18.7 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ο FDA ενέκρινε το lecanemab για τη θεραπεία του πρώιμου Αλτσχάιμερ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χορήγησε έγκριση στο lecanemab για τη θεραπεία της πρώιμης νόσου του Αλτσχάιμερ. Η έγκριση βασίστηκε σε θετικά αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή CLARITY-AD, η οποία έδειξε μείωση 27% στην κλινική πτώση για τους συμμετέχοντες που έλαβαν lecanemab.

Οι πληροφορίες συνταγογράφησης για το lecanemab περιλαμβάνουν μια προειδοποίηση για μικροαιμορραγίες και οίδημα στον εγκέφαλο και μια σύσταση ότι οι ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε γενετικό έλεγχο πριν από την έναρξη της θεραπείας, λόγω του υψηλότερου κινδύνου εγκεφαλικών μικροαιμορραγιών και οιδήματος σε άτομα με δύο αντίγραφα του ApoE e4 αλληλόμορφο.

Συγκεκριμένα χθες, ο FDA χορήγησε έγκριση στο αντιαμυλοειδές φάρμακο, lecanemab, για τη θεραπεία της πρώιμης νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτή η έγκριση έρχεται μετά την ομόφωνη έγκριση της κλινικής του αποτελεσματικότητας από μια Συμβουλευτική Επιτροπή του FDA τον περασμένο μήνα και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο για την κοινότητα του Αλτσχάιμερ.

Το Lecanemab, το οποίο διατίθεται στην αγορά από τις εταιρείες Eisai και Biogen με την επωνυμία Leqembi®, είναι ένα αντίσωμα που στοχεύει τις πλάκες αμυλοειδών-βήτα πρωτεϊνών που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο κατά την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer. Ο FDA είχε προηγουμένως εγκρίνει το lecanemab μέσω της οδού Accelerated Approval βάσει των θετικών αποτελεσμάτων μιας κλινικής δοκιμής Φάσης 2b, τυχαιοποιημένης και ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο, η οποία στρατολόγησε 856 συμμετέχοντες με ήπια γνωστική έκπτωση ή ήπια άνοια λόγω της νόσου του Alzheimer.

Η παραδοσιακή έγκριση βασίστηκε στα αποτελέσματα της CLARITY-AD, μιας επιβεβαιωτικής δοκιμής Φάσης 3, στην οποία συμμετείχαν 1.795 συμμετέχοντες που έλαβαν είτε lecanemab (10mg/kg) είτε εικονικό φάρμακο κάθε δύο εβδομάδες μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης. Αυτή η μελέτη πέτυχε όλα τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα καταληκτικά της σημεία, καταδεικνύοντας μια μείωση 27% στην κλινική πτώση μετά από 18 μήνες θεραπείας με lecanemab σε παγκόσμια γνωστική και λειτουργική κλίμακα, CDR-SB. Η ανάλυση των μετρήσεων Ποιότητας Ζωής χρησιμοποιώντας τις κλίμακες EQ-5D-5L και QOL-AD έδειξε μέση μείωση 50% στη μείωση κατά τους 18 μήνες της δοκιμής CLARITY-AD.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσίασαν οι συμμετέχοντες στη δοκιμή που έλαβαν lecanemab περιελάμβαναν ανωμαλίες απεικόνισης που σχετίζονται με το αμυλοειδές, γνωστές επίσης ως ARIA. Το ARIA εμφανίζεται συνήθως ως προσωρινό οίδημα στον εγκέφαλο και μπορεί να συνοδεύεται από μικρές εγκεφαλικές αιμορραγίες. Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις ARIA είναι ήπιες ή ασυμπτωματικές, η σοβαρή ARIA μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και άλλα απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, με αναφερόμενη συχνότητα εμφάνισης 0,7% στο CLARITY-AD. Οι συμμετέχοντες που έφεραν δύο αντίγραφα του αλληλόμορφου ApoE e4 είχαν πολύ υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ARIA σε σύγκριση με άτομα με μόνο ένα αντίγραφο ApoE e4 ή μη φορείς. Οι συμμετέχοντες

που έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα για την αραίωση του αίματος παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερο αριθμό εγκεφαλικών αιμορραγιών όταν έλαβαν θεραπεία με lecanemab.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις ανησυχίες για την ασφάλεια, ο FDA έχει συμπεριλάβει μια προειδοποίηση μαύρου κουτιού για το ARIA στις πληροφορίες συνταγογράφησης για το lecanemab. Αυτή η προειδοποίηση εξηγεί ότι το lecanemab μπορεί να προκαλέσει ARIA και αναφέρει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί γενετικός έλεγχος για το ApoE e4 πριν από την έναρξη της θεραπείας. Οι πληροφορίες συνταγογράφησης εξηγούν ότι η θεραπεία με lecanemab θα πρέπει να ξεκινά σε ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση ή ήπια άνοια λόγω της νόσου του Αλτσχάιμερ και επιβεβαιωμένη παρουσία παθολογίας βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Η παρακολούθηση των ασθενών θα πρέπει να περιλαμβάνει τακτικές σαρώσεις εγκεφάλου με μαγνητική τομογραφία, με τρεις σαρώσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων 14 εβδομάδων θεραπείας και θα πρέπει να δίνεται προσοχή όταν εξετάζεται η χρήση του lecanemab σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση του FDA, τα Κέντρα Medicare και Υπηρεσίες Medicaid των ΗΠΑ (CMS) παρείχαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη υγείας για το lecanemab. Για να είναι επιλέξιμοι για θεραπεία με lecanemab, οι ασθενείς πρέπει να έχουν επιβεβαιωμένη διάγνωση ήπιας γνωστικής εξασθένησης ή ήπιας άνοιας λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ, τεκμηριωμένα στοιχεία παθολογίας βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και συνταγογραφούντα ιατρό που συμμετέχει σε ένα μητρώο που συλλέγει τον πραγματικό κόσμο στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα των ασθενών. Το CMS δήλωσε επίσης ότι αυτή η κάλυψη θα επεκταθεί σε παρόμοια φάρμακα κατά των αμυλοειδών που λαμβάνουν παραδοσιακή έγκριση από τον FDA.

Το Alzheimer Europe χαιρέτισε την έγκριση του lecanemab από τον FDA και την επέκταση της πρόσβασης σε θεραπείες τροποποίησης της νόσου για την πρώιμη νόσο του Alzheimer στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, θα δώσει ελπίδα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, οι οποίοι εδώ και καιρό περιμένουν θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν ή να καθυστερήσουν τη γνωστική και λειτουργική έκπτωση που προκαλείται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Οι Ευρωπαίοι ασθενείς δεν μπορούν ακόμη να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη νέα θεραπεία, καθώς το lecanemab υποβάλλεται επί του παρόντος σε πλήρη αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, μετά την υποβολή αίτησης για έγκριση άδειας κυκλοφορίας τον Ιανουάριο του 2023. Οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών δεν αναμένονται πριν από το τέλος του έτους, αλλά το Alzheimer Europe ελπίζει σε ένα παρόμοιο θετικό αποτέλεσμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό