρας αλλά από «αποθέματα». Ωστόσο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών απέφυγε να δώσει σαφή στοιχεία για τις ποσότητες και τον τύπο των όπλων που έφυγαν από την Ελλάδα σε αυτές τις «έξι διαδρομές». Καταλόγισε δε στους βουλευτές που ζητούσαν σχετικές απαντήσεις ότι δίνουν «επαναλαμβανόμενο σόου» και «θεατρική παράσταση». 

Σημειώνεται ότι σε έγγραφο της 24ης Μαρτίου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι απεστάλησαν στην Ουκρανία: α) 400 τυφέκια τύπου ΑΚ-47 (καλάζνικοφ) τα οποία προέρχονται από κατασχέσεις, β) εκτοξευτές τους οποίους η χώρα μας έχει προμηθευτεί προ πολλών ετών και γ) πυρομαχικά. Η επιστολή δεν διευκρινίζει ωστόσο τον τύπο και τον αριθμό των εκτοξευτών που εστάλησαν στην Ουκρανία αλλά διαβεβαιώνει ότι τα όπλα που εστάλησαν «δεν αποτελούν κρίσιμο επιχειρησιακό υλικό για τις ένοπλες δυνάμεις» και ότι η αποστολή «δεν επιφέρει την παραμικρή επιχειρησιακή αποδυνάμωση των αμυντικών δομών της χώρας».  

Κατρούγκαλος: Εστάλησαν αντιαρματικά RPG-18 και ρουκέτες RM-70;

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κάλεσε από το βήμα της Βουλής τον κ. Παναγιωτόπουλο να παράσχει σαφείς διευκρινίσεις. «Μόνο τα καλάσνικοφ στείλαμε ή στείλαμε και αντιαρματικά RPG-18; Στείλαμε ρουκέτες των εκτοξευτών πυραύλων RM-70; Ούτε γι’ αυτό δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε αντίστοιχο τόνο ο αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, τόνισε ότι οι απαντήσεις του κ. Παναγιωτόπουλου «δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντούν». Μάλιστα, κάλεσε τον υπουργό Άμυνας να ξεκαθαρίσει το ζήτημα «δημόσια ή σε απόρρητη διαδικασία». 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό