23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Παναθηναϊκός: Κατάφερε να πάει στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ χωρίς καινούριο στόπερ | Blog – Γιάννης Σερέτης

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τα παναθηναϊκά ερωτηματικά επί Τερίμ, τη μεταγραφική καθυστέρηση του Τριφυλλιού, τον Σλοβάκο ρέφερι στο Φάληρο και την ήττα – μάθημα του ΠΑΟΚ από τον Αρη.

Δυο ματς, 19 παίκτες. Μόνο ο Γιάννης Κώτσιρας – για άγνωστο λόγο – δεν πήρε ούτε λεπτό συμμετοχής από όσους είχε διαθέσιμους ο Φατίχ Τερίμ στα παιχνίδια με τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Παναιτωλικό. Ο Τζούρισιτς αριστερός εξτρέμ. Ο Τζούρισιτς δεξιός εξτρέμ. Ο Μπερνάρ δεκάρι και εξτρέμ. Ο Βιλένα δεκάρι και οκτάρι και εξτρέμ. Και ο Τσέριν δεκάρι και οκτάρι. Ο Ζέκα βασικός αμυντικός μέσος. Ο Ιωαννίδης πίσω από τον Σπόραρ. Build up με Ρουμπέν Πέρεθ σε ρόλο τρίτου στόπερ. Build up με τη μπάλα στους ακραίους μπακ. 4-2-3-1, 4-3-3, 4-4-2.

Δυο ματς, πολλές δοκιμές. Και καλά έκανε ο Τερίμ. Ηταν πολύ χαμηλό το επίπεδο των αντιπάλων του, τον «έπαιρνε» να τις κάνει, δεδομένου ότι από τον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς έχει κληρονομήσει (τουλάχιστον) την εντός έδρας αξιοπιστία του Τριφυλλιού εναντίον ομάδων αυτού του επιπέδου: όποιον και να βάλει, δυο γκολ στη Λεωφόρο θα τα βγάλει ο Παναθηναϊκός. Πέραν τούτου, ουδέν. Συμπέρασμα καθαρό ουδείς μπορεί να βγάλει από τα δυο πρώτα ματς του Τερίμ, τα οποία χρησιμοποίησε ως τεστ. Το μοναδικό που μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα είναι ότι πέτυχε το στόχο του. Δυο τρίποντα με συμμετοχή σχεδόν όλων των παικτών, δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας μετά το αρχικό σοκ στα αποδυτήρια λόγω της απόλυσης Γιοβάνοβιτς και πάμε παρακάτω.

Το «παρακάτω» έχει πεδίον δόξας λαμπρόν να διαβεί ο Τερίμ. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει νικήσει ούτε σε ένα από τα τελευταία οκτώ παιχνίδια του με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αρη. Ούτε ένα! Από τον β΄γύρο των περυσινών play offs μέχρι και την κροτίδα στο «Γ. Καραϊσκάκης», είτε ήταν καλύτερος είτε χειρότερος του αντιπάλου του, έφευγε απογοητευμένος. Αν ο Τερίμ οδηγήσει τους Πράσινους στην πρόκριση επί του Ολυμπιακού, θα σπάσει αυτό το ρόδι και θα κερδίσει πόντους τόσο εντός των αποδυτηρίων, όσο και στην κοινωνία των οπαδών του Τριφυλλιού. Με έναν αστερίσκο. Βαρβάτο αστερίσκο! Το κυριακάτικο ντέρμπι στην OPAP Arena. Εκεί υπάρχει ακόμα ένας κρυμμένος θησαυρός για τον Παναθηναϊκό και τον Τερίμ. Φαντάζεστε να φύγει με τρίποντο από τη μοναδική έδρα στην οποία δεν έχει καν σκοράρει επί Γιοβάνοβιτς; Και να ξεφύγει με +5 από την Ενωση με 3/3 στο ξεκίνημά του, «εγκαθιστώντας» και πάλι τον Παναθηναϊκό στην κορυφή; Χαμούλης!

Θολή εικόνα, αλλά… δοκιμές τέλος

Ομως αυτό δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο για να είμαστε ειλικρινείς. Ναι, η Ενωση έχει τα δικά της προβλήματα – και αμυντικά και στην τελική φάση – όμως αυτός ο σημερινός Παναθηναϊκός που τρέχει στο μεταβατικό στάδιο μεταξύ δύο προπονητών με τεράστιες διαφορές ως προσωπικότητες, είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό. Από τον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς ήξερες τι καλά και τι «στραβά» θα δεις. Ηταν πολύ καθαρή και η εφετινή εικόνα του, με τα χαρίσματα και τα προβλήματα της ομάδας. Με τον Παναθηναϊκό του Τερίμ, δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Είναι πολύ θολό το τοπίο αυτή τη στιγμή. Μα τώρα αρχίζουν τα «πρέπει», δοκιμές τέλος. Και τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά, τόσο για την ενδεκάδα εναντίον του Ολυμπιακού, όσο και για το πνεύμα και την τακτική που θα εφαρμόσει ο διάσημος Τούρκος. Θεωρώ πιο πιθανό να παίξει για το «μισό – μηδέν». Και θα είναι θεμιτό. Διότι ένας αποκλεισμός από (αυτόν) τον Ολυμπιακό, ειδικά αν συνδυαστεί με ήττα από την ΑΕΚ, θα βάλει πολύ δύσκολα στον Τερίμ ενόψει και Τούμπας στο τέλος του μήνα. Οπως είπε σωστά και ο Ζέκα «Είναι πιο εύκολο να δουλεύεις όταν νικάς». Μέχρι να φτάσει σ΄αυτή την… αδιόρατη αλλαγή στυλ που έχει διακηρύξει ο Τερίμ, θα χρειαστεί τουλάχιστον τις «μη ήττες» στα ντέρμπι και τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού.

Σ’ αυτή του την προσπάθεια, δεν τον διευκολύνει μεταγραφικά το κλαμπ. Δεν ξέρω αν ευθύνεται ο ίδιος ή ο Παπαδημητρίου ή οποιοσδήποτε άλλος, αλλά πάντως αυτή τη φορά δεν ευθύνεται ο Γιοβάνοβιτς για το ότι ο Παναθηναϊκός θα πάει να παίξει μεθαύριο με τον Ολυμπιακό και την Κυριακή με την ΑΕΚ χωρίς καινούριο στόπερ στην ενδεκάδα του! Ακόμα και… αύριο που λέει ο λόγος να υπογράψει κάποιος, απλώς δεν προλαβαίνει. Πρόκειται πραγματικά περί κατορθώματος, το οποίο έχει ως συνέπεια να παίζει ως βασικός μέχρι σήμερα ο πολύ πεσμένος Γεντβάι, να περιμένει πώς και πώς ο Τερίμ τον Σένκεφελντ, να παίζει ο Αράο στο κέντρο της άμυνας και οι Ρουμπέν – Ζέκα σε θέση αμυντικού μέσου. Να μην έχει ο Παναθηναϊκός έναν στόπερ – ηγέτη (είναι πολύ αμφίβολο αν θα είναι… τέτοιος αυτός που θα αποκτηθεί αρχικά) και να αναδεικνύεται ως τέτοιος σταδιακά ένας παίκτης που αποκτήθηκε για να αναβαθμιστεί η λειτουργία της μεσαίας γραμμής και να δίνει μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα από τον Ρουμπέν Πέρεθ. Ο Αράο, ο οποίος όμως σε μεγάλα ματς τις έχει κάνει τις γκέλες του (γκολ Καμαρά με Ολυμπιακό, γκολ Βιγιαρεάλ στην Ισπανία).

Ξέρετε, σε τελική ανάλυση ποιο είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο θετικό για τον Παναθηναϊκό; Οτι, εν αντιθέσει με τους τρεις ανταγωνιστές του, σε καμία στιγμή της σεζόν δεν πίστεψε ότι είναι σούπερ ομάδα. Δεν έκανε εντυπωσιακά σερί, δεν πήρε μεγάλες νίκες σε ντέρμπι, δεν «ψήλωσαν» μέσα στην ομάδα οι παίκτες ή το προπονητικό τιμ. Ισως να του βγει σε καλό, αν και τα αμυντικά προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί…

Υ.Γ. 1. Ουδεμία έκπληξη με όσα συνέβησαν στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Ο ΠΑΟΚ έχασε μια τεράστια ευκαιρία να «κατσικωθεί» στην κορυφή της βαθμολογίας τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, πιθανότατα και έως το τέλος της regular season, αλλά μην αναφέρουμε και πάλι τα ίδια: ούτε ο Λουτσέσκου είναι ο καλύτερος προπονητής της υφηλίου, ούτε ο ΠΑΟΚ η ομάδα με το καλύτερο και πληρέστερο ρόστερ στην Ελλάδα. Είναι εκπληκτική η δουλειά που έχει κάνει εφέτος, μοίρασε απλόχερα γκολ και θέαμα επί δύο μήνες μετά την ήττα από την ΑΕΚ στην ΟPAP Arena, αλλά αν δεν ενισχυθεί με μεταγραφές εκεί όπου ξέρει ότι πονάει, δεν θα αυξήσει τις πιθανότητές του για πρωτάθλημα. Και θα είναι κρίμα, πραγματικά κρίμα! Θα αδικήσει, είτε από υπεροψία, είτε από ανικανότητα είτε από δισταγμό, την έξοχη προσπάθεια που έχουν κάνει παίκτες, διοίκηση και προπονητικό τιμ από την εκκίνηση της σεζόν. Διότι ομάδα με την πρόοδο του ΠΑΟΚ παρά τις δομικές αλλαγές στο ρόστερ του από τη μέση και μπροστά και την κομβική απώλεια του καλύτερου στόπερ του πρωταθλήματος που δεν αναπληρώθηκε ποτέ, μπορείς να βρεις εφέτος μόνο στη Φθιώτιδα, με αρχιτέκτονα τον Λεωνίδα Βόκολο.

Υ.Γ. 2. Είναι πολύ παράξενη χθες η διαιτησία του Σλοβάκου στο «Γ. Καραϊσκάκης». Στο πρώτο μέρος σφυρίζει 70% – 30% υπέρ του Ολυμπιακού, χαρίζοντας τουλάχιστον τρεις κίτρινες κάρτες. Στο β΄ ημίχρονο η απόφασή του να σφυρίξει για «χέρι» του Μασούρα προτού σκοράρει ο κορυφαίος του Ολυμπιακού, δείχνει πρόθεση (ώστε να μην είναι δυνατή η παρέμβαση του VAR) ή απύθμενη ανικανότητα. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καμία «σφαγή», «κλοπή», «λεηλασία» και λοιπά επικο-λυρικά. Θα μπορούσε να δώσει το πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, θα μπορούσε να δώσει το πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ, αμφισβητούμενες και δύσκολες φάσεις είναι αμφότερες. Σε κάθε περίπτωση ένα «μπράβο» αξίζει στον Ολυμπιακό για την προσπάθειά του μετά το 2-0 και ένα καμπανάκι πρέπει να χτυπήσει στην ΑΕΚ, διότι θα μπορούσε ακόμα και να χάσει ένα ολόδικό της παιχνίδι. Για τη διαφορά των δύο ομάδων, ουδείς λόγος: ο Ολυμπιακός έχει τρομερό αριθμητικό έλλειμμα στη μεσαία γραμμή και τρομερό ποιοτικό έλλειμμα στο κέντρο της άμυνάς του, από το οποίο, άλλωστε, δέχθηκε και χθες δύο γκολ. Η ΑΕΚ, από την άλλη, είναι μια ομάδα με (όμορφη) ταυτότητα και σχεδόν τους ίδιους παίκτες από πέρυσι, η οποία πάντως, δεν αρκεί για back to back νταμπλ. Ουδεμία σύγκριση, πάντως, μεταξύ των δύο συνόλων όταν ο Καρβαλιάλ ψάχνει στον πάγκο και δεν ξέρει ποιον να βάλει αλλαγή.

Υ.Γ. 3: Για την Παράγκα του… Μπαρμπα – Θωμά τα έχει πει πολλάκις ο Αλέξης Κούγιας στο παρελθόν. Δεν θα αλλάξει τώρα γνώμη επειδή έγινε αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Αλί στα χαμένα πρωταθλήματα κάποιων σπουδαίων παικτών και προπονητών εκείνης της επταετίας…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό