23.1 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Ο Ψυχρός Πόλεμος επέστρεψε ως Πόλεμος των Άστρων

Ειδήσεις Ελλάδα

Εποχές Ψυχρού Πολέμου και μάλιστα στην κορύφωση του θυμίζει η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απροειδοποίητη δοκιμή ενός νέου πυραυλικού συστήματος καταστροφής διαστημικών δορυφόρων από την Ρωσία. Το νέο οπλικό σύστημα κατέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας έναν παλιό ρωσικό δορυφόρο. Η καταστροφή του δορυφόρου προκάλεσε όπως ήταν επόμενο μια νέα παρτίδα διαστημικών σκουπιδιών ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 1,500. Κάποια από αυτά θεωρήθηκε ότι απειλούσαν άμεσα τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και δόθηκε εντολή στο επταμελές πλήρωμα ανάμεσα στο οποίο βρίσκονται και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες να σπεύσουν στα δύο διαστημικά σκάφη που βρίσκονται στον σταθμό για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Ρωσία ότι πραγματοποίησε πυραυλική δοκιμή και η αρχική σιωπή του Κρεμλίνου είχε προκαλέσει σύγχυση για το τι είχε συμβεί. Όμως οι επιτελείς του αμερικανικού Πενταγώνου βγήκαν επίσημα και μίλησαν για μια επικίνδυνη απόφαση και τακτική της Ρωσίας ξεκινώντας ένα μπαράζ επίσημων δηλώσεων αλλά και διαρροών από τις δύο πλευρές.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι πράγματι  καταστράφηκε με πύραυλο ένας παλιός ρωσικός δορυφόρος αλλά στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αυτά δεν απειλούν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό επειδή αυτός σε τροχιά 40-60 χιλιομέτρων πιο κάτω από το σημείο της συντριβής του δορυφόρου.

«Οι ειδικοί του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα οπτικοποίησης της κατάστασης στο διάστημα, με βάση πραγματικά δεδομένα, προσομοίωσαν την κίνηση των θραυσμάτων και των νεοεντοπισθέντων διαστημικών αντικειμένων σε σχέση με τα εν λειτουργία διαστημόπλοια και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στη βιντεοαπείκονιση φαίνεται καλά ότι τα αντικείμενα κινούνται σε τροχιές με διαφορετικές κλίσεις σε διαφορετικά επίπεδα. Επιπλέον, ο ISS βρίσκεται 40-60 χιλιόμετρα κάτω από τα θραύσματα της καταστροφής του διαστημικού δορυφόρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η NASA αντέδρασε αναφέροντας ότι «ο σταθμός περνά κοντά ή μέσα από το νέφος των συντριμμιών κάθε 90 λεπτά». Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos απάντησε ότι «η ασφάλεια του πληρώματος» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αποτελεί κύρια προτεραιότητά της».

Οι αντιδράσεις

«Αυτή η δοκιμή έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής περί τα 1.500 διαστημικά συντρίμμια και πιθανότατα θα προκαλέσει χιλιάδες μικρότερα κομμάτια διαστημικών θραυσμάτων. Τα συντρίμμια που δημιούργησε αυτή η επικίνδυνη και ανεύθυνη δοκιμή θα απειλούν πλέον για τις επόμενες δεκαετίες τους δορυφόρους και άλλα διαστημικά αντικείμενα ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια, την οικονομία και τα επιστημονικά συμφέροντα άλλων κρατών» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. «Είμαι σοκαρισμένος από αυτήν την ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική ενέργεια. Είναι αδιανόητο η Ρωσία να θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τους Aμερικανούς αστροναύτες και τους διεθνείς εταίρους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά και τους ίδιους τους δικούς της κοσμοναύτες» », δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον

 «Παρακολουθούμε προσεκτικά το είδος των μέσων που η Ρωσία φαίνεται ότι θέλει να αναπτύξει», δήλωσε από την πλευρά του ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον πριν από την δοκιμή. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «ανεύθυνη ενέργεια» την καταστροφή ενός δορυφόρου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Στόλτενμπεργκ εκτίμησε ότι η καταστροφή του δορυφόρου είναι «πηγή ανησυχίας» επειδή δείχνει ότι «η Ρωσία αναπτύσσει νέα οπλικά συστήματα που μπορούν να καταστρέφουν δορυφόρους αλλά και διαστημικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για τις υποδομές στη Γη, όπως είναι οι επικοινωνίες, η ναυσιπλοΐα ή τα συστήματα συναγερμού για την εκτόξευση πυραύλων».

Η αιτία και η «παρενέργεια»

 Η ανάπτυξη της δυνατότητας καταστροφής των δορυφόρων άλλων χωρών μπορεί να αναδειχθεί σε στρατηγικό ατού. Πυραυλικά πλήγματα κατά δορυφόρων έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί από τέσσερις χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία). Επικρίνονται εξαιτίας της πληθώρας των θραυσμάτων που έχουν δημιουργηθεί και μετατρέπονται σε επικίνδυνα βλήματα. Μπορούν να πλήξουν χιλιάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά, στους οποίους οι χώρες υπολογίζουν για πλήθος δραστηριοτήτων, για παράδειγμα, επικοινωνίες, γεωεντοπισμό. Πολλοί ειδικοί του Διαστήματος ζητούν καλύτερο ρυθμιστικό σχέδιο απέναντι στους κινδύνους αυτούς.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό