21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο Elon Musk μηνύει τον OpenAI και αυτός είναι ο λόγος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Elon Musk κατέθεσε αγωγή εναντίον του OpenAI, του οργανισμού ανάπτυξης παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην οποία βοήθησε να δημιουργηθεί. Ο Musk ισχυρίζεται ότι ο OpenAI παραβίασε το ίδιο του το συμβόλαιο προσπαθώντας να γίνει μια κερδοσκοπική εταιρεία και όχι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε για να αναπτύξει AI που θα ωφελήσει την ανθρωπότητα.

Το Courthouse News ήταν το πρώτο που αναφέρθηκε στην αγωγή του Musk, η οποία κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο. Η προσφυγή περιλαμβάνει ισχυρισμούς για παραβίαση σύμβασης, παράβαση καθήκοντος εμπιστοσύνης και αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές κατά του OpenAI.

Ο Musk ήταν ένας από τους πολλούς που επένδυσαν χρήματα για το λανσάρισμα του OpenAI το 2015. Ωστόσο, ο Musk παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 2018, ισχυριζόμενος ότι μπορεί να υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων με τη δική του τεχνολογία αυτοκινούμενης Τεχνητής Νοημοσύνης, πάνω στην οποία εργαζόταν η δική του εταιρεία Tesla.

Έκτοτε, ο Musk έχει εκφράσει έντονα τις ανησυχίες του για την τρέχουσα ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τον Φεβρουάριο του 2023, είχε δηλώσει ότι: “Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του πολιτισμού είναι η τεχνητή νοημοσύνη”.

Στη νέα αγωγή, η οποία ονοματίζει επίσης τον CEO του OpenAI Sam Altman και τον πρόεδρο Gregory Brockman ως κατηγορούμενους, υποστηρίζεται ότι ο οργανισμός δεν είναι πλέον ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποτίθεται ότι θα βοηθούσε την ανθρωπότητα με το έργο του. Η αγωγή αναφέρει:

Ο OpenAI, Inc. έχει μετατραπεί σε μια de facto θυγατρική εταιρεία κλειστού κώδικα της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο: της Microsoft. Υπό το νέο της διοικητικό συμβούλιο, όχι απλώς αναπτύσσει, αλλά στην πραγματικότητα τελειοποιεί μια AGI για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της Microsoft, αντί για το όφελος της ανθρωπότητας.

Ο Musk ισχυρίζεται επίσης ότι το πιο προηγμένο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο του OpenAI, το GTP-4, το οποίο λανσαρίστηκε τον Μάρτιο του 2023, είναι ένα κλειστό σύστημα, με λεπτομέρειες που είναι γνωστές μόνο στον ίδιο τον οργανισμό και στον μεγαλύτερο συνεργάτη και επενδυτή της, τη Microsoft. Ο Musk ισχυρίζεται ότι η Microsoft θα βγάλει πολλά χρήματα από την αξιοποίηση του GPT-4 ως βάση για τις υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης Copilot. Η αγωγή προσθέτει:

Σε αντίθεση με την Ιδρυτική Συμφωνία, οι εναγόμενοι έχουν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν το GPT-4 όχι προς όφελος της ανθρωπότητας, αλλά ως ιδιόκτητη τεχνολογία για τη μεγιστοποίηση των κερδών της κυριολεκτικά μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο.

Αν και η Microsoft αναφέρεται συχνά στην αγωγή του Musk, η εταιρεία δεν κατονομάζεται ως πραγματικός εναγόμενος. Μέχρι στιγμής, ο OpenAI δεν έχει ακόμη απαντήσει. Εν τω μεταξύ, το κοινωνικό δίκτυο X (πρώην Twitter) του Musk έχει ξεκινήσει το δικό του AI chatbot με την ονομασία Grok, το οποίο είναι διαθέσιμο στους Premium χρήστες του.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό