31.6 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Παγκόσμια κατακραυγή για την Ρωσική επιδρομή στο νοσοκομείο Παίδων στην Μαριούπολη 

Ειδήσεις Ελλάδα

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η Ρωσική αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο Παίδων στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο για μια «φρικιαστική» πράξη και ζήτησε να σταματήσει η παράλογη βία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ενεργεί αδίστακτα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα αργά το βράδυ τόνισε : «Τι είδους χώρα είναι αυτή, η Ρωσική Ομοσπονδία, που φοβάται τα νοσοκομεία, φοβάται τα μαιευτήρια και τα καταστρέφει;»Δημοσιογράφοι από το πρακτορείο ειδήσεων AP στη Μαριούπολη έγιναν μάρτυρες της επίθεσης στην κλινική και ένας φωτογράφος του AP κατέγραψε την καταστροφή.

«Το έδαφος έτρεμε περισσότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά όταν το κτίριο χτυπήθηκε πολλές φορές. Τα τζάμια έσπασαν, μεγάλο μέρος της πρόσοψης ενός κτιρίου κατέρρευσε. Αστυνομικοί και στρατιώτες μετέφεραν τα θύματα σε ασφάλεια. Μια έγκυος και αιμορραγούσα γυναίκα μεταφέρθηκε με φορείο. Κάηκαν αυτοκίνητα στην αυλή του συγκροτήματος των κλινικών. Ένας κρατήρας που δημιουργήθηκε από τις εκρήξεις είχε βάθος τουλάχιστον δύο ορόφων»μεταδίδει το AP.

«Η Ρωσία διέπραξε ένα τεράστιο έγκλημα», είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Μαριούπολης,μπροστά στα ερείπια του κτιρίου. «Είναι έγκλημα πολέμου χωρίς αιτιολόγηση».

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και αρκετές έγκυες γυναίκες.Ο πρώτος αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι στο Twitter του επεσήμανε ένα ψεύτικο ότι υποτίθεται ότι άμαχοι δέχθηκαν επίθεση σε νοσοκομείο της Μαριούπολης.

Η απάντηση της Μόσχας

Ο πρώτος αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι υποστήριξε με ανάρτησή του στο Twitter πώς είναι ψευδές ότι άμαχοι δέχθηκαν επίθεση στο νοσοκομείο της Μαριούπολης.

Ο Πολιάνσκι είπε ότι η Μόσχα είχε προειδοποιήσει από τις 7 Μαρτίου ότι αυτό το νοσοκομείο είχε μετατραπεί σε στρατιωτική εγκατάσταση από τις ουκρανικές  ένοπλες δυνάμεις. « Είναι πολύ ανησυχητικό ότι ο ΟΗΕ διανέμει αυτές τις πληροφορίες χωρίς επαλήθευση»,υποστήριξε ο Πολιάνσκι.

Σύμφωνα με το RIA Novosti ,σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 7 Μαρτίου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπέντσια δήλωσε ότι οι κάτοικοι της Μαριούπολης ανέφεραν πώς «έχοντας εκδιώξει ολόκληρο το προσωπικό του μαιευτηρίου Νο. 1 στη Μαριούπολη, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέστησαν όπλα σε αυτό»

Πιο σκληρές κυρώσεις ζητά ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ζήτησε ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις από τη Δύση. «Υπάρχει μια γενοκτονία των Ουκρανών», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στη Μαριούπολη, περισσότεροι από 1.200 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στην πολιορκημένη πόλη.Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον 18 κλινικές, άλλες εγκαταστάσεις υγείας ή ασθενοφόρα έχουν δεχθεί επίθεση στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό