15.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο long Co έχει πλέον επίσημο ορισμό

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η κατάσταση που προκύπτει μετά τον Co-19 και εμφανίζεται σε άτομα με ιστορικό πιθανής ή επιβεβαιωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2, συνήθως 3 μήνες από την εμφάνιση του ιού με συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 2 μήνες και δεν μπορούν να εξηγηθούν με εναλλακτική διάγνωση».

Αυτή είναι επίσημη περιγραφή του long Co από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) την οποία δημοσίευσε την Τετάρτη για πρώτη φορά, σε μια προσπάθεια να δώσει την απαραίτητη σαφήνεια σε μια από τις πιο μυστηριώδεις πτυχές της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, γνωστική δυσλειτουργία αλλά και άλλα … τα οποία γενικά έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργία. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται εκ νέου, μετά την αρχική ανάρρωση από ένα οξύ επεισόδιο COVID-19 ή να επιμένουν ως συνέχεια από την αρχική ασθένεια. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να παρουσιάζουν διακυμάνσεις ή υποτροπές με την πάροδο του χρόνου», αναφέρει επίσης ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να ισχύει άλλος ορισμός για τα παιδιά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, το 10% έως 20% των ασθενών με Co-19 παρουσιάζουν παρατεταμένα συμπτώματα για μήνες μετά τη μόλυνση. Αυτά τα παρατεταμένα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επίμονη κόπωση, δύσπνοια, ζάλη του εγκεφάλου και κατάθλιψη.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει αποδεδειγμένη οδηγία θεραπείας ή αποκατάστασης για όσους υποφέρουν από long Co, ακόμη και αν το σύνδρομο συνεχίζει να επηρεάζει την καθημερινή λειτουργία των ανθρώπων και την ικανότητά τους να εργάζονται.

Το επιστημονικό περιοδικό The Lancet έχει χαρακτηρίσει τον long Co ως «μια πρώτης τάξης σύγχρονη ιατρική πρόκληση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό